Як святкували Святвечір та Різдво у різних куточках України


Опубліковано 06 Січень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як святкували Святвечір та Різдво у різних куточках України


Як святкували Святвечір та Різдво у різних куточках України

Photo: з відкритих джерел


Сьогодні в Україні Святвечір – велике християнське свято, яке святкують перед Різдвом. Православні християни святкують його 6 січня. Це світле свято має багато традицій – у кожному регіоні України є свої унікальні звичаї. «Діти в місті» розкажуть про особливості святкування Святого вечора у різних куточках України.


Що спільного


В Україні незалежно від області головною стравою святкового столу є кутя. Перед тим, як почати трапезу, всі обов'язково пробують кутю. Щоправда, готують її у кожному регіоні по-своєму. Кутя – це одна з 12 страв, які українці готують до святкового столу.


Читайте також: Добірка найкращих рецептів куті на Різдво з різних куточків України


Майже у всіх регіонах прийнято колядувати. Щоправда, в одних регіонах починають колядувати у Святвечір, а в деяких – лише з 7 січня. Варто зазначити, що щедрують в Україні 13 січня напередодні Старого нового року.

Колядувати прийнято ходити з Віфлеємською зіркою, а на Різдво українці з нетерпінням чекають у гості вертеп – театралізовану виставу про новонародженого Ісуса Христа. Щоправда, масово ці традиції збереглися лише у західних областях.



Photo: з відкритих джерел


Ось кілька колядок, які можна вивчити разом з дітьми.


Хай за вікном хуртеча злиться,

А нам співати і радіти.

Горить ялинка у світлиці -

З Різдвом Христовим, любі діти!


Дніпро обняв дзвінкі Карпати,

А в хаті вже кутя і сіно.

Дозвольте заколядувати:

З Різдвом Христовим, Україно!

***

Колядин, колядин,

Я у батька один.

Мене не дивуйте

Ковбасу лаштуйте.

Колядин, колядин,

Я у батька один.

По коліна кожушок, -

Дайте, дядьку, пиріжок!

***

У Вифлеємі -

В стайні на сіні -

Христос родився

Всім на спасіння!

Люди, радійте,

Христа вітайте,

Божому сину

Славу віддайте!

Слава на небі

Богу Святому,

На землі спокій

Роду людському!

***

Маленький Ісусик не спить, не дрімає,

Своїми рученятами весь світ обіймає.

І вашу хатину, і вашу родину,

І всю Україну - Христос ся рождає!


Слобожанщина (Харківська, Сумська, Полтавська, Донецька області)


У східних областях України кутю використовували для ворожіння. Перед тим, як приступити до вечері, її ложкою тричі підкидали до стелі та дивилися, чи прилипне. Якщо кутя прилипала, значить рік буде добрим. Також кутю використовували дівчата, гадаючи на нареченого. Незаміжнім молодим дівчатам давали скуштувати кутю, після чого відправляли на вулицю «слухати долю». З якого боку буде звук, з того боку і нареченого чекати.


Буковина (Чернівецька область)



Photo: Freepik


На Буковині теж підкидали кутю до стелі. Також був звичай, коли господар будинку дмухав на свічку і дивився, куди піде дим. Якщо нагору, це до багатства. Якщо ж у бік дверей – до поповнення у сім'ї.

На згадку про померлих родичів у регіоні завжди запалювали свічку перед вечерею, а на підвіконня ставили кутю.


Волинь
(Волинська та Рівненська, частково Житомирська, Тернопільська та Хмельницька області)


У цих регіонах у Святвечір прийнято ходити в гості та обов'язково колядувати. На Святвечір хрещеники несуть кутю своїм хрещеним, а різдвяні святкування відбуваються 7 січня.

Для померлих родичів під час вечері обов'язково ставлять кутю біля ікони.


Закарпаття


На Західній Україні багато унікальних та цікавих традицій, пов'язаних із Різдвом. У деяких населених пунктах регіону кутя не є основною стравою святкового столу. Натомість українці готують карачун – калач, який раніше пекли у день зимового сонцестояння. Популярним частуванням також є бобальки – зварені шматочки тіста, посипані маком та горіхами.

Зазначимо, що колядувати першого дня ходять лише хлопці, а дівчата допомагають готуватися до свята.


Галичина (Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська області)


У цих регіонах дуже серйозно ставляться до святкування Різдва, а традиції ретельно бережуть та дотримуються. З унікальних звичаїв – обов'язкова присутність дідуха. Його прийнято спалювати третього дня після Різдва. Колядки та вертеп є невід'ємною частиною святкування Різдва – вони завжди яскраві та добре підготовлені.


Незважаючи на невеликі відмінності у традиціях та звичаях, Різдво в Україні – це сімейне свято, час для найближчих.


Читайте також: Як святкували різдвяні та новорічні свята 100 років тому і сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук