Мама-дзен, або 20 способів подбати про себе


Опубліковано 26 Листопад 2019 о 10:07

Блог Діти в місті Тернопіль >  Мама-дзен, або 20 способів подбати про себе


Мама-дзен, або 20 способів подбати про себе

Сьогодні поговоримо про піклування про себе та дітоцентризм. Не знаєте що це? Проведемо невеличке опитування, тільки будьте чесними, мами. Вам доводилося робити вибір між походом у кіно на «Джокера» та «Крижане серце 2» на користь останнього? Ви заходили в магазин, щоб купити собі теплий светр, а виходили зі двома розвиваючими книжками й однією іграшкою для старшого, та новеньким платтячком для молодшої? Пили холодний чай або каву о першій ночі, коли всі нарешті сплять? Якщо у вас три «Так», вітаємо, ви — жертовна мама.

Всі ми намагаємося зробити життя наших дітей ідеальним, і часто, зосередившись на потребах наймолодших членів родини, ми забуваємо про власні. Відмовляємо собі у всьому заради чергової іграшки / платтячка / походу в розважальний центр з коханою дитиною. І чергового ранку, стоячи в спортивних штанах, з гулькою і синцями під очима, не впізнаєш себе у дзеркалі. Не треба паніки, ми знаємо що робити, щоб перестати бути жертовною «яжмамою» та налагодити своє життя.

Ми підготували практичні поради, які допоможуть почуватися краще. Читайте, виконуйте та радійте від того, як ваше життя поступово налагоджується.

Тож що потрібно робити?

 

1. Придивитися до свого життя


Уважно придивіться до свого життя та проаналізуйте ситуацію, яка склалась у вашій сім’ї. Ви купуєте для дитини найкращі та найдорожчі речі, в той час як собі новий одяг купували ще під час вагітності? Ваше дозвілля повністю залежить від дитини? Гуляєте з однолітками дитини, а своїх друзів вже півроку не бачили? Ви намагаєтеся зробити життя дитини ідеальним, при цьому забуваючи про власне життя. Але ж вашій дитині потрібна щаслива мама. Повторюйте це собі частіше.


2. Відвідати лікаря


Звучить дико, але є мами, які навіть згадати не можуть, коли востаннє були на огляді у лікаря. Відвідайте спеціаліста, здайте необхідні аналізи та піклуйтеся про своє здоров’я. Вашій дитині потрібна здорова мама.


3. Влаштувати шопінг


 Коли ви гарно виглядаєте, ви й почуваєтеся відповідно. Photo: Freepik


Ніщо так не псує настрій нам дівчаткам, як незручний, негарний та обридлий одяг. Відмовтеся від джинсів, які стали малі, від спідниці, у якій завжди потрібно робити глибокий вдих (ви ж розумієте, про що я). Купіть собі новий зручний одяг. І навіть не думайте відмовляти собі у підборах та шикарному платті, бо «куди я одягну це, я ж мама, в мене діти». Купуйте, й заодно заплануйте вечір без дітей, наприклад, похід у ресторан із коханим. І не забувайте про гарну білизну, бо хоч її нікому крім вас не помітно, та на самооцінку й настрій вона має неймовірно позитивний вплив.


4. Більше рухатися


Рух — це життя. До того ж активний спосіб життя допомагає тримати себе в тонусі та заряджатися енергією. Ранкова пробіжка — так, танці з дітьми — так, вихідні на дивані — ні. Хоч іноді полежати та відпочити теж треба.


5. Доглядати за собою


Манікюр, похід до косметолога, гарна зачіска та нова помада — це все потрібно мамам. Доглядати за собою приємно та корисно, як для самооцінки, так і для стосунків із чоловіком. Адже коли ви гарно виглядаєте, ви й почуваєтеся відповідно.


6. Видалити Facebook та Instagram


Жартуємо, звичайно. Як же ви тоді зможете читати наші статті та дізнаватися про найкращі дитячі заходи.

Проте обмежити час перебування в соцмережах все-таки варто. Не замінюйте сімейне життя та спілкування з дітьми на чорний екран девайсів.


7. Висипатися


Давайте собі висипатися. Photo: Freepik


Про це мріє практично кожна молода мама. Спочатку ми не спимо через немовлят, потім не можемо вкласти спати трирічку, а для декого і школяра вкласти — ціла трагедія. То що виходить — діти у двері, а сон через вікно? Давайте собі висипатися. Спіть разом з немовлям вдень, створюйте ритуали, які допоможуть тоддлерам легше засипати, й не сидіть у телефоні до півночі, читайте попередній пункт.


8. Просити про допомогу


Мусимо зауважити, що мова йде не про вашого чоловіка. Його ви не повинні просити по допомогу, адже дитина ваша рівно на стільки, скільки і його. Більш того — завдання вашого чоловіка дбати про вас, а отже, допомагати у всьому без прохань.

Якщо вам потрібна допомога, ви маєте попросити свою маму, подругу, сусідку, замовити няню на пару годин, скористатися послугами клінінгової фірми. Так, іноді це буває важко, але потрібно вчитися просити про допомогу та приймати її.


9. Додати затишку


Молоді мами зазвичай багато часу проводять вдома, тож варто подбати про те, щоб було затишно та приємно, наприклад, зробити перестановку, придбати кімнатні рослини, регулярно ставити живі квіти у вазу.


10. Навчитися відмовляти


Говорити «Ні» корисно, й іноді навіть приємно. Не потрібно робити те, що вам не подобається, не слід обтяжувати себе зайвими турботами. Ви маєте повне право не хотіти передивлятися вдвадцяте серію Лунтика, не давати свій телефон трирічці, не купувати машинку / цукерку / ось цю штучку. Не бійтеся дитячих сліз через відмову, бійтеся споживацького ставлення дитини.

Попрактикуйте — «Ні, я не знаю де твій светр, ти можеш сам його пошукати», «Ні, я не можу зараз переодягати Ельзу в нове платтячко. Ти можеш зробити це сама, а я буду пити свій гарячий чай». Трохи самостійності ще нікому не завадило.


11. Не порівнювати


Себе з ідеальними мамами в Instagram, своїх дітей зі «сином подруги». Це шлях в нікуди. Точніше до заздрощів та зіпсованого настрою. І знаєте що, це ще нікому не принесло користі.

 

12. Започаткувати сімейні традиції


Якщо не проводити цікаво час із дітьми, то в чому ж тоді сенс батьківства? Photo: Freepik


Комусь зручно збиратися за сніданками, іншим до вподоби сімейні вечері, або походи в кіно — не так важливо, що саме ви будете робити, головне, щоб цей час був присвячений родині. Якщо не проводити цікаво час із дітьми, то в чому ж тоді сенс батьківства?


13. Дозволяти собі бути не ідеальною


Так, мами, ми — не ідеальні. Скажу більше — ніхто не ідеальний. Навчіться любити себе, і якщо вже й прагнете до ідеалу, то ставайте кращою, ніж ви сама. Перестаньте критикувати себе, тим паче у присутності дітей та чоловіка. Нам дуже важливо, щоб наші діти росли впевненими в собі, але вони постійно чують, як мама принизливо висловлюється про себе. Чому це навчить дітей? Починати потрібно зі себе, мами.


14. Вибиратися на природу


Кожен раз, відправляючись на природу, багато хто відзначає, що краще стає себе почувати. Так що кожного тижня, або хоч раз на місяць, добре було б ходити на прогулянки, в похід, або їздити в ліс на велосипеді.


15. Навчитися ставити себе на перше місце


На першому місці маєте бути ви, потім ваш коханий чоловік, а потім діти. Неймовірно, правда? Ви не згодні? Діти перш за все? Деяким мамам знайоме почуття провини за те, що вони намагаються виділити трохи часу для себе. Ви знали, що за правилами безпеки в літаках, в екстреному випадку мама повинна одягати кисневу маску спочатку на себе, і тільки потім на дитину? Адже спасіння дитини напряму залежить від стану мами.

Коли мама не піклується про себе — страждає вся сім’я. Коли мама й тато не приділяють увагу одне одному — страждає шлюб. Але ж дітям потрібні здорові й щасливі мама й тато?


16. Навчитися знаходити привід для радощів


Іноді нам здається, що навколо все сіре та безрадісне. Нічого не приносить задоволення, ніщо не викликає посмішку. Так іноді буває, але головне — не піддаватися меланхолії. Для того, щоб підняти собі настрій, можна грати в гру в радість. Нічого складного, потрібно кожного дня знаходити привід для радощів. Детальніше про цю гру можна прочитати в книжці «Полліанна» авторки Елеонор Портер. І хоч це і дитяча книга, та її, як і «Маленького принца», варто прочитати й всім дорослим.


17. Забути про роздратування та тривогу


Не всі мами такі вже панікери, але занепокоєння і постійний стрес можуть дуже вимотувати. Проблема в тому, що діти відчувають нашу постійну тривогу. До речі, всі інші члени сім’ї — теж. І всі ці роздратовано-стурбовані інтонації не кращим чином позначаються на відносинах у сім’ї.


18. Не поспішати


Іноді варто зробити, як у рекламі — зупинитися та насолодитися моментом. Photo: Freepik


Іноді варто зробити, як у рекламі — зупинитися та насолодитися моментом. Але ж мамам буквально ніколи, треба так багато встигнути — відвести дітей у садочок / школу / секцію, сходити за покупками, приготувати вечерю, прибрати, допомогти із домашкою.


Вам може бути корисною наша стаття: «Вчити або не вчити: чи потрібно допомагати школярам робити домашнє завдання»


Тільки від одного читання всіх обов’язків можна стомитися, що вже казати про їх виконання. Але на практиці, для того, щоб все встигнути, потрібно не поспішати. Та й вашій родині, повірте, більше до вподоби спокійна, врівноважена мама, у якої не сіпається око. А якщо у вас дійсно забагато справ і ви не встигаєте — перечитайте пункт 8.


19. Перестати боятись осуду


Засудження від чоловіка, друзів, батьків, вчителів наших дітей, педіатра, матусь по сусідству — назвіть кого завгодно, і точно виявиться, що і його засуджень ми теж побоюємося. Чому? Вчимось не чекати схвалення від сторонніх людей та перечитуємо пункти 11 та 13.


20. Піклуватися про свій шлюб


Наші відносини із партнером — це основа, на якій наші діти будуть будувати їх власні відносини. Так відбувається в більшості випадків. Хочуть вони того чи ні, вони будуть копіювати те, що бачили вдома. Ось чому чоловік повинен ставитися до своєї дружини так, як хотів би, щоб чоловік його дочки ставився до неї, а жінка не повинна відкладати особисте життя з чоловіком до нових віників.


Любіть себе, піклуйтеся про себе й будьте щасливі, мами, ви того варті.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук