Кашлюк: симптоми та профілактика хвороби


Опубліковано 16 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Кашлюк: симптоми та профілактика хвороби


Кашлюк: симптоми та профілактика хвороби

Photo: Freepik


За даними Міністерства охорони здоров’я, у 2023 році в Україні почала суттєво зростати захворюваність на кашлюк. Переважна кількість хворих – це маленькі діти. У МОЗ зазначають, що причина такого стрімкого росту захворюваності – відсутність щеплення у дітей.

Варто зазначити, що з такою проблемою зіткнулися не лише в Україні. Наприклад, в Чехії в цьому році зафіксована епідемія кашлюку – наймасштабніша з 1950-х років. Останні тижні захворюваність стрімко зростає.

«Діти в місті» дізнавалися про основні прояви хвороби та профілактику.


Симптоми кашлюку


Кашлюк — це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія, а не вірус. Хвороба починається як стандартне ГРВІ, однак особливістю є тривалий кашель, який не проходить. Бактерія-збудник викликає посилене виділення слизу, тому у людини починається постійний спазматичний кашель.


Основні симптоми кашлюку:

  • сильний приступоподібний кашель,
  • нежить,
  • біль у м’язах,
  • сльозотеча й почервоніння очей,
  • незначне підвищення температури.

Варто зазначити, що на кашлюк зазвичай хворіють діти до двох років або діти молодшого шкільного віку. Втім, наразі фіксується поширення хвороби і серед підлітків. Маленькі діти найгірше переносять хворобу, адже для них спазматичний кашель протягом місяця – доволі складне випробування.


Вам буде корисною наша стаття: Рекомендовані щеплення: у МОЗ розповіли, як отримати захист від інфекційних хвороб


Лікування



Photo: Freepik


Лікування дорослих включає антибіотикотерапію, якщо захворюваність триває до трьох тижнів. Оскільки кашлюк є дуже заразним, хворим людям не рекомендується контактувати з іншими до тих пір, поки вони не пройдуть принаймні 5 діб терапії антибіотиком.

Крім медикаментозного лікування додається стандартне симптоматичне лікування. Це питний режим, вологе прибирання та протикашльові препарати.

Лікування дітей набагато складніше, адже багато препаратів малечі давати просто не можна. Особливо небезпечне це захворювання для дітей до 1 року, тому в більшості випадків дітей одразу кладуть на стаціонарне лікування. Інколи навіть у відділення інтенсивної терапії.

Дітям теж призначають антибіотики у перші 3-4 тижні захворювання. Крім медикаментів дітей постійно відпоюють, частіше годують. За потреби призначаються також протикашльові препарати.

Як відомо, кашлюк викликає багато ускладнень, тому важливо вчасно звертатися за медичною допомогою і починати лікування, щоб не запустити хворобу.


Профілактика кашлюку



Photo: Freepik


Один з надійних способів запобігти інфекції – щеплення. Вакцинацію від кашлюку роблять у віці 2 місяці, після чого повторюють щеплення в 4, 6 та 18 місяців. Лікарі рекомендують робити щеплення вагітним жінкам у період з 16 до 32 тижня вагітності. Таке щеплення допоможе захистити дитину до тих пір, поки вона не отримає свою першу вакцинацію.

Спеціалісти також радять робити щеплення всім, хто буде тісно контактувати з новонародженою дитиною. Це стратегія «кокону», коли дорослі навколо дитини захищені від більшості небезпечних хвороб, які загрожують малюку.


Читайте також: Обов’язок батьків чи загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук