Топ небезпек, про які потрібно нагадати дітям і підліткам


Опубліковано 26 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Топ небезпек, про які потрібно нагадати дітям і підліткам


Топ небезпек, про які потрібно нагадати дітям і підліткам

Photo: Freepik


З раннього віку, як тільки малюк починає повзати і сидіти, батьки починають навчати його уникати небезпеки. Ми вчимо дітей правилам поведінки при взаємодії з вогнем, водою, розповідаємо, як правильно переходити дорогу. Здавалося б, що діти знають про всі небезпеки, які підстерігають їх у цьому світі. Але практика показує, що є моменти, які батьки забувають проговорити з дітьми і, особливо, з підлітками.

«Діти в місті» зібрали найнебезпечніші ситуації та ігри, про які потрібно поговорити з дітьми.


Гаджети у ванній


Сучасні діти, як і багато дорослих, проводять з електронними пристроями практично весь день. Вони користуються телефоном під час їжі, беруть його з собою в туалет і ванну кімнату. Іноді діти так захоплені гаджетом, що забувають про правила безпеки.

Проговоріть з дитиною, що у ванній кімнаті не можна використовувати телефон, який стоїть на зарядці, оскільки вона може отримати удар струмом. Опір вологої шкіри напрузі на 50% нижче, ніж сухої, тому такі ігри можуть закінчитися трагедією.


Ігри з підсічками


Небезпечні ігри були в школах завжди, що нерідко призводило до серйозних травм - розтягувань, ударів і навіть переломів. Сьогодні ж подібні ігри отримали нове дихання, адже стають темою для зйомки відео для соціальний мереж на зразок Тік Ток.

Одна з таких небезпечних ігор - підсікання, коли двоє дітей роблять підніжку третій дитині, в результаті чого вона падає і вдаряється головою. По мережі гуляє безліч відео-доказів того, що такі ігри можуть закінчитися плачевно.



Video: Доктор Комаровський


Ігри з задушенням


Ця гра досить давно «гуляє» в дитячих спільнотах. Працює вона по-різному: одні натискають на точки на шиї, щоб втратити свідомість, інші - здавлюють сонні артерії або намагаються придушити, обхопивши шию ззаду. В результаті цієї небезпечної гри дитина на кілька секунд втрачає свідомість і отримує короткочасне відчуття «сп'яніння». Лікарі попереджають, що занадто тривалий час, коли не вистачає кисню в мозку, може привести до летального результату.


Смертельні ігри


Чим стрімкіше розвивається світ, тим більш небезпечні способи отримати адреналін і відчути небезпеку. А саме до таких почуттів прагнуть підлітки, які вплутуються в екстремальні ігри.

«Синій кит», «Біжи або помри», «Зникни на 24 години», Momo - всі ці ігри несуть пряму загрозу життю дітей і підлітків. Одні з них доводять незміцнілі уми до суїциду, інші, буквально, штовхають дітей під колеса автомобіля. Пам'ятайте, що недостатньо попередити дітей про ті ігри, які існують, адже постійно з'являються нові.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Безпека на дорозі: прості правила дорожнього руху для дітей


Зацепінг


У новинах регулярно показують сюжети про те, як підлітки вдало або невдало хуліганили, зачепившись з зовнішньої сторони за поїзд або інший транспорт. Навіть в Україні таких випадків вже набралося не на один десяток. Ця екстремальна розвага загрожує серйозними наслідками.



Video: ТСН


Небезпечні селфі


Ще одна небезпека сучасності, жертвами якої часто стають діти. Бажання зробити круте фото, яким потім можна буде похвалитися серед однолітків, часто заглушає голос здорового глузду. Підлітки забираються на вагони, вишки, мости та інші місця. Нерідко таке фото вартує людям здоров'я, а часом і життя.



Video: Телеканал Прямий


«Сонечко» на гойдалках


А ця забава родом з дитинства багатьох батьків. Здається, що через неї проходило багато поколінь дітей. Однак менш небезпечною вона від цього не стає. Такі екстремальні забави на гойдалках, багато з яких віджили термін своєї служби, можуть закінчитися серйозними травмами і навіть летальним результатом.


Фахівці підкреслюють, що дітям і підліткам досить складно думати про наслідки своїх вчинків і вибудовувати причинно-наслідкові зв'язки. Саме тому батьки повинні регулярно проводити з дітьми виховні бесіди на актуальні теми. Демонструйте відео, показуйте, до чого можуть призвести необдумані і небезпечні забави. Також не буде зайвим дарувати дитині ті емоції, яких їй не вистачає. Екстремальні відчуття можна отримати і досить безпечним способом.

Варто відзначити, що лекції про безпеку неефективні, якщо між батьками і дітьми немає довірчих відносин. Тому важливо приділяти дітям час і увагу з народження, щоб вони відчували підтримку, і не шукали її десь на стороні.


Читайте також: Батькам на замітку: топ активних ігор на свіжому повітрі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук