7 способів подолати безнадію у підлітків


Опубліковано 16 Листопад 2020 о 10:10

Блог Діти в місті Тернопіль >  7 способів подолати безнадію у підлітків


7 способів подолати безнадію у підлітків

Photo: Freepik


Цього року типовий підлітковий стрес посилений тривогами щодо CoViD-19 та соціальною ізоляцією. Сумніви в майбутньому й утрата надії — одна з причин розвитку депресії у підлітків. Видання Edutopia поділилось порадами, як допомогти їм впоратись із цими почуттями.


Сью Арзола, директор середньої школи Сауз Пойнт у Каліфорнії у дисертації про провадження освіти з надією підкреслює: «Надія залучає як пильність, так і наполегливість, коли ми прагнемо втілити наші мрії чи цілі. Також надія залучає оптимізм та самозарадність, оскільки вона включає віру в те, що майбутнє буде кращим за теперішнє, і всередині кожного з нас є сила зробити його таким».


Зараз усі покоління переживають психологічно складні часи одночасно, і відтак підлітки мають менше дорослих навколо, на яких можна спиратися, бо ті самі часто не мають ресурсу. Тому особливої ваги набувають зусилля вчителів і батьків у подоланні підліткової безнадії.


Застосовуйте проєктне навчання


Його суть полягає в тому, щоб використовувати здобуті в школі знання та навички для впливу на світ поза школою. Для цього слід спонукати учнів досліджувати теми, які їх особисто цікавлять і створювати відповідні проєкти з дослідження. Це допомагає молоді розвиватися, вивчати різні точки зору і формувати власні висновки.


Звертайте увагу на позитивні події


Надія і позитив не тотожні, але інформація, що надихає, може допомогти створити середовище, у якому вища ймовірність виникнення у підлітків надії. Допоможіть компенсувати тягар негативних новин, показавши учням, що у сьогоденні є й добрі події.


Давайте підліткам приклади того, що вони можуть впливати на речі


Розповідайте про інших дітей, які мали вплив: їм може бути корисно почути про досягнення когось їхнього віку. Покажіть учням, що є підлітки, які беруть діяльну участь у житті своєї громади й змінюють його.


Розповідайте про історію людства з точки зору її вдосконалення


В історії траплялися злети й падіння, але підлітки ще не живуть достатньо довго, щоб відчути або вивчити ці закономірності глибоко. Зосередьтеся на моментах історії, коли цивілізація виривалася з темних епох. Допоможіть учням побачити ширшу картину та допоможіть їм зрозуміти, що наші найглибші ями — це лише моменти часу.


Звертайте увагу на різні аспекти явищ з точки зору науки


Наприклад, навіть руйнівні пожежі мають інший бік: після них ґрунт стає більш поживним і багатшим для виникнення життя. Знайдіть ті приклади в науці, які показують красу після шторму.


Заохочуйте активність учнів


Допоможіть їм знайти організації, які приймають підлітків-волонтерів. Залежно від їхніх інтересів чи сил, завжди можна знайти ініціативи до смаку і можливостей. Робити добро для інших може допомогти перемогти безнадію.


Навчайте дітей практиці майндфулнес


Майндфулнес — метод тренування уваги, навичок усвідомленості, управління стресом. Учням будь-якого віку важко уявити важкі часи в перспективі. Вони не можуть регулювати, коли хвилюватися. Підлітки відчувають глибше та чутливіше на все реагують, ніж люди в іншому віці. Допоможіть їм зрозуміти, що вони відчувають. Подумайте разом над стратегією, як заспокоїти бурю в їхніх серцях та головах.


Вам може бути цікаво: «Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти»





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук