Розбір польотів: чому слайми стали трендом, чи небезпечні вони для здоров'я дітей? Бонус: рецепт слайма в домашніх умовах


Опубліковано 09 Серпень 2019 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Розбір польотів: чому слайми стали трендом, чи небезпечні вони для здоров'я дітей? Бонус: рецепт слайма в домашніх умовах


Розбір польотів: чому слайми стали трендом, чи небезпечні вони для здоров'я дітей? Бонус: рецепт слайма в домашніх умовах

Мода на дитячі іграшки швидкоплинна. Не встигли батьки купити спінер, а малюкові вже подавай набір BeyBlade з ареною і різними примочками. Не встигла турботлива мама подарувати доньці поні з популярного мультфільму, а їй уже потрібні ляльки LOL, адже у всіх в класі такі є.

Першість в дитячих трендах літа 2019 року по праву займає слайм (лизун). Його придумали ще в 1976 році, але широку популярність він отримав тільки зараз. Величезна різноманітність форм, текстур і кольорів слаймів дозволило іграшці надовго затриматися в орбіті дитячих інтересів – завжди хочеться спробувати новенький. «Діти в місті» розбиралися, чому слайми так подобаються дітям, і чи варто батькам побоюватися за їх здоров'я.


Різновиди лизунів


Слаймів та лизунів налічується понад 20 видів. Photo: Pexels


За словами незалежних експертів у віці від 5 до 11 років, слаймів та лизунів налічується понад 20 видів, кожен має свої особливості. Ось кілька найпопулярніших:

  • слиз - рідкий, в'язкий лизун, який розтікається по руках;
  • слайм - щільний матеріал, який при бажанні можна розтягнути в напівпрозору плівку;
  • жуйка - м'який пластилін, який зручно м'яти, тягнути, рвати і знову збирати до купи;
  • флаффі - пухнастий, повітряний слайм, створений на основі піни для гоління.


У чому секрет популярності слаймів?


Школярі стали користуватися слаймами під час контрольної роботи, щоб не хвилюватися. Photo: Pexels


Лизун має заспокійливий ефект. Нерідко й дорослі можуть потрапити під чари цієї іграшки. Дитячі психологи відзначають, що слайми дозволяють боротися зі стресом, агресією, допомагають заспокоїтися і зосередитися. Для дітей нормально мати потребу щось крутити в руках. Вчителі розповідають, що школярі стали користуватися слаймами під час контрольної роботи, щоб не хвилюватися. Кожен знаходить в цій іграшці своє. До речі, окремі лизуни вміють шарудіти, хрустіти і потріскувати. А звуки, як відомо, позитивно впливають на дитячу психіку.


У чому ще користь лизунів?


Слайми розвивають в дітях творчі здібності. Сьогодні вже недостатньо купити готовий лизун, модно робити його самостійно. Діти експериментують, спостерігають за властивостями і якостями різних речовин, а деякі навіть пробують себе в підприємництві, продаючи авторські слайми однокласникам і знайомим. До речі, слайми купують не тільки «дорослим» дітям. Малюкам вони допомагають розвивати дрібну моторику.


Слайми можуть бути шкідливими?


Найбільше побоювань у батьків викликає склад лизунів, адже для виготовлення більшості з них використовують клей і сіль борної кислоти. Сам по собі клей ПВА не токсичний. Але якщо речовина потрапляє на слизову або всередину організму, вона стає небезпечною для здоров'я дитини. Крім цього, у деяких дітей може бути алергічна реакція на слайм. Тому під час гри з лизуном важливо пам'ятати про техніку безпеки, мити руки після гри з ним та ні в якому разі не пробувати іграшку на смак.

Крім цього, потрібно періодично міняти іграшку, тому що з часом слайми стають осередком бактерій і цвілевих грибів. Це відбувається через крохмаль і желатин, який є в складі іграшки. Таке середовище сприятливе для розмноження шкідливих бактерій. Зрозуміти, що лизун зіпсувався, можна по неприємному запаху.


Як зробити слайм самому?


Флаффі - пухнастий, повітряний слайм, створений на основі піни для гоління. Photo: Pexels


Більшість дітей самостійно шукають рецепти слаймів. В інтернеті можна знайти інструкції з виготовлення лизунів на будь-який смак. Ми пропонуємо вам найшвидший і найпростіший спосіб:

  • беремо три невеликих пакетики маси для ліплення (модулін);
  • додаємо дві ложки рідкого мила, щоб лизун скрипів;
  • додаємо пінку для гоління і вимішуємо однорідну масу;
  • в кінці лизун можна прикрасити блискітками.


До речі, виготовлення слаймів - чудова ідея для спільного проводження часу з дітьми.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук