Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я


Опубліковано 11 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я


Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я

Photo: Freepik


Проблема зайвої ваги за останні 40 років набрала небувалих масштабів. Всесвітня організація охорони здоров'я веде активну боротьбу з цією проблемою у дорослих і дітей. Згідно з дослідженням, яке було проведено ВООЗ спільно з Імперським коледжем Лондона, вже до 2022 року від ожиріння страждатиме більше дітей і підлітків, ніж від недоїдання. За останні 40 років з проблемою ожиріння в світі стикається в 10 разів більше дітей і підлітків. Ще більше дітей мають проблеми із зайвою вагою. У ВООЗ відзначають, що проблема масштабується з кожним роком.

«Діти в місті» розбиралися в причинах зайвої ваги у дітей, а також дізнавалися, як скинути вагу підлітку без шкоди для здоров'я.


Чому світ стрімко товстішає


Проблеми з вагою у дитини або дорослого визначають за Індексом маси тіла (ІМТ). Це величина, яка при обліку віку, зросту і ваги визначає, є вага людини нормальною, надмірною або недостатньою. Розрахувати цей показник можна на численних сайтах в мережі або за допомогою мобільного додатку.

Найголовніша причина стрімкого зростання кількості дітей з надмірною ІМТ - це неправильне харчування. У ВООЗ відзначають, що найбільш гостро проблема стоїть в країнах з низьким рівнем доходу. Здорова їжа занадто дорога, тому люди купують висококалорійну їжу, що піддалася інтенсивній обробці. Така їжа призводить до дуже швидкого зростання маси тіла.



Photo: Freepik


Наприклад, в Україні, багато сімей віддають перевагу напівфабрикатам і ковбасним виробам замість свіжого м'яса. Овочі та фрукти, як і корисні жири (горіхи, сир, риба, авокадо), в достатній кількості може дозволити собі не кожна сім'я.

Крім фінансового питання є питання агресивного маркетингу харчової продукції. Протягом останніх десятиліть їжу зводять в культ, тому шкідлива їжа стає привабливою для підлітків. Навіть якщо у них є можливість харчуватися правильно, набагато приємніше перекусити булочкою або чіпсами.

Велику роль в цьому питанні відіграє знижена фізична активність. Сучасні діти менше рухаються, але більше їдять. В результаті виникає енергетичний дисбаланс, який призводить до набору ваги.


Читайте також: Харчові звички, які псують життя дітям і батькам


До чого це веде


Сьогодні все більше українських дітей мають проблеми з вагою. Вже з раннього віку ця проблема призводить до формування супутніх:

  • серцево-судинні захворювання,
  • діабет,
  • порушення опорно-рухової системи,
  • онкологічні захворювання,
  • порушення соціальної активності.


У дітей, які мають проблеми із зайвою вагою, спостерігається задишка, головний біль, швидка стомлюваність. Важливі також проблеми психологічного характеру, адже такі діти нерідко стають жертвами цькування і буллінгу. У підлітковому віці може проявлятися ненависть до себе і свого тіла, бажання собі нашкодити.


Правила схуднення без шкоди для здоров'я



Photo: Freepik


Обстеження

Перший блок у вирішенні цієї проблеми, звичайно обстеження. Проблеми з вагою - не завжди проблеми з харчуванням. Іноді це може бути гормональний дисбаланс, проблеми з метаболізмом, ендокринні захворювання. Наприклад, статеве дозрівання часто стає причиною різкого набору маси тіла.


Вам знадобиться наша стаття: Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування


Харчування

Основа схуднення - це правильне збалансоване харчування. Часто підлітки, бажаючи схуднути, впадають у крайнощі, відмовляючись від їжі.

Насправді, для того, щоб почати скидати зайвий жир, достатньо:

  • виключити з раціону шкідливу, сміттєву їжу,
  • відмовитися від вуличної їжі, фастфуда,
  • максимально скоротити споживання смаженого, солодкого, солоного,
  • не пропускати прийоми їжі,
  • збалансувати харчування за кількістю білків, жирів і вуглеводів,
  • багато пити.

Додамо, що підліткам не можна сидіти на низькокалорійних дієтах, так як їх організм активно росте, а розумова діяльність в школі вимагає багато енергії.


Тільки правильне харчування і виключення шкідливої їжі дозволить дитині схуднути без шкоди для здоров'я!


Режим

Режим роботи і відпочинку може впливати на вагу. Якщо у дитини порушений режим сну, вона постійно перевтомлюється і мало відпочиває, слід переглянути пріоритети і налагодити графік. Підлітку треба спати не менше 9-10 годин.



Photo: Freepik


Фізична активність

Щоб тримати себе в хорошій формі, в житті підлітка має бути присутня фізична активність. Це може бути будь-який вид спорту, який цікавий дитині. Підійдуть будь-які активні ігри (футбол, волейбол), танці, фітнес. Якщо немає можливості тренуватися, потрібно багато ходити пішки, по можливості бігати, їздити на велосипеді.


Знайдіть компанію

Бути підлітком з надмірною вагою дуже непросто. Легше буде справлятися з труднощами, якщо у дитини буде компанія. Це може бути подруга, яка має схожі проблеми. На допомогу може прийти і родич. Більш того, спільні тренування здатні зміцнити родинні зв'язки.


Пам'ятайте, що здорове схуднення - це повільне схуднення. Відразу обговоріть з підлітком, що це довга і копітка робота, тому не варто очікувати швидких результатів. При правильному схудненні людина втрачає не більше 1-3 кілограм на місяць.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Прості рецепти смачних перекусів в школу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук