Говоримо правильно: коли варто звернутися до логопеда


Опубліковано 02 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Говоримо правильно: коли варто звернутися до логопеда


Говоримо правильно: коли варто звернутися до логопеда

Photo: Freepik


Багато дорослих мають дефекти мови. Часто це пов'язано з тим, що батьки вчасно не звернулися за допомогою до логопеда. Порушення мовного розвитку можуть мати багато неприємних наслідків: від проблем зі спілкуванням до проблем з навчанням в школі.

Не варто боятися походу до логопеда. Досить часто дитині потрібно всього кілька занять, щоб виправити незначні проблеми. Краще вчасно звернутися за допомогою, щоб в подальшому не виправляти більш серйозні помилки. «Діти в місті» розбиралися, коли варто звернутися з дитиною до фахівця.


Чим займається логопед


Багато хто думає, що робота логопеда полягає в тому, щоб виправити неправильну вимову букв або навчити малюка вимовляти певні звуки. Однією з найбільш частих причин звернення до фахівця є проблема з буквою «Р». Насправді ж, крім цієї проблеми логопед займається розширенням і збагаченням словникового запасу дітей, розвитком зв'язного мовлення, а також роботою з граматичними помилками. Якщо говорити узагальнено, логопед мотивує дитину до мови.

Варто зазначити, що до логопедів звертаються не тільки діти, але і дорослі, які мають явні проблеми з вимовою. Особливо це актуально для тих людей, які працюють з публікою, ведуть переговори, займаються бізнесом.


Читайте також: Розвиток мовлення: скоромовки для дитини


Проблеми з мовленням



Photo: Freepik


Фахівці відзначають, що сьогодні у дітей частіше виникають проблеми з мовленням. Вся справа в тому, що в ранньому віці вони менше контактують з іншими людьми. Якщо раніше діти росли у дворах, грали в командні ігри, багато спілкувалися, а мультфільми дивилися тільки за розкладом, то сьогодні все відбувається інакше.

Виникають проблеми з вимовою також від нестачі спілкування в колі сім'ї. Якщо з дитиною практично не розмовляють, у неї можуть виникнути проблеми.


Тримаємо руку на пульсі


Пік мовного розвитку припадає на 2-4 роки. Фахівці радять в цьому віці відвідувати логопеда планово - раз на рік. Це дозволить контролювати ситуацію, і взятися за виправлення проблем відразу ж, після їх виявлення.


Звернутися до логопеда варто, якщо:

  • до 1 року дитина не вимовляє лепетні слова, не реагує, коли до неї звертаються;
  • до 2 років дитина не відповідає на питання, не може скласти речення з двох слів;
  • до 3 років малюк не використовує в мові питання: «чому?», «навіщо?» і т. д.;
  • до 4 років дитина неправильно вимовляє окремі звуки, втрачає букви в словах, не може запам'ятати вірш;
  • у віці 5-6 років малюк погано вимовляє звуки, не може скласти розповідь, плутається у відмінках;
  • у віці 7-8 років у дитини виникають проблеми з читанням і письмом.


Відзначимо, що логопед повинен попрацювати з дитиною, якщо у неї багато граматичних помилок у мовленні, бідний словниковий запас, проблеми з розгорнутими відповідями на питання, труднощі з розмовною мовою, а також явні порушення у вимові звуків (не тільки «Р»).


Вам може бути корисна наша стаття: Що робити, щоб малюк швидше заговорив


Чому це важливо



Photo: Freepik


Якщо вчасно не виправити дитячі проблеми з мовленням, в подальшому малюка чекає ряд проблем.


По-перше, проблеми з навчанням. Якщо малюк неправильно вимовляє звуки, не вміє їх розрізняти, він і писати буде з помилками. Крім цього, можуть виникнути порушення складової структури, коли малюк почне плутати склади і не зможе швидко і якісно читати.

По-друге, проблеми з артикуляцією і фонематичним слухом можуть викликати ряд більш серйозних проблем. Це і дисграфія (коли людина повторює одні й ті ж орфографічні помилки), дізорфографія (відсутність у дітей здібностей до освоєння знань орфографії), дислексія (проблеми з оволодінням навичками письма і читання). Ці проблеми істотно звужують коло професій, які зможе освоїти дитина в майбутньому.

По-третє, проблеми з вимовою в дорослому віці виливаються в проблеми з мовленням. Як відомо, красива виразна мова сьогодні - це важлива складова особистості. Люди, які вміють красиво говорити, частіше досягають успіху, ніж ті, хто соромиться своєї мови. Саме тому успішні люди нерідко беруть уроки у фахівців зі сценічної мови.


Варто відзначити, що в багатьох дитячих садах є логопед, до якого можна звернутися за допомогою. Але навіть похід до приватного фахівця виправдає свої витрати, адже ви будете вкладати в майбутнє дитини. Пам'ятайте, що розвиток мовлення - це основа, без якої малюк не зможе повноцінно розвиватися. Дуже важливо вирішити всі проблеми на самому початковому етапі.


Читайте також: Топ-10 неочевидних навичок, які повинна освоїти дитина перед першим класом






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук