Як захиститися від стресу: поради для батьків школярів


Опубліковано 20 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як захиститися від стресу: поради для батьків школярів


Як захиститися від стресу: поради для батьків школярів

Photo: Freepik


Школа — це не тільки радісні спогади, красиві лінійки, друзі та перша закоханість, часто це ще величезний стрес. І не тільки для самої дитини, але і для її батьків. Адже дорослі теж можуть відчувати стрес і апатію через шкільні навантаження та проблеми. Що вже й казати про домашні завдання. Як батькам впоратися зі стресом?


Як уберегти себе від стресу під час навчального року


Потрібно розуміти, що школа, безсумнівно, важливий період в житті кожної дитини. Однак якщо навіть у дитини щось піде не так — це її досвід та її право на помилку. Тому до цього періоду потрібно ставитися саме як до досвіду, який навчить дитину реагувати на різні ситуації.


Зазвичай причина стресу в тому, що картинка, яку уявляють собі батьки, відрізняється від реальності. Саме тому потрібно намагатися не ідеалізувати школу та шкільне життя дитини.


Не вимагайте від дитини вчитися на «відмінно»


Багато батьків прагнуть бачити своїх дітей виключно відмінниками. І це не правильно. Звичайно, кожен хоче для своєї дитини найкращого, але куди важливіше прагнути розкрити потенціал та здібності дитини, знайти те, що їй подобається, ніж просто гнатися за оцінками.


Головне завдання сучасної школи — дати дитині тягу до знань і навчити користуватися інформацією. Це набагато важливіше оцінок. Тому спробуйте не тиснути на дитину і хвалити за прагнення знайти себе.


Не переносьте свої бажання на дитину


Дитина — це не ваш проект, вона не має відповідати вашим очікуванням і тим паче не повинна стати тим, ким не вдалося стати вам.

Часто батьки втілюють свої нездійснені мрії через дітей: роблять з них спортсменів, змушують малювати або бути кращими в знанні іноземних мов. Часто навіть проти їхньої волі. Дуже важливо розділяти свої амбіції та бажання й схильності дитини.

Саме тому вкрай важливо допомогти дитині втілити в життя власні плани, а не плани батьків.


Не думайте, що дитина усвідомлює важливість навчання


Часто батьки втрачають самоконтроль, намагаючись пояснити дитині важливість навчання. Але зазвичай всі спроби донести, що від навчання сьогодні залежить майбутнє через багато років — безрезультатні. Та це зовсім не через те, що дитина не хоче вас чути.

Пам’ятайте, дитина (особливо в молодшій школі) не замислюється про те, що буде через багато років. Вона живе тут і зараз. З підлітками ще складніше.


Тому намагайтеся ставити перед дитиною зрозумілу та близьку у часі мету, щоб мотивувати на навчання.


Пам’ятайте, дитина — ще не доросла людина


Не вимагайте від своєї дитини поводитися як дорослий. Передусім це нелогічно з наукової точки зору. Розвиток мозку триває до 22 років. Останньою дозріває префронтальна кора, яка відповідає за контроль імпульсів та прийняття рішення. Підліткам потрібно навчитися контролювати необачну, ірраціональну та дратівливу поведінку, приймати зважені рішення та розуміти їхні наслідки.


А ще будь-яка проблема — вперше в їхньому житті. І кожна по-справжньому важлива. Тому намагайтеся підтримувати дитину, а не вимагати від неї дорослої поведінки.


Малюйте


Коли відчуваєте, що рівень стресу через події в школі зашкалює і ви на межі, починайте малювати. Малюйте, навіть якщо не вмієте: нехай це буде розфарбування, картина за номерами або просто викид емоцій через фарби на папір. Малювання — відмінний спосіб заспокоїтися і усвідомити, що нервувати — не кращий вибір для життєвих ситуацій.

Та якщо вас заспокоює читання книги, чи забивання цвяхів у формі метелика — не стримуйте себе, приділіть собі час. Подумайте ось над чим — приводів для стресу багато, а ви в себе одні, тож варто дбати та берегти себе.


 «Діти в місті» зібрали корисні рекомендації, які допоможуть здружити дітей в класі та налагодити відносини між їхніми батьками





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук