Топ-7 вправ для розвитку та активації дитячого мозку


Опубліковано 29 Квітень 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Топ-7 вправ для розвитку та активації дитячого мозку


Топ-7 вправ для розвитку та активації дитячого мозку

Photo: Freepik


Найважливіші для розвитку мозку перші чотири роки життя дитина. Саме вони впливають на подальший розвиток емоційної та соціальної сфер життя. Чим більше вдається вкласти в дитину у цьому віці, тим на більше вона буде здатна у дорослому віці. Перші роки життя закладають основу для подальшого психічного здоров'я та здатності до навчання. А в 4-10 років мозок дитини у два рази активніше, ніж мозок дорослого. Саме в цей час дитина активно навчається та пізнає світ. «Діти в місті» зібрали топ вправ, які допоможуть вам тренувати мозок вашого малюка.


Вам може бути корисним наш матеріал: Розумніші, ніж ви думаєте: як розкрити і розвинути здібності вашої дитини


Фітнес для мозку


Термін «нейробіка» придумали два американці – письменник Меннінг Рубін і нейробіолог Лоренс Катц. Вони з’ясували, що мозок, як і тіло, потрібно постійно тренувати та тримати у тонусі. Якщо людина щодня працює та робить якісь дії на автоматі, з часом її мозок стає слабкішим, розумові здібності падають, а увага погіршується. Суть нейробіки в тому, щоб давати мозку нові завдання, з якими він не працює щодня. Вчені зазначають, що вправи із нейробіки дають потужний результат – це не лише покращення пам’яті, концентрації та розумової активності, а й синхронізація роботи двох півкуль мозку та роботи зі «сплячими» зонами мозку.


Вправа 1. Друга рука

Активувати мозок допомагає зміна робочої руки. Тобто, якщо ви все робите правою рукою, спробуйте якийсь час робити навпаки. Можна написати декілька речень іншою рукою, або спробувати перекласти ложку в іншу руку під час їжі. Ця вправа допомагає задіяти менш активні частини мозку та синхронізує роботу двох півкуль. 



Photo: Freepik


Вправа 2. Нічого не бачу

Попросіть дитину заплющити очі та написати декілька речень на папері. Так як дитина нічого не бачить, інші органи чуттів відразу активізуються, а приховані ресурси мозку йдуть у хід.


Вправа 3. Переверніть предмети

Наш мозок дуже звикає до того, що його щодня оточує. Ми звикаємо, що оточуюча картинка майже ніколи не змінюється, а речі виглядають певним чином. Попросіть дитину перевернути книжку та спробувати прочитати написане. Крім цього, можна показувати малюку перевернуті картинки, щоб він відгадував, хто там зображений.


Вправа 4. Змінюйте звичний сценарій

Часто дитина, привчена до графіка, прекрасно знає звичний порядок дій, через що малі стають млявими та неактивними. Щоб активувати мозок, потрібно час від часу змінювати звичні сценарії. Наприклад, змініть маршрут, яким ви йдете до школи або садочка. Запросіть у гості друзів дитини, щоб вони разом погралися.



Photo: Freepik


Вправа 5. Читаємо по-різному

Читання дозволяє переключати мозкову діяльність в різні режими, адже сприйняття тексту – одна з найскладніших задач для мозку. Пропонуйте дитині змінювати способи читання: читати про себе, потім вголос, одним оком, потім по черзі з дорослим. Крім цього, можна читати текст із різними емоціями.


Читайте також: Граємо у Відгадайку: топ-20 питань-загадок для дітей і дорослих


Вправа 6. Змінюйте звичні місця

Активувати мозок допомагають прості, на перший погляд, дії. Наприклад, зміна місця. Посадіть дитину їсти на інший стілець, або дайте можливість вивчити домашнє завдання в іншій кімнаті. Це міні-стрес для мозку, який він сприймає, як новий досвід.


Вправа 7. Нові враження

Потік нових звуків та зображень активує нові зони мозку. Для цього частіше відкривайте вікно, ходіть у нові місця, відпочивайте на природі. Все це сприятиме більш активній роботі мозку.



Photo: Freepik


Зазначимо, що нейробіка корисна не лише для дітей, а й для дорослих. За допомогою цих вправ ви можете регулярно давати вашому мозку необхідні навантаження. Втім, щоб досягти успіху, як і в будь-яких заняттях, дуже важлива регулярність. Експерти радять робити декілька вправ щодня.


Вам може сподобатися наша стаття: Куди «зводити» дитину на карантині: найзахоплюючі екскурсії, вистави та заходи






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук