Чи будуть у Новому 2018 році читати дитячі казки?


Опубліковано 26 Грудень 2017 о 20:42

Блог Діти в місті Тернопіль >  Чи будуть у Новому 2018 році читати дитячі казки?


Чи будуть у Новому 2018 році читати дитячі казки?

У час, коли наші діти освоюють гаджети раніше, ніж прописи, а ігри на планшеті - швидше за зв’язне мовлення, батьки все частіше задаються питанням: варто чи не варто виділяти бюджет на друковані книжки. Те, що було популярним і безальтернативним кілька десятиліть тому, здавалося б, із появою електронних носіїв змінилось назавжди. Завантажити безкоштовно замість того, щоб купувати в книгарні за гроші, ніби раціональніше. То що ж таке дитячі казки на папері – анахронізм чи й досі нетлінна цінність?


Ні для кого не секрет, що і дорослі, і діти потерпають нині від багатозадачності, розпорошення уваги і, як наслідок, від постійного стресу.



Сьогодні діти потерпають від багатозадачності і, як наслідок, від постійного стресу. Фото: pressmaster/Depositphotos


Нервовість і дратівливість, проблеми зі сном, домашні битви «встань із-за комп’ютера» і замкненість у собі - знайомі либонь усім. Якщо згадати далеке дитинство, ці батьківські нотації можна порівняти хіба що з… З чим? З гулянням надворі замість уроків? Зараз щоб змусити дітей пожертвувати гаджетом заради ігор на свіжому повітрі, доведеться добряче постаратися.


Як стати ближчим до своєї дитини


І тут на допомогу батькам і дітям приходить книга – доведено найменш стресовий з-поміж усіх видів дозвілля. Адже читаємо ми, як правило, в атмосфері розслаблення й умиротворення.



Дитячі книжки - це можливість читати удвох одночасно і в будь-який момент зробити паузу. Фото: Goodluz/Depositphotos


Саме книги допомагають розвивати уяву, аналітичне і образне мислення, вміння домальовувати, додумувати, заповнювати прогалини. Подібний розвиток «м’язів творчості» дає лише книга. А ще дитячі казки - це радість від яскравих ілюстрацій та приємний тактильний контакт, можливість читати удвох одночасно і в будь-який момент зробити паузу, щоб обговорити прочитане. 


Самостійність мислення


Начитані люди – розумніші, глибокодумніші, їхній мозок заповнений найрізноманітнішою інформацією, яка при належному засвоєнні дарує широкий світогляд, критичний підхід і, що дуже важливо, системність мислення. Ці три фактори є не лише передумовами того, що дитина матиме високий інтелект і якості хорошого професіонала, а й, що не менш важливо, вони сформують у неї гарний імунітет проти безладної, маніпулятивної та токсичної інформації, якою закидає її сучасний світ кожного дня життя і проти якого безсилі настанови батьків.

Саме критичний підхід, вміння аналізувати і уявлення про альтернативні джерела інформації, (усе разом можна наректи самостійністю мислення) не раз стануть рятівним колом і вбережуть вашу дитину від згубних впливів у майбутньому.


Книжки також змінилися


Час іде, і книжки «вже не ті». Вони стають більш функціональними та інтерактивними. Окрім класично виконаних видань – текст та ілюстрації, книгарні пропонують нам:

  • книги-енциклопедії в малюнках;

Фото: Видавництво "Пегас"/Енциклопедія динозаврів. Від 6 років


  • книги-картонки;

Фото: Видавництво Старого Лева/О. Забара, комплект двомовних книжок (укр + англ) для найменших


  • книги-розгортайки, де аркуші розгортаються і вдовж, і вшир, в них ховаються безліч загадок, кишеньок та інсталяцій, які не на жарт зацікавлять і дорослу людину;

Видавництво "Ранок", Санжа Сильвія, серія Пікабу: "Візерунки тварин", "Тваринки в кольорових одежинках". Від 2-х років


  • книги-розглядалки, або віммельбухи – книги без тексту, де за допомогою упізнання персонажів дитина вчиться сама відтворювати сюжети і розповідати історії;


Фото: Видавництво Старого Лева/Дзюбак Емілія, Богуцька Катажина, Комплект віммельбухів «Рік у місті» та «Рік у лісі». Від 2 років


  • книги-лабіринти; 
  • книги-квести; 
  • книги-розмальовки; 
  • книги-конструктори; 
  • 3Д-книги; 

Книга «Енциклопедія давнини. Динозаври. Книга-панорама» Роберт Сабуда, Метью Рейнхарт. Від 5 років


  • книги-напівзошити для практичних робіт (не плутати з підручниками), де під текстом на сторінці є місце, куди дитина вписує відповіді щодо прочитаного, а потім читає далі. 


Популярними у світі у цьому році стали «асоціативно» оформлені дитячі казки, або їх ще можна назвати ілюстрації з білими плямами, такі книги дають поштовх і стимулюють дитину додумувати самостійно, що лишилося “за полями сторінки”.



Книга французького письменника Ерве Тюлле "Каляки-маляки". Від 1-2 років


Найкращі дитячі казки року


За підсумками щорічного конкурсу Bologna Ragazzi Award, який відбувається у межах провідного професійного світового ярмарку дитячої книжки Bologna Children’s Book Fair, у 2017 році перемогу здобула книга "A child of books" Сема Вінстона, ілюстрації Олівера Джефферса, видавництво: Walker Book Ltd (Лондон, Велика Британія).


"A child of books" Сема Вінстона - найкраща книжка року, за підсумками Bologna Ragazzi Award 2017


Анотація: Маленька дівчинка пливе на плоті через море слів до будинку маленького хлопчика і кличе його на пригоди. Крізь казкові ліси й вигадані гори герої вирушають у фантастичну мандрівку, що відкриває їм світ власної уяви. Віднині життя героїв сповнене пригод і магії.



Спеціальні відзнаки отримала "Un jardín", автори - Ісідро Феррер і Марія Жозе Феррада, ілюстрації Ісідро Феррера, видавництво A buen paso (Матаро, Іспанія).


У книжці "Un jardín" кожен елемент зникає, щоб дати життя іншому.


Анотація: Читач, смакуючи слова чилійської поетки Марії Жозе Ферради, поринає у сад, ілюстрації якого виконав Ісідро Феррер. У книжці кожен елемент зникає, щоб дати життя іншому. Автори пояснюють, що без перерв у роботі кожен момент часу має своє життя.


Також спецвідзнаку здобула книга "I’m Out of Here" Марі Канстед Джонсен, видавництво: Gyldendal Norsk Forlag (Осло, Норвегія).



Погортати книжку "I’m Out of Here" можна ось тут.


Найкращі дитячі казки українських авторів


Простір української дитячої книги «БараБука» назвав найкращі українські книжки для дітей та підлітків за 2017 рік.

Переможців визначили у десяти номінаціях:

  1. Дебют року в прозі: Анастасія Левкова «Старшокласниця. Першокурсниця» (ВСЛ) (читати рецензію).
  2. Дебют року в ілюстрації: Наталя Кащак «Вовк під вікном» («Маміно»).
  3. Дитячий поет року: Іван Андрусяк «Лякація», ілюструвала Лілія Курцеба («Фонтан казок»).
  4. Дитячий прозаїк року: Леся Воронина «Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава», ілюстрував Володимир Штанко («Знання»).
  5. Ілюстраторка року: Надія Кушнір («Як Гусь свою любов шукав», «Де Ойра?» («Віват»), «Хлопчик і відьма» («Ранок»)).
  6. Пізнавальна книжка року: Настя Мельниченко «#ЯНеБоюсьСказати» («Фоліо») (читати уривок з книжки).
  7. Перша книжка малюка: Оксана Лущевська, Світлана Балух «Пташина колискова» («Читаріум»).
  8. Підліткова книжка року: Надя Біла «Крута компанія» (ВЦ «Академія»).
  9. Шпаргалка для вчителя: «Пиши сильно» («Пабулум»).
  10. Соціальна книжка року: Надійка Гербіш «Мене звати Мар’ям», ілюструвала Марія Фоя («Віват»).


Упродовж грудня на сайті проекту тривало читацьке голосування, переможцем якого стало видання «Майя і її мами» (Лариса Денисенко, Марія Фоя, «Видавництво»).


Книга «Майя і її мами» - переможець читацького голосування.


Для батьків та дітей в Україні дефіциту у асортименті книг нема. Вітрини наших книгарень пропонують дуже широкий вибір найрізноманітніших, призначених для різних вікових діапазонів, яскраво оформлених, немов цукерки, дитячих новинок та хітів продажу. Разом з книжками часто продають розвиваючі ігри та популярні еко-конструктори – дерев’яні конструктори, з яких без особливих зусиль та клею можна створити складні речі – від динозавра до вертольота. Також дерев’яні частини можна розфарбовувати на свій смак. Кращих, корисніших і «спокійніших» подарунків на Новий рік, ніж дитячі книги та інші пропозиції книгарень, навряд чи можна знайти.


За словами продавців книжкового супермаркету «КС», де донедавна превалювала частка російськомовних видань, на відміну від, скажімо, мережі «Є», де лідирують україномовні, останніми роками попит на україномовні видання, в тому числі, й перекладні помітно виріс усюди. 


У переддень нового року багато всеукраїнських мереж магазинів (наприклад, "Буква") пропонують замовити дитячі казки на їхньому сайті, а отримати за місцем вашого проживання в філії мережі, без націнок і не витрачаючи гроші на пересилку.


Є широкий вибір гарних перекладів та настільки красиво ілюстрованих дитячих казок, що батькам кортить їх купити, щоб самим прочитати. Російськомовна ніша теж дуже значна. Ще більше російськомовних видань пропонують інтернет-магазини. Англомовні дитячі казки замовляються переважно в інтернеті. На кожному книжковому сайті є свій ТОП-рейтинг найпопулярніших дитячих казок. Знайти дитячу казку вашої мрії можна і на сайтах видавництв, таких як «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Видавництво Старого Лева», «Ранок», «Час майстрів», «Клуб сімейного дозвілля», «Віват», «Фонтан казок» та інших.


Дитячі казки-лідери продажів у книжкових супермаркетах


Серед малечі, розповідають продавці «КС», найбільшим попитом користуються книги з наклейками. Від найпростіших до доволі складних, таких як «Великі художники». Серйозність змісту в них розрахована на дітей і дорослих. Ніколи не набриднуть дітям книги-енциклопедії про динозаврів, історії котів чи кроликів, як, наприклад «Велика книжка кролячих історій» Женев’єви Юр’є, «дряпопис» про «36 і 6 котів» Галини Вдовиченко, «Розкажу тобі, мамо, що роблять коти» Ніколя Кухарської.



Книга «Розкажу тобі, мамо, що роблять коти» Ніколя Кухарської.


Серед дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку, за словами продавців, незмінно популярними лишаються знайомі нам з дитинства твори Астрід Ліндгрен та Всеволода Нестайка, не вщухає інтерес і до «Гаррі Поттера» Джоанн Роулінг та «Мері Поппінс» Памели Треверс. 



Незмінно популярними лишаються знайомі нам з дитинства твори Астрід Ліндгрен та Всеволода Нестайка.


У дещо старших любителів пригод великою любов’ю користується серія «Дитячий детектив» Олександра Есаулова, «Пригоди Марійки Михайлової» Марини і Сергія Дяченків, «Джмеленя та Канікульне озеро» Галини і Тараса Микитчаків.

Ось уже кілька років утримує позиції чудова серія Мар’яни і Тараса Прохаськів «Хто зробить сніг» та «Куди зникло море», для середнього шкільного віку – Іван Андрусяк «28 днів із життя Бурундука». 




Незмінно високим є попит на «Поліанну» Елінор Портер, про цю книжку кажуть, що її варто читати і дівчаткам, і дорослим жінкам. 

Цікавість викликають такі автори, як:

  • Френсіс Бернет «Таємний сад»;
  • Катя Матюшкіна «Кіт да Вінчі: Пірати Примарського моря»; 

     


  • Ірен Роздобудько "Арсен";
  • Сашко Дерманський «Царство яблукарство»;
  • Ульф Старк «Маленька книжка про любов»;

  • Ян Екгольм «Людвигу Прехитрому - ура-ура-ура!»;
  • Крістіна Андрес «Буркотун і Родзинка»;
  • Крістіна Андрес «Буркотун і Родзинка»;
  • серія “Книги Штефані Далє”.


Ми пропонуємо вам, обираючи книгу, утримувати баланс між улюбленими книгами вашого дитинства, які цікаво буде прочитати вашим дітям, та новинками. І те, й інше принесе вам море задоволення на новорічні вихідні. Адже ще одна важлива причина читати казки з дитиною: час, проведений удвох із вами за спільним читанням та обговоренням прочитаного назавжди відкладеться у дитячій пам’яті безцінними моментами любові і довіри, хвилинами щастя, які належали тільки вам двом.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук