“Пакунок малюка” та “Муніципальна няня": українські ініціативи для підтримки відповідального батьківства


Опубліковано 01 Червень 2018 о 14:30

Блог Діти в місті Тернопіль >  “Пакунок малюка” та “Муніципальна няня": українські ініціативи для підтримки відповідального батьківства


“Пакунок малюка” та “Муніципальна няня": українські ініціативи для підтримки відповідального батьківства

З початку осені українські породіллі будуть отримувати спеціальний набір з речами першої необхідності для догляду за немовлям.

Photo: Pixabay

«Бейбі-бокси» вигадали у Фінляндії ще в 1938 році, як засіб превенції ранньої дитячої смертності та попередження бідності. До складу боксу входили пелюшки, одяг, шкарпетки, рушник, підгузки тощо.

Українські сім’ї почнуть отримувати «пакунок малюка» з першого вересня 2018 року. Його орієнтовна вартість складатиме 5 тисяч гривень. Заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна відмітила, що цей набір видаватимуть додатково, окремо від інших виплат при народженні дитини.



Photo: Міністерство соціальної політики


В українському наборі, окрім одягу, підгузок та косметичних засобів для догляду за новонародженим, будуть друковані навчальні матеріали для батьків. Західні мами іноді використовують саму коробку, як перше ліжечко малюка, тому до набору входитиме дитяча ковдрочка та спеціальний матрас. Видаватимуть пакунки одразу в пологовому будинку.

Кошти на «бейбі-бокси» будуть виділятися з державного та місцевого бюджетів.



Photo: Міністерство соціальної політики


Ще одним новим впровадженням у рамках соціальної програми стане механізм «муніципальна няня». Батьки, які укладуть офіційний договір з нянею, отримають компенсацію витрат на її працевлаштування. Щоправда, сума буде невеликою — 1500 грн. За словами заступника міністра, програма направлена на допомогу працюючим батькам та багатодітним сім’ям. Крім того, офіційне працевлаштування дасть змогу легалізувати діяльність персональних нянь.


Однак ці ініціативи викликали неоднозначні відгуки в соцмережах: одні пишуть, що ці пакунки допоможуть багатьом мамам, а інші — що підгузки та косметика для новонароджених — справа індивідуальна, і владі краще звернути увагу на раннє виявлення генетичних захворювань.


А як ви вважаєте, стануть у нагоді «бейбі-бокси», чи краще витрачати бюджетні кошти на більш нагальні потреби?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук