Виховуємо оратора: як навчити дитину долати страх перед виступом


Опубліковано 28 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Виховуємо оратора: як навчити дитину долати страх перед виступом


Виховуємо оратора: як навчити дитину долати страх перед виступом

Photo: Freepik


Уміння виступати перед публікою завжди було корисною навичкою, а вміння добре говорити приводило людей до слави і влади. Сьогодні вміння красиво і переконливо говорити приносить свої дивіденди. Природжені оратори стають коучами, мотиваторами, вони пишуть книги та їздять з ними по всьому світу, впевнено розповідаючи людям про свої знання та навички.

А чи знали ви, що далеко не всі люди народжуються ораторами? Уміння добре говорити - це лише пів справи. Щоб навчитися красиво говорити на публіці, потрібно працювати над цим умінням і тренувати його. «Діти в місті» зібрали рекомендації, які допоможуть вам позбавити дитину від страху виступати перед аудиторією.


Всі діти різні


З самого народження всі діти різні. Одним легко дається навчання, але ніяк не вдається знайти друзів у дворі. Інші вміють заводити знайомства, але ніяк не можуть засвоїти таблицю множення. Так само і з ораторськими здібностями. Одні з дитинства дуже артистичні, не бояться виступати на публіці, а інші - скуті та мовчазні.

Незважаючи на те, любить ваша дитина виступати перед публікою чи ні, ніколи не змушуйте її це робити через силу. Також ніколи не присоромлюйте дитину, якщо її сольний виступ недоречний в той чи інший момент. Найкраще тренувати ораторські здібності вдома, де малюк почуває себе в безпеці. У ранньому дитинстві можна почати з віршів, потім переходити на захист твору і реферату. У ранньому підлітковому віці сміливо можна давати дитині тему, яку вона має розкрити у своєму виступі.


Корисні ігри


Щоб дитина звикала виступати перед публікою, регулярно влаштовуйте домашні концерти, на яких виступатимуть всі члени сім'ї. Це не тільки позбавить дитину від страху, а й зблизить сім'ю. Можна запрошувати на такі концерти друзів дитини, а можна навіть влаштовувати їх у дворі. Якщо у вас великий двір, глядачі обов'язково знайдуться.

Для більш дорослих дітей дуже корисними будуть настільні ігри, в яких потрібно говорити. Можна грати в колі сім'ї, а можна ходити на ігри в групи за інтересами. Такі ігри як «Мафія» та «Еліас» відмінно розвивають ораторські здібності.

Допоможе подолати страх перед публікою ляльковий театр. Почуття відповідальності за ляльку допоможе дитині зняти власні затиски.


У страху великі очі



Photo: Freepik


Страх перед публічними виступами, це, в першу чергу, страх перед невідомістю. Різні люди бояться різної реакції, яка може бути після їх виступу. Спробуйте з'ясувати у дитини, чого боїться саме вона.

  • оцінки слухачів (люди будуть сміятися, це буде ганьба),
  • засудження (людям не сподобається мій виступ),
  • покарання (якщо у мене погано вийде, мені поставлять погану оцінку, покарають),
  • невдачі (я не зможу виступити так, як мені хотілося б).


Перед виступом непогано б пропрацювати страхи і позбутися від них. Допоможіть дитині проговорити шляхи вирішення кожної ситуації, якої вона боїться.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Твори без сліз та істерик: як навчити дитину висловлювати думки на папері


Вправи для самодопомоги


Щоб стати більш впевненим оратором, і з кожним разом виступати все краще і краще, можна використовувати такі способи для самодопомоги.


Дихання

Перед виступом дуже важливо повільно і глибоко дихати. Це допоможе дитині заспокоїтися. Рівне дихання допоможе відчути себе краще і подолати мандраж.


Спорт

Заняття спортом знижують загальний рівень стресу і допомагають знизити рівень тривожності. Якщо дитина сильно хвилюється перед виступом, запропонуйте їй віджатися або зробити декілька присідань. Головне - не перестаратися.



Photo: Freepik


Обман

Дієвий спосіб стати впевненіше під час виступу, надіти на себе маску впевненості. Нехай дитина розправить плечі, широко посміхнеться і починає свій виступ. Таким чином їй вдасться обдурити (переконати) в своїй впевненості не тільки слухачів, але і саму себе. Посмішка допоможе налаштувати слухачів на підтримку.


Візуальний контакт

Порадьте дитині під час виступу дивитися на людину, яка його слухає і підтримує. Можна говорити тільки з нею, оскільки такий прийом здатний зняти напругу.


Практика

Звичайно, хорошим оратором не станеш без постійної практики. Тому заохочуйте свою дитину якомога частіше готувати доповіді, презентації, відповідати біля дошки, а також пропонуйте їй частіше тренуватися вдома, уявляючи, що вона знаходиться на уроці.


Якщо у дитини є талант до ораторської майстерності, намагайтеся знайомити її з літературою та фільмами на цю тему, які допоможуть їй вдосконалюватися, щоб у майбутньому стати прекрасним оратором.


Читайте також: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук