Як навчити дитину самостійно збиратися до школи


Опубліковано 18 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як навчити дитину самостійно збиратися до школи


Як навчити дитину самостійно збиратися до школи

Photo: Freepik


Сучасні діти більш розбалувані увагою батьків, ніж минуле покоління. Це, безумовно, добре впливає на малюків, але в усьому має бути міра. Одна з головних проблем підростаючого покоління - непристосованість до дорослого життя, відсутність самостійності.

Це стосується дуже багатьох аспектів життя дітей. Батьки вчать з ними уроки, збирають рюкзак, готують одяг в школу, і проводжають до порога навчального закладу. Якщо раніше діти вже з першого класу могли ходити в школу самостійно, сьогодні все більше батьків опікуються дітьми і супроводжують до школи аж до п'ятого класу. «Діти в місті» розбиралися, до чого може призвести така гіперопіка, і що робити, щоб дитина якомога швидше стала самостійною.


Доросла дитина


Надмірна турбота завжди має негативні наслідки для дитини, адже сепарація від батьків повинна відбуватися природно і своєчасно. Якщо батьки довгий час не дозволяють дитині ставати самостійною, це призводить до притуплення почуття відповідальності, егоїзму, інфантильності, невпевненості в собі. Такі діти в дорослому віці завжди чекають, що хтось вирішить їхні проблеми, допоможе, підкаже. Часто до вельми зрілого віку цим «хтось» залишаються батьки.


Читайте також: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці


Підтримка замість опіки



Photo: Freepik


Щоб дитина росла самостійною і впевненою у собі, потрібно виховувати її, не прив'язуючи до себе. Це означає, що вже з раннього віку потрібно делегувати частину обов'язків по її здібностям.


У цьому вам допоможе наш матеріал: Що і коли можна довірити дитині?


Дитина повинна відчувати турботу і підтримку, але вона не має бути безвольною людиною, за яку все вирішують контролюючі батьки.


Вибудувати правильні гармонійні відносини з дитиною допоможуть наступні поради:

  1. Радьте, але дозволяйте помилятися і вчитися на своїх помилках.
  2. Оберігайте, але підтримуйте, який би вибір не зробила дитина.
  3. Підказуйте, але дозволяйте самостійно вибирати.
  4. Довіряйте, але встановлюйте чіткі правила.
  5. Шкодуйте, але розвивайте відповідальність, вчіть відповідати за свої вчинки.


Шкільні питання


Перші серйозні проблеми з самостійністю починаються у дитини в школі. Саме тоді батьки припускаються помилок, виконуючи всю роботу за дитину. Це призводить до того, що п'ятикласники (молодші підлітки) не можуть самостійно зібрати рюкзак, зробити домашнє завдання або самостійно поїсти, поки батьків немає вдома.


Читайте також: Чи потрібно допомагати школярам робити домашнє завдання


Звичайно, не потрібно обрушувати всі шкільні турботи і питання на першокласника, але вже з перших днів в школі треба вчити шестирічку бути самостійним.



Photo: Freepik


Починайте з малих кроків. Спочатку нехай дитина тренується збирати рюкзак самостійно, а ви перевіряйте результат роботи. Якщо малюк погано справляється із завданням, можна повісити перед ним список речей, які він повинен зібрати до школи. Вчіть дитину планувати свій час і готуватися до школи з вечора, так як ранкові збори, як правило, закінчуються провалом. Виділяйте достатньо часу для того, щоб дитина встигла вдумливо зібратися, не квапте малюка, не відкладайте збори в школу на останній момент.

Варто відзначити, що всі діти різні, тому нова звичка у кожного буде засвоюватися по-різному. Комусь знадобиться тиждень, щоб навчитися збиратися в школу самому, а комусь - місяць. Будьте терплячі і підтримуйте дитину, хваліть за успіхи.

Не варто сварити дитину, якщо вона забула скласти в портфель який-небудь предмет. Критика тільки відіб'є у малюка бажання братися за справу, і він підсвідомо буде вчиняти так, щоб ви знову робили все за нього.


Ці практичні поради допоможуть вам з дитиною зробити перші кроки до самостійності. Пам'ятайте, що будь-яка турбота корисна в міру. Допоможіть вашій дитині вирости самостійною і відповідальною за своє життя.


Вам може сподобатися наша стаття: Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук