Яблучний спас: добірка смачних рецептів
Опубліковано 19 Серпень 2021 о 10:00
Блог Діти в місті Тернопіль > Яблучний спас: добірка смачних рецептів
Photo: Freepik
Що приготувати на Яблучний Спас 19 серпня? Звичайно ж, смачні, цікаві й апетитні страви, до складу яких входять яблука. Пропонуємо вам універсальні яблучні рецепти, які стануть вам в нагоді для сімейного обіду і святкового чаювання.
Яблучний штрудель
Штрудель з яблуками стане вишуканим доповненням до сімейного обіду. Теплий штрудель традиційно подають з кулькою морозива.
Для тіста:
- 250 г борошна;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 1 яйце;
- щіпка солі.
Для начинки:
- 3-4 середніх яблука;
- 10 г кориці;
- 1 ст. л. цукру за бажанням;
- по 50 г родзинок, цукатів, мигдалю або волоських горіхів
Приготування:
- Додаючи поступово воду, з усіх інгредієнтів вимісити густе, тягуче тісто.
- Нарізати 3-4 середніх яблука, посипати корицею, цукром. За бажанням додати родзинки, цукати, горіхи (в ідеалі мигдаль, але можна і волоські).
- Розкачати тісто тонким шаром товщиною з пергаментний папір. Зверху викласти начинку. За бажанням додати трохи сметани, масла. Згорнути рулет. З боків щільно защипнути тісто, щоб начинка не витекла.
- Викласти рулет швом вниз на деко.
- Випікати 30 хв при температурі 180°С. За 5-10 хв. до закінчення випікання змастити жовтком, посипати цукром.
- Готовий штрудель посипати цукровою пудрою.
Пиріжки з віденського тіста з яблуками
Пиріжки з найніжнішого тонкого тесту стануть улюбленим десертом, коли настане осіння прохолода.
Знадобиться:
- 3,5 ст. борошна;
- 1 ст. молока;
- 200 г маргарину;
- 2 жовтки;
- 3 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- пів пакетику сухих дріжджів «Саф-момент»;
- 3-4 середніх яблука, кориця, змішана з цукром.
Приготування:
- У теплому молоці розчинити цукор, сіль, жовтки і дріжджі.
- Маргарин нарізати і розтерти. Все змішати і додати борошно.
- Вимісити тісто (воно має бути м'яким) і прибрати на ніч у холодильник.
- Яблука очистити від шкірки і дрібно нарізати.
- Виліпити пиріжки, начиняючи їх яблуками, посипаними зверху корицею з цукром.
- Духовку розігріти до 180 ° С. Змастити пиріжки жовтком і поставити в духовку на 20 хв.
Запечені яблука з сухофруктами та горіхами
Photo: Freepik
Запечені яблучка - дивовижний дієтичний десерт. Він підійде навіть для самих маленьких, тільки будьте обережні з горіхами і медом.
Знадобиться:
- по 1 ст. л. кедрових горіхів, мигдалю і кеш'ю;
- рідкий мед;
- мелена кориця - 1 ч. л.;
- інжир - 2 шт.;
- фініки - 2 шт.;
- великі зелені яблука - 4 шт.;
- щіпка імбирного порошку;
- жменя дрібних темних родзинок.
Приготування:
- Ізюм та інжир залити теплою водою на 20 хв. Потім відкинути на друшляк, обсушити і нарізати.
- Порубати фініки і горіхи. Змішати сухофрукти, горіхи, корицю та імбир.
- У яблук зверху вийняти серцевину, не прорізаючи яблуко до кінця. Дуже акуратно вийняти зсередини частину м'якоті.
- Щільно нафарширувати яблука сумішшю сухофруктів з горіхами. Загорнути кожне яблуко в фольгу, залишивши відкритим невеликий отвір зверху.
- Поставити яблука на деко в розігріту до 180°С духовку приблизно на 35 хв.
- Подавати гарячими, теплими або холодними, з медом.
Яблучний пиріг
Щоб приготувати пиріг з яблуками, вам знадобиться:
- 1 склянка борошна;
- 4 яйця;
- 3 яблука;
- пів лимона;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 0,5 склянки цукру;
- 1 ч. л. цукрової пудри;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. панірувальних сухарів;
- щіпка солі.
Приготування:
- Збийте яйця з цукром і лимонним соком.
- Додайте просіяне борошно, сіль, розпушувач і перемішайте.
- Потім додайте розтоплене вершкове масло і знову все збийте.
- Яблука очистіть від шкірки і серединок, поріжте кубиками і обваляйте в борошні.
- Змастіть форму вершковим маслом, посипте сухарями і вилийте половину тіста.
- Викладіть шар яблук і залийте рештою тіста.
- Випікайте яблучний пиріг у розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.
- Готовий пиріг остудіть, посипте цукровою пудрою і подавайте до столу.
Яблучні мафіни
Щоб приготувати яблучні мафіни, вам знадобиться:
- 1,5 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 5 невеликих яблук;
- 0,5 склянки цукру;
- 1 ст. л. цукрової пудри;
- 0,5 склянки олії;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- щіпка солі.
Приготування:
- Змішайте яйця з цукром і олією.
- Добавьте просіяне борошно, з розпушувачем і сіллю і перемішайте до однорідності.
- Одне яблуко очистіть від шкірки і серединок, потріть на крупній тертці, додайте в тісто і перемішайте.
- Форми для мафінів застеліть вкладишами, змастіть олією і викладіть у них тісто, наповнюючи на 2/3.
- Решту яблук при бажанні очистіть від шкірки. Розріжте на половинки і вичистіть серединки.
- Потім кожну половинку надріжте тонкими смужками. Для зручності можете покласти яблуко в піалу і різати довгим ножем – краї блюдця завадять вам дорізати яблуко до кінця.
- Викладіть яблука на мафіни, посипте цукровою пудрою і випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.
Смачного!