Безкоштовні пологи: що для українських мам готує нова реформа


Опубліковано 04 Лютий 2020 о 09:54

Блог Діти в місті Тернопіль >  Безкоштовні пологи: що для українських мам готує нова реформа


Безкоштовні пологи: що для українських мам готує нова реформа

Гасло «гроші йдуть за пацієнтом» продовжує ознаменовувати медичні реформи. Не так давно українці обирали сімейного лікаря та підписували з ним декларацію. З 2018 року породіллі отримують пакунок малюка. Це ще одна соціальна допомога сім’ям. На початку цього проекту багато батьків скаржилися на неякісні товари, речі, які можуть не знадобитися та невідповідність закладеної суми в бебі-бокс (5 тисяч гривень) до реального вмісту. Пізніше вміст пакунку був переглянутий та оновлений. Станом та вересень 2019 року в боксі були якісні підгузки, комплекти дитячого одягу на чотири розміри (боді, штанці, чоловічки, шапочки, сорочечки). А ще термометри, ножиці, кілька ковдрочок, махровий рушник, косметичні засоби для мами та дитини, іграшки та інші корисні речі. Мами зауважують, що якісно бебі-бокс став краще, але є й мінуси — отримують його перед випискою, а отже не знають вмісту і можуть придбати речі, які вже є у пакунку. Але хоч все ще не зовсім ідеально, однак сама тенденція радує.


Пакет «Пологи»


Photo: Freepik


Програма медичних гарантій (або гарантований пакет медичних послуг) прийде на заміну псевдобезкоштовній медицині вже у 2020 році. Про це повідомив Голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

Ось і ще одна реформа приємно дивує — 8500 гривень за пологи. З квітня 2020 року Національна служба здоров’я заплатить цю суму медичним закладам за кожну породіллю. Така сума була прорахована на основі пілотних проектів НСЗУ та аналізу собівартості пологів. Вона передбачає витрати на звичайні пологи, кесарів розтин, знеболення, ліки, палату, щеплення, екстрену допомогу й реанімацію. Аналізи, скринінги та обстеження також мають бути безкоштовними.

Ще одна важлива перевага цієї реформи в тому, що медзаклади будуть зацікавлені у фінансуванні НСЗУ, а отже будуть покращувати умови в пологових відділеннях та якість обслуговування. З квітня найбільше фінансування отримають ті пологові будинки, які частіше вибирають жінки, так як місце проживання тепер не має значення.


Арифметика пологів


Photo: Freepik


Для того, щоб зрозуміти на що саме витрачатимуться ці кошти, варто проаналізувати витрати на пологи. Мами знають, що ще до самих пологів доводиться витрачати кошти. Для того, щоб стати на облік, у деяких медичних закладах просять зробити «благодійний внесок», а якщо вагітна дівчина не має прописки, то вона зазвичай оплачує кожен візит. Протягом всієї вагітності потрібно здавати аналізи, робити УЗД, скринінги, а все це зазвичай не безкоштовно. І витрати варіюються — від 5 гривень за шприц, до 500 гривень за скринінг. Ще один неприємний момент здачі аналізів у тому, що іноді можна просто прийти та заплатити за аналіз, а іноді сам аналіз безкоштовний, але потрібно принести з собою ватку, спирт, шприц, стерильні рукавички, скарифікатор та аналізатори. В обох випадках треба витрачати кошти, але в другому доведеться ще й по аптеках побігати.


Далі начебто безкоштовні пологи, але знайдіть хоча б одну породіллю, яка не збирала величезних пакетів у пологовий будинок. Перелік речей, які потрібно придбати, варіюється в залежності від пологового будинку. Зазвичай вагітній жінці дають цей список незадовго до пологів і те, що є цьому переліку, іноді дуже дивує. Крім речей, які потрібні породіллі та новонародженому, потрібно принести те, що начебто мало би бути в кожному медзакладі.

Рукавички стерильні (10 пар), одноразові шприци (10 штук), фізрозчин, дезактин, затискач для пупка, одноразові халати для лікарів, катетери, крапельниці, а іноді й вата, перекис водню та йод. Вагон та малесенький візочок речей потрібно тягти з собою на пологи. Та й це не все, адже якщо породілля забажає анестезію, або потрібен кесарів розтин, то за це треба платити окремо. А ще є благодійні внески, подяки лікарям та псевдо офіційні розцінки за послуги.


Але вже з квітня цього року всі ці витрати мають зникнути. Вагітні жінки почнуть отримувати послуги безкоштовно, а список у пологовий має скоротитися до речей, які треба безпосередньо породіллі та новонародженому, наприклад, одяг, засоби особистої гігієни та документи.


Але це в ідеалі, як на практиці запроваджуватиметься реформа покаже час. А як ви вважаєте, чи дійсно пологи стануть повністю безкоштовними?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук