Все на своїх місцях: як привчати дитину до порядку


Опубліковано 18 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Все на своїх місцях: як привчати дитину до порядку


Все на своїх місцях: як привчати дитину до порядку

Photo: Freepik


Варто зауважити, що в людський мозок не закладена функція підтримки чистоти і порядку. Це навички, які дитина набуває в процесі виховання. У психології це називається «засвоєнням культурного досвіду».


Як привчити дитину до порядку — одне з найпопулярніших батьківських запитань. Потрібно усвідомити два простих правила:


Перше правило


Закликати сина або дочку до порядку в кімнаті немає сенсу, якщо ви самі його не підтримуєте. Основа виховання — особистий приклад. Якщо татові брудні шкарпетки живуть своїм життям, якщо мама не застеляє вранці ліжко й всі дружно збирають в раковині брудний посуд — для дитини це приклад, ідеал порядку. Вимагати від неї іншої поведінки нелогічно й нечесно.


Друге правило


Пізно вчити дітей стежити за чистотою в будинку, якщо звичка прибирати речі не сформувалася в ранньому дитинстві. Не буває «занадто рано»: поняття про чистоту і порядок закладаються у дітей досить рано: коли малюк починає ходити, розбірливо говорити і вже усвідомлює себе самостійною особистістю.


Прагнення до порядку не є природною потребою, тож цю звичку треба формувати. Спочатку варто робити це разом, але це буде спільною грою: мама прибирає, а дитина повторює. Але майте на увазі, що при першій нагоді вона знову все розкидає. І не тому, що дитина не вихована й робить це на зло, просто розкидати іграшки це також цікава гра.


А ось нагадувати про те, що треба прибрати у себе в кімнаті, повісити одяг в шафу, а підручники скласти в портфель, доведеться ще довго. Насправді мало хто з дітей організований настільки, що їм не потрібно нагадувати про такі речі.


Вікові особливості привчання до дисципліни

Photo: Freepik


2–3 роки


Щоб уникнути конфліктів з приводу неприбраних іграшок, батькам малюків доведеться прийняти факт: 2–3 роки — не той вік, коли чистота в кімнаті наводиться без нагадувань. Наберіться терпіння.

Дітям комфортніше перебувати в хаосі, це їх спосіб організації простору. Але це не означає, що з цим треба змиритися.


Якщо в сім’ї діють певні норми і правила, прищеплюйте їх і дитині.


У цьому віці прибирання — це захоплива гра. Для малюка важливий час, проведений разом з мамою. Придумайте гру, результат якої — чиста і прибрана кімната.

Ініціатором прибирання виступає мама, а дитина допомагає. Не присоромлюйте дитину, якщо вона просить допомогти з прибиранням іграшок.

Якщо ви бачите, що чадо проявляє ініціативу і починає прибирати іграшки або допомагати зі справами по дому — не відштовхуйте, не висміюйте та не критикуйте. Звичайно, 3-річний малюк не зітре пил ретельно. Але спроби варті похвали. Підтримуйте дітей і заохочуйте. Нехай у дитини буде своя ганчірочка або совочок. Дітям у віці «я сам» це важливо.

Нехай спільне прибирання стане звичкою і ритуалом. Ви повинні робити це разом регулярно, а не час від часу.


4–6 років

Photo: Freepik


Звичка прибирати речі вже сформована і дитина може розкладати іграшки по місцях після ігор самостійно.

Дитині має бути комфортно прибиратися. Організуйте для дитини зручний простір — висувні ящики, полиці, розташовані на доступному для дитини рівні.

Перш ніж вимагати від сина чи доньки ідеальної чистоти, переконайтеся, що син / дочка знає місця для іграшок. Разом із дитиною знайдіть ідеальне місце для кожної іграшки.

Відмінний помічник у формуванні досвіду прибирання — казки.


7–8 років


Вік, коли порядок стає життєво необхідний для школярів, щоб нічого не відволікало від занять і не заважало концентруватися.

Систематизація і поділ простору: організуйте разом з дитиною порядок в кімнаті так, щоб у всіх предметів були свої місця. Книги в книжковій шафі, іграшки — в ящику для іграшок, одяг — в шафі, шкільне приладдя в спеціально відведеному місці.

Попросіть дитину дати визначення порядку і безладу. Цікаво, як вона розуміє ці слова, який сенс в них вкладає.

В цьому віці пора залучити дитину до виконання посильних обов’язків по дому.


Підліток

Photo: Freepik


Згадайте, як для вас було важливо мати особистий простір, як ви ревно оберігали свої таємниці й своє право розпоряджатися речами та кімнатою. Згадайте та постарайтеся зрозуміти підлітка.

Не порушуйте особисті кордони підлітка. Його ображає і ранить, якщо хтось насильно починає наводити порядок на його столі та в його голові.

У будь-якого підлітка є таємні місця — ящики, шафки. Не зазіхайте на них.

З підлітком можна спробувати домовитися: не в наказовому тоні, а шляхом мирних переговорів.


І ще один дуже важливий момент: чим більше роздратування і агресії буде виходити від дорослого з приводу «розкиданих всюди речей та іграшок», тим менша ймовірність того, що порядок колись стане природною внутрішньою потребою. Тож якщо ви хочете прищепити дитині любов до чистоти та порядку — наберіться терпіння.


Вас може зацікавити наша стаття «Порядок у дитячій кімнаті: лайфхаки для зберігання іграшок»





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук