Корисні поради: як вибрати дитячий садок для дитини


Опубліковано 20 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Оглядові статті >  Корисні поради: як вибрати дитячий садок для дитини


Корисні поради: як вибрати дитячий садок для дитини

Photo: Freepik


Зовсім скоро почнеться набір нових груп в дитячих садах. У деяких дошкільних навчальних закладах набір вже стартував, тому батькам потрібно визначатися, куди віддати свою дитину. Добре, якщо батьки заздалегідь визначилися з садком і навіть записалися до нього. Але є і ті, хто з різних причин досі не знайшов ідеального закладу для своєї дитини. «Діти в місті» дізнавалися, за якими критеріями потрібно вибирати дитячий садок, де ваша дитина буде проводити значну частину дня.


Перший досвід


Дитячий садок - це перше місце, в якому дитина вчиться функціонувати без мами. Від того, хто і що буде її оточувати, залежать не тільки її майбутні знання, але також фізичне і психічне здоров'я.

Звичайно, більшості батьків зручно віддати дитину в дитячий сад поруч з будинком, але не завжди такий заклад відповідає усім стандартам. Благо, що сьогодні українським сім'ям доступні не тільки державні садки, а й альтернативні дитячі садки і приватні заклади.


Обов'язково пройдіться по всім дитячим садкам, розташованим в прийнятному для вас місці, подивіться на дітей, які гуляють на території садка, поспілкуйтеся з керівництвом. Обов'язково промоніторьте відгуки про дитячий садок. Краще зробити це в соціальних мережах, адже на офіційних сайтах часто видаляють негативні коментарі, тому повної картини про садок ви можете не побачити.


Ключові критерії



Photo: Freepik


В першу чергу варто орієнтуватися на атмосферу, яка панує в дитячому саду. Це практично відразу видно по дітях, які там знаходяться. Якщо дітки веселі, вільні і галасливі, значить, в цілому, вони відчувають себе досить комфортно. Як правило, рівень свободи дітей видно неозброєним поглядом, як і дітей, яким багато забороняють і обмежують.


Виділимо кілька головних критеріїв для вибору дитячого садка:


Цінності закладу

Далеко не всі приватні садочки дають хорошу базу дитині, як і не у всіх державних садах процвітає неповага до дитини. Кожен садок - це окрема сім'я, в якій панують свої правила і принципи. У будь-якому місці можна зустріти як хороших, так і поганих педагогів. Тому орієнтуйтеся на людей і їх цінності.


Рівень освіти працівників закладу

Вже при першій зустрічі ви зрозумієте, які люди будуть займатися вихованням вашої дитини. Звертайте увагу на мову і поведінку, адже саме ці люди будуть проводити з вашою дитиною майже половину дня. Наприклад, мова формується в дошкільному віці, тому діти вчитимуться говорити, в тому числі, і у педагогів.


Програма навчання

Багато батьків віддають дітей у приватні садки через сучасні програми навчання. Але і державні садки потроху впроваджують в свої програми сучасні методи роботи. Це вкрай важливо, адже наш світ стрімко змінюється щороку. Ми просто не можемо собі дозволити, щоб наших дітей виховували за програмами 20-40-річної давності.


На що ще варто звернути увагу:

  • наявність ліцензії у закладу (стосується приватних садочків),
  • територія навколо садка, віддаленість від дороги,
  • рівень безпеки в приміщенні,
  • чистота і гігієна, наявність якісних санвузлів,
  • якість харчування, підбір раціону,
  • ігровий простір і його різноманітність,
  • матеріально-технічна база закладу,
  • активності та додаткові заняття-кружки.


Важливі питання



Photo: Freepik


При зустрічі з представником дитячого садка не соромтеся цікавитися і ставити питання, які стосуються організації дня дітей, пріоритетів в виховному процесі. Задавайте всі ваші запитання. Якщо відповідають вам з небажанням, це може бути приводом пошукати інший заклад для вашого малюка.


Про що можна питати:

  • розклад дня,
  • як вирішуються конфлікти в колективі,
  • чи заохочується самостійність дітей, чи є у них право вибору,
  • про що вихователі розмовляють з дітьми, чи проходять в дитячому колективі обговорення,
  • скільки часу приділяється прогулянкам на свіжому повітрі,
  • як заохочують і розвивають творчі здібності дитини.


Варто відзначити, що в багатьох садочках є можливість провести ознайомчий день в закладі. Обов'язково скористайтеся такою можливістю, якщо вона є. Також не забувайте, що дитячий садок не обов'язково повинен бути одним-єдиним. Якщо ви відчуваєте, що дитині некомфортно в саду, ви завжди можете перевести її в інший.


Читайте також: Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук