Допомагати легко: позбавляємось непотрібних речей правильно


Опубліковано 15 Листопад 2019 о 11:48

Блог Діти в місті Тернопіль >  Батьківство  >  Допомагати легко: позбавляємось непотрібних речей правильно


Допомагати легко: позбавляємось непотрібних речей правильно


У вас у шафі накопичилося багато пелюшок і дитячого одягу, а в коморі осідає пил на коляску й стільчик для годування, власники яких давно подорослішали? Ніяк не збагнете, кому віддати свої цілком цілі, але знавіснілі чоботи і джинси? Ваш малюк раптом зажадав дорослої їжі, залишивши непочату пачку дитячої суміші? Ви не знаєте людей, яким це може знадобитися? Тепер допомагати стало ще простіше — в Україні запустили онлайн-карту з адресами, куди можна пожертвувати речі.


Онлайн-мапа допомагає знайти адресата для благодійності. Photo: helpmap.io


Інтерактивну мапу благодійних організацій helpmap.io створили два українці. Її головне завдання — допомогти людям знайти куди віддати непотрібні їм речі, а благодійним організаціям — отримати ці речі для їхніх підопічних.


На мапі позначені адреси та назви благодійних організацій. Для ефективного пошуку можна скористатися фільтром та обрати із запропонованих категорій — волонтерство, для дітей, їжа, текстиль, для тварин, електроніка, книги, інше.

Також на сайті зібрана коротка інформація про організацію: адреса, телефони та короткі відомості про підопічних. Ви можете пожертвувати нові та використані речі. Якщо ви не впевнені, чи ця річ необхідна — просто зв’яжіться з організацією й запитайте в них. Загальне правило для вживаних речей — чи було б вам зручно подарувати цю річ друзям або члену сім’ї?


Варто зауважити, що сайт дає можливість користувачам не лише знаходити на мапі організації, а й додавати нові пункти приймання речей. Завдяки цьому кількість благодійних організацій росте, а отже, збільшується кількість людей, які отримають необхідну допомогу та підтримку.


На сайті зібрана коротка інформація про організацію: адреса, телефони та короткі відомості про підопічних. Photo: helpmap.io


На думку творців, інтерактивна мапа вирішує одразу кілька важливих питань. По-перше, вона стоїть на захисті екології, адже речі, які люди планували викинути або спалити, не будуть забруднювати навколишнє середовище, а будуть повторно використані.

По-друге, мапа сприяє економії природних ресурсів, які могли б бути використані для виробництва нових речей. І по-третє, вона дійсно допоможе людям, які опинилися в скрутному становищі й потребують підтримки. Раніше люди, які хотіли допомогти нужденним, могли просто не знати, як це правильно робити. Доказом цього є пожертвування іграшок та солодощів у дитячі будинки, у той час, як їм необхідні засоби особистої гігієни.


Від себе ми додамо ще одне важливе питання, яке допомагає вирішити helpmap.io — прищеплювання дитині правильних життєвих орієнтирів. Усі батьки хочуть, щоб їхня дитина виросла доброю та чуйною людиною, а задля того, щоб виховувати в дітях доброту, потрібно з дитинства привчати їх до благодійності. Наприклад, ви можете перебрати з дитиною її одяг та іграшки, та пожертвувати те, з чого дитина виросла та чим більше не грається. Важливо пояснити дитині, що є діти, яким пощастило менше, і в них немає іграшок, нового одягу, а іноді, навіть дому та сім’ї. І зараз чи не найкращий час, щоб почати це робити, адже скоро новорічні свята і всі діти мріють про новорічні подарунки. Запитайте в дитини, що вона хоче отримати від Миколая. Розкажіть, що не всі діти можуть отримати подарунки, і що саме вона може ощасливити якусь дитину. Якщо ваші син чи донька вже достатньо дорослі, візьміть їх із собою, коли будете передавати речі на благочинність.



Важливо з самого дитинства виховувати в дітях доброту. Photo: Freepik


Деякі батьки намагаються якнайдовше захистити дітей від жорстокості та несправедливості, замовчуючи такі питання, як сирітство, вади в розвитку, дитячі будинки. Вони вважають, що головне — це забезпечити дитині щасливе дитинство.

Інші ж навпаки — вважають, що ми живемо в неідеальному світі, й створювати штучний ідеальний мікросвіт для дитини неправильно. Що потрібно відповідно до віку говорити з дитиною про проблеми, та думати над тим, чим ми можемо допомогти. Наприклад, дбати про планету, жертвувати на благодійність для тих, хто цього потребує.

А що з цього приводу думаєте ви?


Допоможіть нам поширити інформацію про цей проект у соцмережах — щоб більше людей знали, що можна віддавати речі тим, кому вони необхідні. Адже робити добро легко.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук