Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради


Опубліковано 28 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради


Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради

Photo: Freepik


З початку вторгнення Росії в Україну в укриттях та бомбосховищах народилося щонайменше шість дітей. Тисячі українців з маленькими дітьми змушені ховатися в укриттях під час боїв у великих містах та ракетних загроз. І якщо дорослі можуть обходитися без нормальної їжі, про харчування для найменших потрібно подбати заздалегідь.


Діти до 6 місяців


Якщо ви на грудному вигодовуванні, намагайтеся годувати дитину нон-стоп. Щоб зберегти молоко, відгородіть себе від новин, наскільки це можливо. Намагайтеся абстрагуватися від ситуації та перекладіть обов’язки стежити за ситуацією на близьких. Це важко! Так! Але найголовніше в цей момент – зберегти молоко. Як відомо, від переживань та стресу молока може стати менше.

Якщо ви на змішаному годуванні, задача номер один для вас – розігнати лактацію. Чим частіше ви годуєте дитину, тим більше молока прибуває.

Якщо дитина на штучному вигодовуванні, намагайтеся закупити суміш. Купуйте те, що є в доступі. Навіть, якщо раніше дитина не їла таку суміш. Не соромтеся просити про допомогу в оточуючих та в соціальних мережах. У крайніх випадках шукайте мам, які зможуть погодувати вашу дитину або зцідити для неї молоко.



Photo: Freepik


З чотирьох місяців можна давати прикорм, якщо молока зовсім немає у доступі. Звичайно, це великий стрес для дитячого організму, але найголовніше в такий складний час – це вижити.

Експерти наголошують, що до року ні в якому разі не можна давати дитині коров'яче або козяче молоко. Річ у тому, що нирки малюка не завжди можуть впоратися з великою кількістю білка, який міститься у молоці.

Крім того, не варто економити на суміші. Короткотривале голодування краще, ніж довготривале недоїдання.


Малюки від 6 місяців



Photo: Freepik


Вводити прикорм під час стресової ситуації – не найкращий час. Втім, якщо дитина має харчовий інтерес, то можна спробувати. В жодному разі не давайте дитині яйця, рибу, м'ясо або сало. Якщо апетит є, давайте те, що є у доступі. Якщо немає, зосередьтеся на грудному вигодовуванні, сумішах та кашах.


Діти від 1 року


Грудне вигодовування – це прекрасна їжа для малюків навіть у такому віці. Якщо ви все ще годуєте грудьми, продовжуйте та зберігайте лактацію. Дітям від одного року вже можна давати молоко, але не більше 500 мл на добу.

Крім того, в цьому віці діти вже можуть їсти майже всю їжу, включаючи м'ясо та рибу, макаронні вироби, фрукти та овочі.


Читайте також: Які ягоди можна давати дитині до 3 років






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук