Як підготувати дитину до навчання за кордоном


Опубліковано 26 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як підготувати дитину до навчання за кордоном


Як підготувати дитину до навчання за кордоном

Photo: Freepik


Навчання за кордоном – це чудовий старт для будь-якого підлітка. Воно не тільки дає дитині хорошу освітню базу, але також є своєрідною школою дорослого життя, адже дитині доведеться дуже рано подорослішати й стати самостійною. «Діти в місті» розкажуть, як зрозуміти, що дитина морально готова їхати вчитися в іншу країну, і як підготувати її до цього серйозного кроку.


Чи готова дитина


Навчання за кордоном – серйозне випробування не тільки для дитини, але і для її сім'ї. Цей крок вимагає великої роботи та фінансових вкладень. Тому, перш ніж розглядати можливість навчання за кордоном, необхідно розуміти, чи готова дитина до самостійного життя.

Усі діти по-різному сприймають розлуку з сім'єю. Для одних це може стати серйозним випробуванням, яке перекриє всі переваги закордонної школи. Для інших самостійне життя та навчання «як у фільмах» є мрією.

Перше, на що потрібно орієнтуватися батькам, це бажання самої дитини. У дітей мають горіти очі, вони повинні хотіти вчитися та бути максимально мотивованими. Стежити за навчанням підлітка на відстані – завдання не з легких, тому сім'я має чітко розуміти, що дитина готова самостійно відповідати за свою освіту.

Важливу роль грає характер дитини. Якщо школяр гнучкий та комунікабельний, легко заводить знайомства, змінює інтереси, любить подорожувати та експериментувати зі стилем та зовнішністю, йому буде набагато простіше адаптуватися у новій країні. Більше зусиль потрібно підлітку, який важко прощається зі своїми речами, прив'язаний до певних місць, має мало друзів і важко йде на контакт.

Перед тим, як займатися підбором школи, необхідно оцінити емоційну зрілість дитини. Чи вміє вона справлятися з проблемами самостійно, як справляється з негативними почуттями, такими як гнів, досада та образа, як організовує свій час.


Читайте також: Діти – гості у нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків у різному віці


Підготовка



Photo: Freepik


Готувати дитину до навчання за кордоном потрібно щонайменше за 1-2 роки до від'їзду. При цьому поглиблено вивчати іноземну мову треба розпочинати ще раніше. Потрібно розуміти, що дитина буде вивчати всі предмети іноземною мовою, а це вимагає серйозного словникового запасу.

Крім посиленої навчальної підготовки, необхідно присвятити час психологічним аспектам. За рік до від'їзду потрібно виховати в дитині самостійність та відповідальність, навчити її розпоряджатися вільним часом, організовувати свій день та побут, заводити знайомства та вирішувати конфлікти. Для цього можна використати популярну літературу, спрямовану на прокачку гнучких навичок. Не будуть зайвими також мотиваційні книги, які допоможуть дитині зарядитись енергією досягнень і перемог.


Вам може бути корисною наша стаття: Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи


Що потрібно знати та вміти дитині



Photo: Freepik


Стан здоров'я. Виїжджаючи за кордон, школяр має бути повністю обізнаний про стан свого здоров'я. Розкажіть, які хвороби він переніс, які хронічні захворювання чи алергічні реакції має, як правильно реагувати на ті чи інші симптоми.

Емоційний стан. Навчіть дитину розбиратися у власних почуттях, аналізувати свої емоції та рефлексувати. Дитина має навчитися самостійно вибирати, що краще для неї.

Побут. Прищеплюйте базові побутові навички, дайте можливість самостійно вирішувати побутові та шкільні проблеми. Навчіть слідкувати за своїми речами, зовнішнім виглядом, харчуванням.

Взаємодія з оточенням. Дитину треба навчити просити про допомогу, звертатися з питаннями до педагогів та опікунів (якщо вона перебуватиме в сім'ї). Також важливо підготувати дитину до того, що вона перебуватиме в мультикультурному середовищі – вона має бути толерантною та відкритою до різних культур та їх особливостей.


Читайте також: Чому українці відправляють дітей навчатися за кордон: плюси та мінуси освіти за межами України






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук