Вправи, які допомагають зняти стрес у дитини


Опубліковано 08 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Вправи, які допомагають зняти стрес у дитини


Вправи, які допомагають зняти стрес у дитини

Photo: Freepik


Стрес - це душевне хвилювання або внутрішня напруга, яку переживають люди в складних і хвилюючих ситуаціях. Стрес знайом нам з самого народження, адже відразу після появи на світ дитина відчуває цю не саму приємну фізіологічну реакцію на навколишній світ.

З віком стрес видозмінюється, але нікуди не дівається з життя середньостатистичної людини. Від того, як люди справляються зі стресом, залежить не тільки їх настрій, але і фізичне здоров'я. Психологи відзначають, що працювати з напругою потрібно вчитися з самого дитинства. «Діти в місті» зібрали найефективніші вправи-ігри, які можна попрактикувати з дітьми.


«Контраст»

Стрес проявляється не тільки у вигляді внутрішньої, а й зовнішньої напруги. Щоб зняти напругу в м'язах рук, спробуйте вправу «Контраст». Нехай дитина витягне перед собою руки і міцно стисне пальці в кулаки. Стискати потрібно щосили, поки руки не втомляться. Після цього розслаблюємо руки і відпочиваємо.


Гра «Клубочек»

Коли дитина засмучена або схвильована, запропонуйте їй змотати в клубок яскраву пряжу. Скажіть, що це чарівні нитки, адже коли клубок буде змотаний, він забере з собою всі переживання. Якщо ця вправа допомагає вашій дитині, вона може використовуватися регулярно.


«Свято»

Нерідко дитині для того, щоб позбутися від стресу, потрібно просто гарненько відпочити і повеселитися. Якщо приводу для веселощів немає, придумайте його. Розмах свята залежить від вашої фантазії. Можна відправитися в похід, прикрасити квартиру, закотити домашню вечірку або намалювати яскраві плакати. Несподівані свята дозволять дитині розслабитися.



Photo: Freepik


«Дихальна гімнастика»

Нервово-психічну напругу можна зняти за допомогою дихальних вправ. Навчіть дитину повільно і глибоко дихати. При цьому вдихати повітря вона має через ліву ніздрю, закривши праву великим пальцем. Видихати повітря потрібно через праву ніздрю. Повторіть вправу 3-4 рази.


Читайте також: Що робити, якщо діти в сім'ї конфліктують


«Відпусти»

Ця вправа підійде для роботи з образами і складними переживаннями. Можна використовувати гелієві кулі або паперові кораблики. Потрібно проговорити з дитиною, що разом з кулькою або іншим предметом полетить/упливе все занепокоєння і тривога.



Photo: Freepik


Гра «Лагідні лапки»

Для цієї вправи потрібно підібрати приблизно 6-7 дрібних предметів різної фактури. Це може бути хутро, гума, скло, камінь. Розкладіть всі предмети на столі і запропонуйте дитині закрити очі. Запускайте по руці малюка «незвичайного звірка», якого він повинен відгадати по дотику.


Гра «Ловимо комарів»

Зняти м'язову напругу можна також за допомогою гри з ударами. Запропонуйте дитині порухатися у вільному темпі. Для цього відкрийте кватирку і покажіть, що в кімнату залетіла безліч комарів. Запропонуйте дитині ловити їх, стискаючи і розтискаючи кулаки. Також можна прихлопувати «комарів» долоньками.


Відзначимо, що при сильному стресі або втраті близької людини, краще звернутися з дитиною до психолога, який зможе надати їй професійну допомогу.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Тренування і зарядка в умовах карантину: добірка занять на будь-який смак і вік






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук