Як одягати новонародженого в літню спеку


Опубліковано 10 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як одягати новонародженого в літню спеку


Як одягати новонародженого в літню спеку

Photo: Freepik


Коли стовпчик термометра починає стрімко зростати, один з найбільших ризиків для дітей — перегрітися. І дуже часто зустрічаються батьки, які навіть в спеку одягають малюків в шапки, кофтинки й шкарпетки, щоб захистити від простуди, протягів тощо.


Як одягати немовля в спеку?


Медики наголошують на тому, що перегрів для немовлят значно небезпечніший, аніж переохолодження. Правило, що дитині потрібно одягати на один шар одягу більше, ніж собі, не працює, коли на вулиці спека. Якщо вам самим спекотно у футболці — не одягайте на дитину додатковий одяг.


1. Перш за все, потрібно розуміти, що вберегти малюка від холоду куди простіше, ніж від спеки — в холод багатошаровий одяг зігріє, а в спеку, можна навіть роздягнути догола, але при цьому все одно буде жарко. Оскільки в приміщенні створити нормальні для дитини умови простіше, постарайтеся утриматися від прогулянок, якщо на градуснику понад 30 градусів.

2. Сучасні педіатри, в тому числі доктор Комаровський, вважають — не потрібно одягати на немовля в спеку ніякі шапочки, чепчики і косиночки, в тому числі — після купання. Єдине призначення головних уборів влітку — захистити дитячу голівку від прямих сонячних променів — але ж ніхто не стане виносити малюка до року на відкрите сонце.

3. Для маленької дитини в літній час підійдуть боді, футболочки, шортики з натуральних тканин, бажано світлі, в ідеалі — білі.

4. Якщо малюк ще не ходить, не варто одягати на його ніжки взуття й шкарпетки — на ступнях, як і на долоньках, знаходиться безліч кровоносних судин, які беруть участь в процесі терморегуляції — босі ніжки обдуваються вітерцем та допомагають трохи знизити температуру.

5. Завдання одягу в спеку — не перешкоджати притоку повітря, але при цьому дуже важливо оберігати ніжну шкіру від прямих сонячних променів. Якщо дуже хочеться захистити малюка від комах або сонця — накрийте його тонкою пелюшкою.


Як дізнатися, що дитині спекотно?

Photo: Freepik


Чим менша дитина, тим інтенсивніший обмін речовин в її організмі, а значить виробляється в кілька разів більше тепла, ніж у дорослої людини. Це говорить лише про одне — коли температура для мами і тата комфортна — малюкові жарко, якщо жарко батькам — дитина ризикує перегрівом.

Це важливе правило слід враховувати і в спеку і в холод, вдома і на вулиці, оскільки перегрів малюку загрожує шкірними проблемами — можна заробити пітницю, попрілості, з якими доведеться боротися довго. Та крім того, є ризик для немовляти отримати тепловий удар і зневоднення і, як не парадоксально — застуду.


Основні ознаки перегріву немовляти:

  • дитина неспокійна, постійно плаче, після їжі не заспокоюється;
  • шкіра волога, з’являється почервоніння (попрілості) в паховій області, в пахвових ямках, на спинці, потилиці;
  • «Синдром підгузка» — під одноразовим підгузком шкіра малюка більш червона, ніж на інших ділянках тіла;
  • підвищується температура тіла на кілька десятих градуса;
  • шкіра в надключичній ямці (шийка під підборіддям) гаряча і волога


Якщо ви помітили ознаки перегріву, необхідно вжити термінових заходів — напоїти малюка (запропонуйте водичку, навіть якщо він знаходиться на грудному вигодовуванні), зволожити долоньки, ступні, зняти підгузок. Вирушайте в прохолодне місце і забезпечте малюкові доступ свіжого повітря.


Щоб уникнути перегріву краще все-таки ховатися від спеки та гуляти з новонародженим в ранкові та вечірні години — до 10 ранку і після 7 вечора.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук