Дитина відмовляється ходити до школи: як реагувати і чим допомогти


Опубліковано 03 Вересень 2019 о 16:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Батьківство  >  Дитина відмовляється ходити до школи: як реагувати і чим допомогти


Дитина відмовляється ходити до школи: як реагувати і чим допомогти

У вересні для дітей різного віку нормально не хотіти повертатися до школи. Photo: Freepik


Літо промчало, і знову настала осінь. Цього року діти отримали один додатковий вихідний і відправилися до школи 2 вересня. Багато хто пішов до школи вперше: одні із задоволенням, інші - з побоюванням. Але є діти, які за день до першого дзвоника приголомшили батьків заявою «Я в школу не піду. Не хочу». Давайте разом розбиратися, що робити батькам, якщо їхня дитина відмовляється ходити до школи.


Що з моєю дитиною?


Звісно, часто такі речі дитина говорить зопалу, просто не бажаючи після тривалих канікул повертатися до уроків та гуртків. Але іноді така поведінка може стати приводом для занепокоєння. Особливо, якщо небажання ходити в школу у дитини стабільне і супроводжується поганим настроєм, агресією, проблемами зі здоров'ям і поганими оцінками.

Дитячі психологи відзначають, що у вересні для дітей різного віку нормально не хотіти повертатися до школи. Малим потрібен час для адаптації, щоб знову звикнути до шкільного режиму і робочого розпорядку дня. Найбільше часу потрібно тим, хто пішов до школи вперше. Їх адаптація може тривати від місяця до пів року. У цей період можуть бути капризи, сльози і розмови про те, що в школі вони вчитися не хочуть. 

Старші діти заново звикають до школи за місяць. Їм потрібен час, щоб звикнути до графіка, але вони, як правило, спокійніше переживають завершення канікул. Старшокласники повертаються в ритм швидко, хоч і з меншим бажанням і прагненням. Адаптація є однією з причин небажання ходити до школи. Але є й інші причини. 

Чому діти не хочуть ходити до школи?



Причин відмови ходити до школи може бути багато. Photo: Freepik


Відмова від навчання не обов'язково є симптомом захворювання або серйозних проблем з однолітками і вчителями. У більшості випадків з дитиною все добре, а на її настрій впливають зовнішні фактори. 


Нудні уроки

Більшість українських шкіл не встигають за розвитком сучасних дітей. І якщо заняття в платних гуртках і літніх таборах найчастіше проходять в інтерактивній формі, з елементами гри, то шкільні заняття все ще проходять по-старому. Від дітей часто можна почути скарги на те, що в школі немає нічого цікавого і веселого. До речі, іноді проблема виникає через занадто ретельну підготовку дитини до школи. Коли школяр вчить те, що вже і так знає, йому стає нудно, а бажання отримувати знання пропадає.

Якщо ви вважаєте свою дитину досить обдарованою, якщо помічаєте, що вона з легкістю справляється зі шкільною програмою і нудьгує на уроках, можна подумати про вибір альтернативної форми навчання.


В українських школярів є можливість здобувати середню освіту екстерном, не відвідуючи школу. На сайті Міністерства освіти є перелік шкіл, які працюють з екстернами. 

Крім цього, є приватні школи з дистанційним навчанням або поглибленим вивченням певних предметів. Наприклад, в Центрі освіти «Оптима» діти з 1 по 11 клас можуть отримувати освіту дистанційно, у зручний для дитини час. Доступ до онлайн-уроків і авторських програм відкритий 24/7.


Негативний досвід

Якщо в минулому навчальному році дитина отримала негативні емоції в школі, вона може не хотіти до неї повертатися. Наприклад, отримала погану оцінку за чверть, хоча дуже старалася, або не брала участі в шкільному святі, але дуже хотіла. У школі діти регулярно стикаються з масою маленьких і великих проблем. Намагайтеся частіше говорити з дитиною, розпитувати її про школу (не тільки про оцінки та уроки), беріть участь в шкільному житті та обов'язково підбадьорюйте, якщо дитина зіткнулася з невдачею.


Розклад дня

Іноді причиною небажання вчитися може бути банальна втома. Поганий сон і регулярне недосипання у дітей та підлітків впливає на роботу мозку. Чим частіше ваші діти не висипаються, тим складніше їм дається навчання, тим роздратованішими вони стають. Звідси поганий настрій і розмови про те, що в школу вони ходити не хочуть. Тож не дивно, що особливо гостро ця проблема виникає в підлітковому віці, коли біологічний годинник дитини перебудовується. Їй стає важко рано засинати, а вставати все одно потрібно рано. Таким чином, через шкільний розклад підлітки змушені регулярно недосипати. Вчені вважають, що існує прямий взаємозв'язок між недосипанням і складним підлітковим віком.



Підлітки регулярно недосипають. Photo: Freepik


У Вашингтонському університеті з'ясували, що більш пізній старт уроків впливає на успішність учнів. Вони висипаються, в результаті чого отримують більш високі оцінки. Вчені проводили дослідження з 10-класниками, які один рік починали навчання о 7:50, а другий рік - о 8:45 ранку. У більшості українських шкіл навчання починається о 8:00. Хоча за рішенням колективу початок уроків і тривалість перерв можна змінити. Деякі школи вже переглянули графік і змістили початок занять на 9:00-10:00 годину ранку. До речі, фінські школярі починають навчання о 9:00 ранку. А фінська система освіти, як відомо, визнана однією з найуспішніших у світі. 


Страх перед труднощами

Він може виникнути як у першокласників, які ще не стикалися з навчанням, так і у випускників, у яких попереду екзамени і вступ до вишу. Нерідко винуватцями в ситуації, що склалася, є самі батьки, які виставляють завищені вимоги до дитини. Крім цього, страх можуть відчувати діти, які не встигають за класом. Наприклад, пропустили через хворобу кілька важливих тем.


Знецінення освіти

Приблизно в 11-12 років у дитини може з'явитися переконання, що навчання їй не потрібно, тому що заробляти гроші можна і без освіти. Часто від дітей можна почути фрази на кшталт «Навіщо мені вчити хімію? Вона мені не знадобиться в житті! ». У цьому віці діти можуть ігнорувати встановлені дорослими правила, робити все навпаки. Тому деякі вчителі, які не вміють зацікавлювати підлітків, втрачають авторитет в їхніх очах.


Нещасна любов

Прогулюючи школу, підліток може уникати зустрічі з людиною, яка відмовила йому або «розбила серце».


Бувають і більш серйозні причини 


Тривожні розлади

У сучасних дітей часто зустрічаються тривожні розлади. Будь-які зміни в звичному ритмі життя викликають у них тривогу, панічні атаки і навіть підйом температури, як реакцію на занепокоєння. Діти з тривожними розладами можуть сильно переживати про свою успішність в школі і сильно засмучуватися, коли щось не вдається. Дитина з синдромом дефіциту уваги і гіперактивністю, як правило, є проблемною для шкільної системи. Через низьку здатність до концентрації уваги, такі діти не в змозі спокійно і слухняно витримати 5-6 уроків. В результаті вчителі вважають таких дітей хуліганами і ставляться до них відповідно. Звідси і небажання йти до школи.


Булінг

Цькування дитини з боку однокласників, старшокласників і навіть вчителів призводить до того, що у неї пропадає бажання відвідувати школу, з'являється страх і відторгнення.



67% дітей в Україні стикалися з булінгом. Photo: Freepik


Жертвою булінгу може стати будь-яка дитина, яка з якоїсь причини не вписалася в колектив. За даними дослідження ЮНІСЕФ, 67% дітей в Україні стикалися з булінгом, 24% вважають себе жертвою булінгу. При цьому 40% жертв булінгу ні з ким не діляться своєю проблемою. 


Як допомогти дитині?


Причини небажання ходити до школи залежать від віку дитини, тому і реакція в кожному окремому випадку повинна бути різною.


Першокласник

У 6-7 років діти переживають вікову кризу, яка, в тому числі, пов'язана з випуском із дитячого садочку і початком навчання в школі. Якщо адаптація дитини проходить важко, потрібно звернутися до шкільного психолога.



 Не можна перевантажувати дітей. Photo: Freepik


Починайте налаштовувати дитину на позитивний лад, розповідаючи про те, що її чекає в школі і після школи. Можливо, поки дитина не адаптується, доведеться переглянути навантаження, відмовитися від гуртків і додаткових занять. Пам'ятайте, що для першокласника важливі відпочинок і гра, тому постарайтеся не перевантажувати малюка. 


Початкова школа

Найбільшу тривогу у батьків викликає небажання ходити до школи дітей у віці 7-10 років. Це вже не малюки, але ще й не підлітки з їх складним характером. Якщо дитина відмовляється відвідувати школу в цьому віці - потрібно щось робити. Насамперед проаналізуйте режим дитини. Згідно з рекомендаціями МОЗ, в цьому віці школярі повинні спати 9-12 годин. Збиратися до школи бажано не менше 40 хвилин. Якщо збори проходять поспіхом, діти починають нервувати, у них псується настрій.

У цьому віці важливо підбадьорювати дитину, щоб вона вірила у свої сили, не боялася труднощів і поганих оцінок. Адже якщо в 1-2 класі навчання проходить більш-менш легко, то в 3-4 класах можуть початися перші труднощі. Довіряйте дітям «дорослі справи» і намагайтеся продемонструвати, що отримані в школі знання важливі. Наприклад, довіряйте дитині рахувати гроші, ходити в магазин.


Раніше ми писали про те, в якому віці варто починати говорити з дітьми про гроші.


Середня школа

Коли дитині вже 11 років, важливо зберегти її бажання вчитися і розвиватися, адже саме в цьому віці найчастіше діти розчаровуються в школі та вчителях, втрачають орієнтири. Намагайтеся не критикувати систему освіти і вчителів при дітях. З 11 років вже можна починати розмовляти з дитиною про її майбутню професію, розповідати про нові професії, про можливості та перспективи. Якщо є можливість, візьміть дитину до себе на роботу, поведіть її на роботу до своїх родичів або друзів.

До речі, саме в 11-12 років дитина перестає боятися покарань. У цьому віці їй набагато важливіші соціальні зв'язки - вона більше боїться залишитися без друзів або постати перед ними в поганому світлі, ніж залишитися без вашого схвалення. 



У 11-12 років діти розчаровуються у школі та вчителях. Photo: Freepik


Старшокласники

Вони частіше за інших дітей відмовляються вчитися. Правда, старшокласники рідко говорять про це своїм батькам і просто прогулюють школу. У 14-16 років навчання йде на другий план. На перший виходять друзі, перше кохання. Батькам потрібно знайти спосіб мотивувати дитину ходити до школи. Мотивація має бути позитивною, побудованою на перспективах, а не покараннях. Можна спробувати трансформувати захоплення дитини в науковий інтерес. Якщо старшокласник сильно переживає про свою зовнішність, підкажіть, де можна знайти відповіді на питання про своє тіло. Це може бути інтернет, косметолог (якщо мова про вікові висипаннях на обличчі) або дорослий, якому дитина довіряє, і який зможе його вислухати. Якщо школяр проводить багато часу за комп'ютером, стимулюйте його приділяти більше часу урокам інформатики.


Вам може бути цікава наша добірка IT-ігор, які допоможуть виростити з дитини програміста.


Якщо підліток відмовляється ходити до школи через булінг з боку однолітків або вчителів, потрібно вживати заходів. По-перше, завжди можна змінити школу. По-друге, потрібно пояснити дитині, чому кривдники так себе ведуть. Підберіть книги з психології, в яких розповідається про те, як невпевнені люди самостверджуються за рахунок інших людей. У 14-16 років дитина вже зможе розібрати з основами психології. Такі знання допоможуть їй підвищити самооцінку і зрозуміти, що справа не в ній, а в проблемах кривдника. Або запропонуйте дитині разом сходити до психолога, тільки робіть це м'яко, без нав'язування, щоб не відштовхнути її ще більше. 

Нагадаємо, що в 2019 році в Україні набув чинності закон про протидію булінгу. За цькування передбачені штрафи в розмірі 850-1700 гривень, а також громадські роботи. Булінгом, відповідно до закону, є будь-який вид насильства (фізичне, економічне, сексуальне, психологічне), вчинене щодо учасників освітнього процесу. Крім цього, передбачені штрафи для керівників навчальних закладів, які приховують факти булінгу. 


Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли дитина відмовляється йти до школи, пам'ятайте, що вона в будь-якому випадку повинна відчувати вашу підтримку. Не поспішайте лаяти дітей за те, що у них пропало бажання вчитися, адже причини для цього можуть бути різні. Допоможіть їм розібратися і знайти справжню причину, адже краще вас ніхто інший не знає вашої дитини.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук