Дитячі сварки: топ-поради батькам, як налагодити відносини між братами і сестрами


Опубліковано 09 Серпень 2018 о 17:17

Блог Діти в місті Тернопіль >  Дитячі сварки: топ-поради батькам, як налагодити відносини між братами і сестрами


Дитячі сварки: топ-поради батькам, як налагодити відносини між братами і сестрами

Photo: Nova photography


«Вона перша почала!», «Мама, а він…», крики, сльози та навіть бійки. Якщо вам це відомо не з чуток, то ви — батьки двох та більше дітей. Ви хочете дізнатися, як зупинити війни між дітьми назавжди?

Часто суперництво між братами й сестрами починається ще до народження другої дитини і триває, поки діти ростуть. Конкуренція проявляється у всьому: від іграшок до батьківської уваги.

Це розчаровує й засмучує, адже бачити як діти воюють одне з одним видовище неприємне. Проте іноді важко зрозуміти, як саме зупинити сварку і чи потрібно взагалі втручатися, адже прийнявши сторону однієї дитини, ви можете лише ускладнити конфлікт. Але дещо ви все ж можете зробити для сприяння миру в своїй сім’ї та налагодження відносин між дітьми.


Передусім запам’ятайте — всі діти сваряться. Якщо ваші знайомі кажуть, що їх діти не сваряться, то це насправді не так. Просто деякі батьки не втручаються в конфлікти дітей, і тому не вважають дрібні суперечки сварками, вартими їхньої уваги.


Але всі діти змагаються між собою і це нормально. У батьків виникає цілком закономірне питання: «Чому діти сваряться? Що їм ділити?». Відповідь проста — вашу любов. Ви коли-небудь помічали, що діти змагаються за вашу увагу, за право бути найулюбленішим для мами й тата? Заради батьківської любові та визнання, може й підсвідомо, малюки намагаються стати краще, швидше, сильніше. «Мама, а кого ти більше любиш?» — вам, напевно, ставили подібні запитання. Здебільшого ми намагаємося пожартувати, направити увагу малюка в інше русло, адже нам здається, що ми однаково любимо обох дітей, як же інакше. Але діти потребують постійного підтвердження.

Виходить відповідь очевидна — щоб звести сварки між дітьми до мінімуму, необхідно просто любити їх однаково і приділяти їм порівну уваги. Але наскільки легко зробити це на практиці? Новонародженому малюку необхідна ваша увага 24 години на добу, а в цей час старша дитина буде ревнувати та накопичувати образу. А іноді буває так, що одна дитина часто хворіє, і тому їй дістається більше вашого тепла, тоді як здоровій та активній дитині дістається менше вашої уваги. Прикро.


Як допомогти дітям жити дружно?


Частіше нагадуйте дітям, що кожен з них по-своєму особливий для вас. Але недостатньо просто казати про це, важливо вчинками дати зрозуміти дітям, що ви любите їх.
Намагайтеся щоденно приділяти хоча б 5–10 хвилин кожній дитині. Це може бути казка на ніч, розмови про день, проведений у школі або садочку, веселі ігри під час купання. Головне — це регулярність та якість спілкування. Відкладіть всі справи та не думайте про дорослі проблеми, адже діти відчувають такі речі.



Регулярно проводьте час з кожною дитиною окремо. Photo: Nova photography


Раз на тиждень або місяць організовуйте спільний відпочинок з одним із дітей. Не так важливо куди йти: у кіно, в парк, в улюблене місце дитини, головне, що цей час ви маєте провести вдвох. Такі дні «тільки для…» мають бути в кожної дитини. Завдяки цьому діти відчуватимуть свою важливість та необхідність і знатимуть, що в цей час вони головні для вас.

Навіть якщо ви спробували однаково ставитися до своїх дітей, все одно будуть моменти, коли вони відчують, що не отримують достатньої частки уваги, дисципліни або чуйності від вас. Чекайте цього і будьте готові пояснити прийняті вами рішення. У старших і молодших дітей можуть бути різні привілеї через їх вік, але якщо діти розуміють, що нерівність пов’язана з тим, що одна дитина старше або має більше обов’язків, вони будуть вважати це справедливим.


Як стримувати суперництво у рамках?


Налаштуйте своїх дітей на співпрацю, а не на змагання. Photo: Pixabay


Ви любите дітей однаково, але вони все одно змагаються за кожну дрібницю? Сваряться через те хто перший, хто кращий? Іноді конкурентні відносини підтримуються самими батьками. На перший погляд невинні висловлювання, такі як «Хто перший прибіжить?», або «Хто допоможе мамі, той молодець», змушують дітей конкурувати між собою, налаштовують на змагання, замість співпраці.

Негативний вплив на відносини дітей мають і порівняння. При цьому батьки сподіваються, що порівняння допоможе дитині стати краще, брати приклад зі зазвичай старшого братика або сестрички, але на практиці все виходить навпаки. Така тактика приводить до суперництва між дітьми, що нерідко переростає в сварки та бійки.

Намагайтеся не порівнювати своїх дітей один з одним. Наприклад, не кажіть такі речі, як: «У Олі хороші оцінки по математиці — чому ти так не можеш?» Нехай кожна дитина буде такою, якою вона є. Насолоджуйтесь індивідуальними талантами і успіхами ваших дітей.

Налаштуйте своїх дітей на співпрацю, а не на змагання. Грайте сім’єю у спортивні або настільні ігри, головне, щоб діти були в одній команді.


Розмовляйте з дітьми та розбирайте конфліктні ситуації. Запитуйте їх про те, які приємні речі вони роблять з братом або сестрою, і що їм не подобається і доводить їх до сказу. Це допоможе вам стежити за відносинами дітей, а також нагадувати, що у них є теплі позитивні емоції один для одного. Частіше говоріть про те, що сім’я — це головне, і важливо берегти теплі та щирі відносини.

Переконайтеся, що у кожної дитини достатньо особистого часу і простору. Дітям потрібні шанси зробити щось своє, пограти зі своїми друзями без їхнього рідного брата, а також захистити свій простір і майно.


Що робити, коли починається бійка?



Потрібно «тренувати» дітей говорити про те, що вони відчувають та встановити чіткі кордони. Photo: Pixabay


Хоча для братів і сестер може здаватися буденним влаштувати бійку через планшет, це, безумовно, не подобається нікому вдома. Що робити, коли починаються «бойові дії»?

По можливості не втручайтеся. Крок можливий тільки в тому випадку, якщо існує небезпека фізичної шкоди. Якщо ви завжди втручаєтеся, то ви ризикуєте створити інші проблеми. Діти можуть розраховувати на вашу допомогу і чекати, поки ви прийдете на допомогу, а не навчаться самостійно вирішувати проблеми. Існує також ризик того, що ви — ненавмисно — опинитеся на стороні однієї дитині, а те, що інший завжди «захищений», може сприяти ще більшому обуренню. Так само «врятовані» діти можуть відчути, що вони можуть діяти так і надалі, тому що батько чи мама завжди заступляться і допоможуть.

Але як стояти осторонь, коли діти б’ються або словесно ображають одне одного? Якщо вас турбує використовувана мова або образи, доречно «тренувати» дітей говорити про те, що вони відчувають, використовуючи відповідні слова. Також варто встановити кордони, наприклад, говорити та сперечатися можна, а битись та ображати один одного — ні. Необхідно обговорити ці рамки у колі сім’ї та разом визначитися із покаранням за порушення правил. Діти ймовірніше будуть слідувати їм, якщо самі їх встановлюватимуть.



Щоб уникнути конфліктів, дорослі повинні сформувати правильне ставлення до дітей: довести, що люблять їх не за досягнення й результати. Важливо показувати свою любов і «безумовне» прийняття своїх малюків навіть тоді, коли в них щось не виходить. Як тільки старші та молодші впевняться в тому, що батьки люблять їх незалежно від перемог і поразок, змагання один з одним неодмінно буде слабшати, а з часом зникне, перетворившись в міцну дружбу.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук