Що таке ЕКО: деякі види процедури і основні етапи


Опубліковано 03 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Що таке ЕКО: деякі види процедури і основні етапи


Що таке ЕКО: деякі види процедури і основні етапи

Photo: Freepik


Говорячи про те, що таке ЕКЗ, потрібно приділити цьому питанню багато часу - воно занадто різноманітне і вимагає роз'яснення великої кількості деталей. Якщо ж пояснювати коротко, то це такий тип штучного запліднення. Розшифровується абревіатура як «екстракорпоральне запліднення» - тобто таке, яке відбувається поза організмом майбутньої матері, за її межами. Ще про цей процес кажуть, що він відбувається «в пробірці».


Види ЕКЗ


Видів теж багато, але ми виділимо два варіанти. При стандартному підході передбачається, що жінці додатково проводиться гормональна стимуляція - щоб отримати якісні яйцеклітини для запліднення (і в достатній кількості).


Але є й таке поняття, як ЕКЗ в природному циклі, коли гормональна терапія не проводиться, а суть процедури в тому, щоб взяти яйцеклітини, дозрілі природним шляхом, а потім використовувати їх в підконтрольному методі запліднення.


Варіант з природним циклом показаний в декількох випадках:

  • при наявності протипоказань до гормональної терапії;
  • при поганій відповіді яєчників на стимуляцію. Це означає, що навіть при використанні додаткових ліків дозріває 1-2 яйцеклітини, що не відрізняється за результатами від природного циклу;
  • в разі сильного виснаження яєчників.


У кожного способу є свої плюси і мінуси, але вибираються вони саме за показаннями - після всебічного обстеження пацієнтки. Лікар завжди прагне вибрати більш вигідне рішення для конкретної жінки.


Загальні етапи проведення ЕКЗ

Photo: Freepik


Якщо описувати їх коротко, не вдаючись у подробиці, то етапи виглядають так:

  • гормональна стимуляція;
  • забір яйцеклітин з яєчників (на певному етапі дозрівання);
  • підготовка сперми - її паркан у партнера або розморожування вже готової;
  • лабораторна частина: оцінка якості яйцеклітин, їх запліднення;
  • приміщення ембріонів в матку (на 3-5 день розвитку).


Кількість ембріонів, які підсаджують жінкам, залежить зазвичай від віку. Більш молодим пацієнткам (до 38 років) переносять два ембріона, а жінкам старшого віку - три ембріона.


Якщо ембріони залишилися, вони піддаються заморожуванню до наступних спроб. Тест на вагітність для з'ясування результатів проводиться в середньому через два тижні після процедури.


Успішність першої спроби ЕКЗ у віці до 35 років в середньому становить 35-40%, після 35 вона знижується до 30%.


У всіх описаних процесів бувають нюанси і особливості, які лікуючий лікар детально розписує кожній парі або жінці. Програми роботи з пацієнтами індивідуальні, а кількість досліджень і попередніх процедур по лікуванню тих чи інших захворювань залежить від стану певного організму.


*матеріал розміщений на правах реклами





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук