Вітамінізуємося: все, що потрібно знати про літні ягоди, їх користь і приховані небезпеки


Опубліковано 05 Червень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Вітамінізуємося: все, що потрібно знати про літні ягоди, їх користь і приховані небезпеки


Вітамінізуємося: все, що потрібно знати про літні ягоди, їх користь і приховані небезпеки

Photo: Freepik


Літо - найкращий час, щоб зміцнити імунітет дітей. По-перше, літо - це пора активності, коли наш організм стикається з підвищеним фізичним навантаженням. Наші діти більше ходять, плавають, бігають, більше часу проводять на свіжому повітрі.

Крім цього, влітку ми максимально оздоровлюємо наш організм, насичуючи його вітамінами. Адже саме влітку у нас є доступ до всіляких ягід, фруктів, свіжих овочів і зелені. Але якщо їсти зелень і овочі діти згодні не завжди, то ягоди є справжніми ласощами для малюків і цілком можуть замінити солодощі. «Діти в місті» розбиралися, які ягоди корисні для дітей, а з якими варто бути обережними.


Коротко про головне


У наших широтах росте понад десяток видів різноманітних ягід, які доступні кожному. Практично всі з них мають свої переваги, але деякі можуть нести приховану небезпеку.


Полуниця

Одна з найсмачніших і ароматних ягід, яку люблять, мабуть, всі діти, починає дозрівати вже в кінці травня. У полуниці багато вітаміну С і велика кількість клітковини. Однак полуниця є потужним алергеном, тому дітям з харчовою алергією її їсти не можна.


Черешня

Ця ягода містить багато вітамінів (A, B1, B2, E, PP) і безліч різних мікроелементів (фтор, кальцій, магній, фосфор, залізо). Черешня зміцнює імунітет і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань у дорослих. Варто відзначити, що черешня досить важка їжа, тому дітям її потрібно їсти потроху. Крім цього, даючи черешню малюкам, не забудьте попередньо очистити її від кісточок.



Photo: Freepik


Чорна смородина

Ця ягода - справжнє джерело вітаміну С. Вона дуже корисна, але не всі діти люблять її через специфічний смак. Щоб не втрачати можливості зміцнити імунітет за допомогою смородини, можна приготувати з неї який-небудь десерт. З чорної смородини виходять відмінні морси, киселі, компоти і мармелад.


Рецепт морсу


Вам знадобиться:

  • 300 грам смородини,
  • 1 літр води,
  • цукор за смаком.


Приготування:

Промийте смородину і відокремте ягоди від кисті. Відіжміть сік з ягід, протерши їх через сито. Смородиновий сік поставте в холодильник. Ягідну макуху, що залишилася, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Після цього ще 5 хвилин дайте їй дійти на мінімальному вогні. В кінці додайте цукор за смаком. Коли морс охолоне, його потрібно процідити через сито. Віджатий сік потрібно додати в морс в самому кінці.


Варто відзначити, що чорна смородина протипоказана дітям з підвищеним виділенням солей оксалатів. Дуже акуратно її дають дітям з алергією.


Червона смородина

Цю ягоду діти люблять більше, ніж чорну, але все ж вона не така популярна, як полуниця. Однак в ній також багато вітаміну С.


Вишня

Дуже смачна і корисна ягода, яка містить багато вітаміну А і С, мікроелементів. Вишня дуже соковита, що дозволяє готувати з неї масу десертів.


Малина



Photo: Freepik


Плоди малини дуже корисні, тому їх часто використовують під час застуди. Ягода має органічні кислоти, а також низку цінних компонентів: калій, кальцій, залізо, каротин, вітамін С. При харчових алергіях малину їдять дуже акуратно, а іноді зовсім виключають з раціону.


Вам може сподобатися наша стаття: Смачно і корисно зміцнюємо імунітет


Як правильно їсти ягоди


Знайомитися з ягодами малюки починають під час прикорму. Найчастіше батьки дають лише спробувати на смак сік ягоди, після чого дивляться, як організм дитини реагує на новий продукт. У рік діти вже можуть з'їдати до 100 грам ягід на день, а до 6 років - до 200 грам.

Пам'ятайте, що ягоди містять багато природних цукрів, тому намагайтеся не привчати дитину підсолоджувати ягоди, адже тоді корисний перекус може перетворитися на не найкорисніший. Якщо хочеться додати щось до ягід, зробіть ягідний салат і заправте його сметаною або вершками.

До речі, стоматологи радять полоскати рот після ягід, так як високий вміст вітаміну C погано впливає на емаль.


Не забувайте й самі їсти багато фруктів і ягід цього літа. Після тривалого карантину організм людини дуже ослаблений, тому літо потрібно використовувати з користю.


Читайте також: Як зміцнити імунітет дитини за літо






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук