Як отримати податкову знижку на навчання дитини?


Опубліковано 10 Вересень 2019 о 16:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як отримати податкову знижку на навчання дитини?


Як отримати податкову знижку на навчання дитини?

Українці можуть повернути частину коштів, витрачених на освіту дитини. Photo: Freepik


Більшість українських батьків не шкодує коштів на розвиток і освіту своїх дітей. Навіть попри складну економічну ситуацію в країні, дитячі потреби залишаються ключовою статтею витрат в бюджетах українських сімей. При цьому мало хто знає, що в Україні вже кілька років діє програма, завдяки якій можна частково компенсувати гроші, витрачені на дитячий садок, школу або університет. «Діти в місті» розкажуть, хто може розраховувати на податкову знижку, і як її отримати.


Податкова знижка. Що це таке?


В Україні існує цілий перелік витрат, на які поширюється податкова знижка. Щоб отримати знижку, необхідно мати документальне підтвердження, що ви витратили певну суму на ту чи іншу послугу. Якщо вона потрапляє під закон, держава може повернути вам частину грошей зі сплаченого податку на доходи. Податкову знижку можуть отримати українці, які:


  • виплачують іпотечний кредит;
  • жертвують гроші на благодійність неприбутковим організаціям;
  • відраховують гроші до недержавного пенсійного фонду;
  • витрачають гроші на допоміжні репродуктивні технології або оплачують державні послуги, пов'язані з усиновленням дитини;
  • переобладнують транспортний засіб на інші види палива;
  • беруть участь в програмі по придбанню доступного житла;
  • орендують житло (стосується внутрішньо переміщених осіб).


Крім цього, податкова знижка поширюється на витрати, пов'язані з оплатою дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти. Відзначимо, що раніше знижка поширювалася лише на витрати, пов'язані з вищою освітою. Тепер компенсацію можуть отримати батьки школярів і дошкільнят.


3 липня 2018 року, в рамках проекту #ЧужіхДітейНеБуває, був прийнятий закон 2477-VIII, ініціатором якого виступило Міністерство юстиції України. Були внесені зміни в Податковий кодекс, а саме, розширено перелік осіб, які можуть претендувати на податкову знижку.


Також можливе оформлення податкової знижки при отриманні другої вищої освіти.


Хто може розраховувати на знижку?



Працюючі студенти можуть оформити знижку самостійно. Photo: Freepik


На податкову знижку можуть розраховувати офіційно працюючі українці, які платять податок на доходи фізичних осіб. Якщо людина є суб'єктом підприємницької діяльності, на неї знижка, на жаль, не поширюється. До речі, студенти можуть оформити знижку самостійно, якщо, навчаючись в інституті, вони мають офіційний заробіток.


Важливо! Знижка не поширюється на приватних підприємців.


Податкова знижка поширюється тільки на кошти, витрачені на оплату послуг українських установ, які надають освітні послуги. Якщо ваша дитина навчається в приватній школі за кордоном, знижку ви не отримаєте.


Скільки грошей можуть повернути?


Сьогодні українцям повертають 18% від витрат. При цьому загальна сума витрат не може перевищувати заробітну плату за рік. Наприклад, якщо ваш дохід за рік становить 100 тис. гривень, витрати на навчання дітей не повинні становити більше. У Податковому кодексі зазначається, що загальна сума податкової знижки, нарахованої платнику податку, не може перевищувати суми загального річного доходу.

Податкова знижка розраховується для кожного індивідуально. Наприклад, якщо ви заплатили за навчання в університеті 25 тис. гривень, вам можуть повернути близько 4,5 тис. гривень.


Формула розрахунку:


100 000 грн (ваш дохід за рік) х 18% (податок) = 18 000 грн (податок на доходи фізичної особи - ПДФО, який ви, як платник податків, сплатили за рік)

100 000 грн (ваш дохід за рік) - 25 000 грн (витрати на навчання) = 75 000 грн (сума, яка повинна обкладатися податком)

75 000 грн х 18% = 13 500 грн (податок, який ви, як платник податків, оплачуєте з урахуванням знижки, замість 18 000)

18 000 грн - 13 500 грн = 4 500 грн (податкова знижка, яку ви можете повернути)


Зверніть увагу, що знижку можна оформляти, якщо ваша дитина вчиться в приватній школі, відвідує спортивну, художню або музичну школи. Повернути гроші можна і за додаткові заняття, але у закладів, які відвідує ваша дитина, повинна бути відповідна акредитація від Міністерства освіти. Відшкодування не поширюється на оплату додаткових курсів або навчання на військовій кафедрі.


Згідно статті 169 Податкового кодексу України розмір максимальної податкової знижки наступний:


169.4.1. Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.


Розглянемо на прикладі, місячний прожитковий мінімум з 1 січня 2019 року становить 1 853 гривні:

1 853 х 1,4 = 2 594,2 грн 

Округляємо до найближчого десятка - 2 594 грн / місяць


Так як з 1 липня 2019 року місячний прожитковий мінімум зріс до 1 936 гривень, і з 1 грудня зросте ще до 2 027 гривень, то для розрахунку річної знижки потрібно це врахувати:


1 936 х 1,4 = 2710, 4 грн

Округляємо до найближчого десятка - 2710 грн / місяць

2 027 х 1,4 = 2 837,8 грн

Округляємо до найближчого десятка - 2838 грн / місяць


Розмір річної податкової знижки буде наступним:

(2 594 х 6 місяців (податкова знижка за період з січня до червень включно) ) + (2 710 х 5 місяців (податкова знижка за період з липня до листопада включно)) + 2 838 (податкова знижка за грудень) = 15 564 + 13 550 + 2 838 = 31 952 грн


Тобто, розмір максимальної податкової знижки не може бути більшим за 31 952 гривні за звітний календарний рік.


Як отримати знижку?


Щоб оформити податкову знижку, необхідно звернутися в податкову. Вам знадобиться:

  • заповнена декларація про доходи - податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859. (завантажити бланк);
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду особи, яка подає заяву на отримання податкової знижки;
  • документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, свідоцтво про народження);
  • договір із навчальним закладом, в якому прописана вартість оплачуваних послуг;
  • квитанції про оплату послуг + копії;
  • довідка про доходи за минулий календарний рік;
  • заява з реквізитами для повернення грошей (банківський рахунок або платіжна картка).


У квитанціях про оплату послуг обов'язково повинні бути вказані реквізити людини, яка звертається до податкової інспекції. Якщо оформляти знижку ви плануєте на себе, квитанції про оплату повинні бути оформлені на ваше ім'я, інакше ви не зможете отримати податкову знижку.

У договорі про навчання повинні бути вказані дані особи (дитини), яка буде отримувати послугу (вчитися), а також дані особи (батька / матері / опікуна), яка буде оплачувати навчання. Може знадобитися довідка з навчального закладу про те, з якого і по який період дитина там навчалася.


Важливо! Перерахунок та повернення коштів здійснюється тільки за минулий рік. Оформити знижку необхідно до кінця податкового року. Наприклад, до кінця 2019 року необхідно оформити знижку за 2018 рік.


Корисні лайфхаки



Оформляйте податкову знижку на члена сім'ї, у якого вище заробітна плата. Photo: Freepik


Через те, що навчальний рік припадає на два календарні роки, можуть виникнути проблеми із розрахунком знижки. У більшості вишів дозволено платити за навчання по семестрах. Обирайте такий вид оплати. Це полегшить оформлення компенсації, адже платіжки будуть відповідати звітному періоду.

Юристи радять оформляти знижку на того члена сім'ї, у якого вище заробітна плата. Компенсація залежить від розміру податку, який відраховується з нашої зарплати, тому чим більше податків ми платимо, тим більшу знижку потім зможемо отримати.


Важливо! Якщо платник податків до кінця року не скористався правом на отримання податкової знижки, він втрачає це право. Якщо ви хочете оформити знижку за 2018 рік, вам необхідно зробити це до кінця 2019 року. З 1 січня 2020 року ви будете мати право на оформлення знижки тільки за 2019 рік.


Врахуйте, що компенсація надійде на ваш рахунок протягом 60 календарних днів після подачі документів.

До речі, відповідно до закону, в Центральному органі виконавчої влади, який реалізує державну податкову і митну політику, зобов'язані за першим запитом платників податків роз'яснювати всі моменти, що стосуються податкової знижки, безкоштовно надавати бланки для заповнення декларації та допомагати із розрахунками.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук