Як нагодувати дитину: поради для батьків


Опубліковано 20 Квітень 2018 о 08:43

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як нагодувати дитину: поради для батьків


Як нагодувати дитину: поради для батьків

Ваша дитина погано їсть? Постійно псує собі апетит перекусами? Або вередує за столом? Читайте в нашому матеріалі, як впоратися з дитячими примхами.

Photo by Hal Gatewood on Unsplash

«Ложечку за маму, ще одну за тата», — такі вмовляння лунають чи не за кожним столом. Батькам завжди було проблематично нагодувати дітей, а прищепити їм любов до корисної їжі — взагалі місія нездійсненна. Деякі мами філософськи ставляться до небажання їсти, вважаючи, що раз дитина не обідає — значить не голодна, а зголодніє — попросить. А от для старшого покоління, себто бабусь, сите дитя — це здорове дитя.

На які тільки хитрощі не ладні піти дорослі, аби малюк гарно попоїв: купують незвичний дитячий посуд, вигадують цікаві історії про продукти, прикрашають страви. Це дієві методи, які допомагають викликати в дитини інтерес до їжі, але є хибні способи, які лише погіршують ситуацію.


Поширені помилки


Намагаючись нагодувати дітлахів, батьки припускаються типових помилок, які іноді призводять до проблем зі здоров’ям. Photo: Pixabay


Аби відвернути увагу, батьки використовують різні гаджети. Мова йде про планшети, телефони, іграшки, телевізор тощо. Поки дитина зацікавлена переглядом мультику, вона не придивляється до вмісту тарілки. Але в такому разі дитина не контролює свій апетит, і з’їсть більше, ніж потрібно. Як результат — переїдання. Ще одним неприємним наслідком неправильного харчування є те, що стежачи за улюбленою історією, діти їдять поспіхом, не пережовуючи як слід.

Дорослі починають боротьбу за владу. Батьки вирішують що та коли дитині їсти, а незгоду малюка сприймають лише як примху та іноді карають за непокору. Йдучи цим шляхом, ви ризикуєте викликати в дитини страх, або ще більше підштовхнути її до бунтарства.

На противагу жорсткому контролю, деякі батьки використовують метод заохочень — з’їж кашу, а мама тобі цукерок дасть, або в зоопарк відведе, або іграшку купить. Так, цей метод працює, але може статися, що без нагороди, дитя навіть крихти не з’їсть.


Між 18 місяцями та 3 роками, малюки проходять стадію розвитку, коли вони занадто прискіпливі до їжі. Для деяких сімей, такі примхи тривають аж до шкільних років. Тому, ми зібрали корисні рекомендації, щоб і діти були ситі, і батьки спокійні.


Топ — 10 порад, як нагодувати найбільш вимогливих їдців


1. Встановіть правила. Коли справа стосується їжі та перекусів, озвучте норми та слідуйте їм усією сім’єю. Кухня не має бути відкритою 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Адже діти псують собі апетит закусками або соком, і відмовляються від повноцінних обідів, бо не встигають зголодніти.

2. Дотримуйтеся розпорядку. Спеціалісти радять встановити графік приймання їжі для вашої дитини. Мається на увазі не певний час дня, а інтервал: кожні 2,5 — 3 години, без перекусів. Це дуже важливо, адже введення розпорядку дасть змогу налаштувати апетит дитини. Крім того, ви будете впевнені, що діти прийдуть до столу дійсно голодними, та їстимуть приготовані вами страви.

3. Залучіть до участі. Запросіть своїх дітей на кухню. Займіть їх нарізанням, перемішуванням, солінням, і навіть накриванням столу. Дітлахи здебільшого люблять куховарити, та з більшим захватом готові їсти страви, які вони допомагали готувати.


Головне — привчити дитину до здорового харчування. Photo: Pexels 


Важливо не просто нагодувати дитину якою-небудь стравою, головне — привчити її до здорового харчування, та вживання корисних продуктів. Ось тут трапляється найбільший опір із боку маленьких «нехочух». Якщо перебірливий малюк зводить вас із розуму, ознайомтеся зі слушними порадами сімейних терапевтів, які допоможуть дітям з’їсти цілу низку здорових та смачних страв.


4. Дайте дітям можливість вибирати. Запропонуйте дитині декілька різних страв, і нехай вона покладе у свою тарілку те, що забажає. Ви все ще контролюєте доступну їжу, але це дає їй змогу зробити вибір. Введіть «проблемну їжу» одночасно з продуктами, які подобаються. Така маленька хитрість дозволить вам нагодувати дитя корисною їжею, уникаючи сліз, істерик та сварок.

5. Попросіть скуштувати. Один укус — і не більше. Багато експертів погоджуються, що ведення переговорів або підкуп дитини їсти продукти, які вона не любить, просто не працює. Вмовляння, такі як «трохи для тата» або «ще один укус для мами», — не є нормальною поведінкою у їжі. Уникайте переговорів із дітьми та хабарництва. Натомість попросіть дитину скуштувати лише шматочок.


Попросіть дитину скуштувати лише шматочок. Photo: Pexels 


6. Будьте послідовними, пропонуючи різні харчові продукти. Їжа — це не успіх або невдача. Якщо діти не збираються їсти це сьогодні, то завтра — це новий день і нова можливість досягти успіху. Навіть якщо вони лише лизнуть, чи відкусять шматочок — позначте це, як успіх, і розвивайте його й надалі.

7. Влаштовуйте сімейні обіди. Іноді неможливо збиратися кожного дня, але запровадьте принаймні вихідні сімейні вечері, під час яких ви зберетесь усією сім’єю, та будете їсти одні й ті ж страви. Діти беруть приклад із дорослих, тому, ймовірно, скуштують небажані раніше продукти.

8. Будьте напоготові. Дітвора зазвичай не любить зміни, тому будьте готові до того, що вони вороже поставляться до нововведень у сімейному харчуванні. Якщо діти відмовляться від запланованої їжі, просто поставте їхню вечерю в холодильник. Пам’ятайте — ваш будинок не ресторан, де діти диктують, що вони будуть, або не будуть їсти. Коли дитина пізніше скаже, що голодна, - просто нагрійте їжу.

9. Керуйте своїми очікуваннями. Не розраховуйте на те, що діти з першого разу стануть слухняними та їстимуть усе, що ви їм запропонуєте. Це складний та довготривалий процес. Зосередьтеся на маленьких перемогах та хваліть діток за перші кроки на шляху до здорового харчування.

10. Будьте наполегливі. Впроваджувати зміни буває складно. Іноді бажання кинути білий рушник буде дуже спокусливим, а тим паче, коли дитина продовжує капризувати й упиратися. Але, за умови наполегливої праці та послідовного виконання цих порад, ви зможете досягти успіху.


Якщо ви спробували все вищезазначене, а дитина все одно погано їсть, - на це можуть бути фізичні або біохімічні причини.


Photo: Pexels 


Ось деякі з можливих причин, про які варто знати:

Нестача цинку

Цинк є важливим мінералом, необхідним для здорового росту й розвитку дітей. Дефіцит цинку зазвичай пов'язаний з погіршенням апетиту та призводить до розладів смакових та нюхових відчуттів. Горіхи, насіння і м'ясо - відмінні джерела цинку. 


Проблеми з травленням

Ваша дитина може асоціювати певні продукти з болем, дискомфортом та здуттям живота.

Можливі причини порушення травлення:

1. Дисбактеріоз — порушення нормальної мікрофлори кишківника, що призводить до захворювань шлунково-кишкового тракту. Низьке розмаїття бактерій кишківника, пов'язане з підвищеним вживанням солодкої та солоної їжі.

2. Низька кислотність шлунку може викликати біль і здуття живота. Багаті білками продукти перетравлюються довше, тому дитина може асоціювати страви з ними із дискомфортом і не захоче їх їсти.

3. Фізіологія травлення: якщо дитина відчуває рефлюкс або коліки після їжі, вона може пов'язати цю їжу зі своїми фізичними симптомами.


Харчова непереносимість

Якщо в дитини непереносимість певних продуктів, то вживання їх у їжу може спричинити біль та розлади травлення. Несприйняття певних продуктів може бути як вродженим, так і набутим.

Вирішити цю проблему допоможе особлива дієта та тестування на непереносимість харчових продуктів, проведене у клініці.


Розлади аутистичного спектру

Діти зі симптоматикою аутизму здебільшого дуже прискіпливі у їжі. Харчування - це мультисенсорний досвід, і проблеми виникають, як дуже реальні фізичні та неврологічні відповіді з боку дитини. Крім того, дослідження показують, що у дітей з аутизмом може бути порушена функція бар'єру кишківника з підвищеною кишковою проникністю.



У їжі міститься величезна кількість поживних речовин, які необхідні організму. Від вживання корисних та багатих на вітаміни й мінерали продуктів, залежить стан здоров'я людини, тому привчайте себе та своїх дітей до здорового харчування.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук