Укуси змій, кліщів, мошок: перша допомога та правила безпеки


Опубліковано 19 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Укуси змій, кліщів, мошок: перша допомога та правила безпеки


Укуси змій, кліщів, мошок: перша допомога та правила безпеки

Photo: Freepik


Влітку українці нерідко стикаються з непривітними мешканцями живої природи. Укуси комарів, мошок, кліщів та змій завдають людям чимало неприємностей. «Діти в місті» зібрали рекомендації про те, як надавати першу допомогу при укусах.


Змії


У Львівській області у 2022 році було зафіксовано перші випадки укусів змії. Постраждала жінка та маленька дитина. Щоб убезпечити себе від укусів отруйних змій, необхідно бути уважними, особливо якщо йдете на прогулянку в ліс або парк із густою травою. Якщо побачили неподалік себе змію, треба завмерти і дати їй можливість уповзти. Слід уникати різких рухів, які можуть спровокувати на атаку. Зберігайте спокій і тоді ви зменшите ризики бути укушеним.


Перша допомога



Photo: Freepik


Варто зазначити, що рівень тяжкості укусу залежить від кількості отрути, яку змія встигла випустити в кров, а також місця укусу. Найнебезпечніші місця: голова, шия, а також місця з великими судинами.

При укусі змії необхідно спробувати відсмоктати отруту з ранки. Для цього необхідно стиснути зубами шкіру навколо рани, видавлювати і одночасно висмоктувати рідину, відразу ж спльовуючи. Першу допомогу потрібно надавати протягом 15 хвилин. При цьому у того, хто надає допомогу, не повинно бути ран на губах або в ротовій порожнині.


Відсмоктування видаляє від 28% до 46% отрути змії.


Після укусу необхідно одразу ж звернутися за медичною допомогою. Щоб полегшити біль, потрібно змастити місце укусу антисептиком та накласти пов'язку. Також можна прикласти до рани холод. Потерпілому потрібно намагатися менше рухатися та більше пити.


Мошки


Укуси мошок часто є більш небезпечними, ніж укуси комарів. Вони можуть викликати сильне свербіння та алергічну реакцію. Незалежно від виду комахи, місце укусу необхідно промити водою з милом. Можна обробити його перекисом водню або спиртовим розчином. Якщо свербіння і почервоніння посилюється, можна змастити місце укусу протизапальною маззю, зробити сольову або содову примочку або компрес, що охолоджує.


Кліщі


Кліщі є рознощиками серйозних хвороб, таких як хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт. Якщо ви помітили на собі кліща, необхідно якнайшвидше позбутися його. Якщо немає можливості звернутися до травмпункту, його можна витягнути самостійно.

Для цього можна використовувати зігнутий пінцет або нитку. Не можна висмикувати кліща. Необхідно акуратно прокручувати його.

Також можна намилити вату або ватний диск і прикласти до місця укусу, після чого прокрутити проти годинникової стрілки. Не варто тиснути, необхідно легко прокручувати та кліщ вилізе сам.

Після того, як ви витягли кліща, потрібно промити місце укусу водою з милом та обробити антисептиком. За місцем укусу потрібно спостерігати близько місяця і звертатися до лікарні за перших скарг.


Вам може знадобитися наша стаття: Укуси комах: як надати дітям першу допомогу


Собаки



Photo: Freepik


Якщо вас або вашу дитину покусала собака, необхідно дізнатися, коли тварина отримувала щеплення від сказу. Якщо тварина безпритульна, велика ймовірність, що вона не щеплена.

Насамперед необхідно промити рану водою з милом. Зупинити кров (якщо вона є) можна за допомогою перекису водню. Після цього накладіть стерильну пов'язку і обов'язково зверніться до лікарні. Якщо собака безпритульна, вам можуть призначити уколи.


Читайте також: Що робити, якщо дитину вкусила оса чи бджола: перша допомога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук