Готуємося до школи: як вивчити таблицю множення без сварок та істерик


Опубліковано 27 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Готуємося до школи: як вивчити таблицю множення без сварок та істерик


Готуємося до школи: як вивчити таблицю множення без сварок та істерик

Photo: Freepik


До початку навчального року залишився місяць. З огляду на той факт, що навчання в школі може початися дистанційно, батькам потрібно з великою увагою підійти до підготовки молодших школярів, адже саме їм найскладніше дається дистанційка. Одне з найскладніших завдань - це таблиця множення, яку належить вивчити всім дітям. «Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть вам швидко і весело допомогти малюкові запам'ятати всі приклади.


Вчимося граючи


Щоб запам'ятовування таблиці множення пройшло максимально комфортно для батьків і дітей, потрібно організувати навчання у вигляді гри. Як відомо, для початкової школи саме гра є найважливішим компонентом навчання.

Не варто братися відразу за всю таблицю множення. Освоювати приклади краще маленькими частинами. І, звичайно, починати потрібно з самого простого - множення на 2. Експерти радять вчити за раз не більше п'яти прикладів, так як дитина просто не запам'ятає більше.

Для навчання вам знадобляться картонні картки, які можна вирізати як з білого, так і з кольорового картону. На одній стороні дитина повинна написати приклад з таблиці множення з відповіддю, а на зворотному боці - без відповіді. Важливо, щоб дитина сама заповнила картки, адже в процесі письма вона також запам'ятає частину прикладів.


Тренуємо пам'ять



Photo: Freepik


Коли перша порція карток готова, приступаємо до запам'ятовування. Не забудьте розповісти дитині про те, що таблиця множення вчиться на все життя, тому дуже важливо гарненько її запам'ятати.

Розкладіть картки з відповідями перед дитиною. Нехай вона прочитає кожну картку вголос і постарається запам'ятати. Після цього перевертаємо картки і складаємо їх в стопку. Тепер завдання дитини діставати по одному прикладу без відповіді і намагатися згадати його рішення. Звичайно, не у всіх це вийде з першого разу. Ті приклади, які дитина не запам'ятала, потрібно відкласти в окрему стопку. Варто відзначити, що в стопку «вивчених» потрібно відкладати тільки ті приклади, відповіді на які дитина озвучувала без коливань.


Робота над помилками


Коли всі приклади перевірені, повертаємося до тих, які дитина не запам'ятала, і повторюємо гру. Нехай малюк частіше повторює приклади вголос. Він також може написати кілька разів приклад в зошиті. Це допомагає краще засвоїти матеріал. Гру повторюємо до тих пір, поки дитина не запам'ятає всі приклади. Тільки після цього можна приступати до наступного стовпчика.

Важливо не перестаратися і не вчити всю таблицю в один день. Намагайтеся робити так, щоб дитині не набридла гра, і вона із задоволенням приймалася за неї кожен день.


Читайте також: Говоримо правильно: коли варто звернутися до логопеда


Включаємо азарт



Photo: Freepik


Коли малюк вже вивчив як мінімум 2-4 стовпчика з таблиці множення, можна зіграти з ним в захоплюючу гру. Збирайте всі вивчені карти в колоду і починайте називати їх вголос. Ті приклади, відповіді на які малюк називає швидко, віддавайте йому. Ті, над якими він замислюється, залишайте собі. Виграє той, у кого в кінці гри збереться більше карт.

Щоб зробити гру ще цікавіше, можна купити або сконструювати з дитиною скриньку чи коробку, в яку вона буде урочисто складати вивчені та виграні в грі карти.


Повторення


Щоб дитина запам'ятала таблицю множення, потрібно її періодично повторювати. Навіть ті діти, які одного разу вивчили і добре запам'ятали таблицю, довго не використовуючи її, не можуть згадати частину прикладів. Та що вже говорити, якщо і деякі дорослі сходу не назвуть відповідь на складні приклади.

Щоб у вашої дитини таблиця "відскакувала від зубів", приділяйте час повторенню. Обов'язково повторіть приклади перед навчальним роком, після канікул восени, взимку і навесні. До речі, після того, як дитина вивчила таблицю, обов'язково перевірте її знання на слух, адже в школі вона має писати математичні диктанти.

Багато батьків практикують повторення таблиці по дорозі в школу. Дитина сприймає такі заняття більш спокійно, адже ніхто не відволікає її від своїх справ. А з такою грою і дорога до школи стає цікавіше.


Дуже важливо бути максимально спокійними і терплячими, коли мова йде про вивчення чогось нового для дитини. Вчитися читати, писати і рахувати завжди нелегко. Особливо, коли справа доходить до серйозних математичних обчислень. Якщо на дитину кричати і злитися, вона буде запам'ятовувати приклади ще довше, адже стрес просто заблокує пам'ять. Тому набираємося терпіння і пробуємо зробити процес навчання легким і безтурботним.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Новини освіти: як будуть вчитися наші діти з вересня, що відомо на даний момент






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук