Що важливіше: правила чи дитина?


Опубліковано 18 Січень 2019 о 09:56

Блог Діти в місті Тернопіль >  Що важливіше: правила чи дитина?


Що важливіше: правила чи дитина?

Дорослі мають бути послідовними, виховуючи дітей. «Ні» сьогодні не може перетворитися у «так» завтра. Діти мають чітко розуміти причинно-наслідковий зв’язок. Не можна підлаштовувати правила під настрій. Але чи завжди це правильно?

Про користь непорушних кордонів та обмежень для виховного процесу ми вже говорили. Необхідність правил очевидна, то може розглянемо і необхідність виключень?

Почнемо з найпростішого — їжа. Всім відомо, що солодощі шкідливі. Але хіба не приємно після довгої прогулянки в морозну погоду та всіляких снігових розваг випити з дитиною по склянці какао, запиваючи ним черговий шматок пирога? Або теплого літнього вечора сидіти всією родиною біля вогнища, розповідати фантастичні добрі історії, смажити маршмеллоу й пити гарячий шоколад?

Або ж візьмемо морозиво. Всі знають, що взимку не можна їсти морозиво на вулиці. Але невже і в літню спеку відмовлятися від смачнющого пломбіру? То виходить, що взимку «ні», а влітку «так»? І що в цьому поганого? Це якось негативно вплине на виховний процес? Чи може ваша дитина перестане слухатися вас після цього? Думаю, що ні.

А як щодо іншого важливого правила — їсти лишень на кухні. В теорії все вірно. Але як щодо теплого літнього дня відмовитися від цього правила, та влаштувати пікнік у найближчій парковій зоні? Хіба хтось залишиться невдоволеним?

Designed by Freepic.diller


З їжею виходить, що можна рухати кордони, а от з режимом як? Всі молоді мами тільки й чують, що режим — це все. Коли їсти, спати, гуляти — все чітко регламентовано. Й всім добре. Точно? Візьмемо, наприклад, школу. Пропускати заняття не можна ні в якому разі. Адже від цього залежить якість життя в майбутньому? Та що може бути поганого в тому, щоб одного дня прогуляти школу? Навіть через незначний кашель.

Діти прокинуться від будильнику, а ви їм «спіть, рідні, сьогодні позаплановий вихідний». Й малеча знову засинає солодким сном, а потім ви цілий день займаєтеся цікавими справами, розважаєтесь, бешкетуєте. Або ж йдете у кіно, їсте багато попкорну, п’єте колу, а може навіть відвідаєте Макдональдс. Чи правила про шкідливу їжу мають бути непорушні?



Designed by Freepik


Ми самі створюємо рамки й ховаємося за ними. Ми хочемо виростити своїх дітей слухняними, дисциплінованими, силоміць привчаємо їх до порядку, але частенько забуваємо, що діти передусім мають бути щасливими.

Ми намагаємося відповідати чужим стандартам та «підганяємо» під них своїх дітей. Заради чого? Щастя? Успішності?

В ліжку їсти не можна. Але якщо дитина захворіла можна погодувати її бульйоном прямо під ковдрою. «Ні» стрибанню по калюжі в новому одязі, «так» іграм в грязюці в гумових чоботях. Правила повинні змінюватися залежно від обставин.

«Ніякого планшета, поки не буде готова домашка». Така була домовленість, коли придбали девайс — спершу уроки, потім розваги. Так, все вірно, але є різні обставини. Дитина може бути стомлена, розбита, без настрою, і може саме 10 хвилин з планшетом поновлять емоційний ресурс. Так, ви домовлялися, але ж можна і передомовитися. Світ змінюється невпинно, треба бути гнучкими та адаптуватися до обставин.

Designed by Freepik


Дитина має знати, що ви завжди вислухаєте та прислухаєтеся до її почуттів та переживань; що ви врахуєте її думку у кінцевому рішенні. Для того, щоб прийняти це саме рішення, ви будете говорити, висловлювати свій погляд, сперечатися, пояснювати, слухати, ставити запитання й дізнаватися першопричину. Адже спершу треба дізнатися, чому гра на скрипці почала дратувати, або секція боротьби більше не цікавить, і лиш потім говорити про домовленості, правила та «потрібно почате доводити до кінця». Бо ж не завжди потрібно.

Іноді треба вміти залишити нудні заняття, щоб знайти цікаві. Іноді краще звільнитися з поганої роботи, щоб знайти кращу. Завершити стосунки без любові та знайти своє справжнє щастя. Так, буде страшно. Але воно того варте.

Жодне правило не може бути важливіше за тебе самого, крім одного — ніякого насилля.
Абсолютно ніякого насилля ні над собою, ні над своїми дітьми. Ніяких «ти на це заслуговуєш», ніяких «підзатильник, щоб швидше дійшло», ніякого биття по губам, рукам й іншим частинам тіла. Нікому і ніколи. Нічого складного, так?

Правила не можуть бути важливішими за життя. І зрозуміти це дитина може лише завдяки вам і вашій любові. Не варто підлаштовувати життя дитини під правила, змінюйте правила в інтересах вашої дитини.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук