Дитина в місті: як підготувати школяра до самостійних прогулянок


Опубліковано 15 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Дитина в місті: як підготувати школяра до самостійних прогулянок


Дитина в місті: як підготувати школяра до самостійних прогулянок

Photo: Freepik


Пригадайте перший раз, як ви вийшли з дому без батьків. Можливо ви пішли по хліб або винести сміття. Або, можливо, вас відпустили кудись далі, наприклад, до парку? Все навколо нове і незвідане, стільки всього прекрасного приховує цей навколишній світ. Але що в той момент відчували ваші батьки? Уявляєте, як вони хвилювалися?

Рано чи пізно ваша дитина також піде у свою мандрівку містом. І саме час підготувати її до цього. Музей Міста створив серію навчальних відеоуроків «Йди погуляй», де розкриваються основні положення про безпеку дітей на вулицях міст.

«Діти в місті» відібрали для вас кілька порад, щоб забезпечити самостійну прогулянку дітей по місту. Читаймо та навчаймо дітей бути обачними та обережними.


Чи корисні дітям самостійні прогулянки


Самостійність у вивченні світу має чимале значення для розвитку дитини. Раніше діти більше проводили часу надворі. Найчастіше, вони просто вешталися містом, і вивчали двір, район. Але зараз діти більше прив’язані до дому, адже головні розваги тепер вдома – комп’ютери та гаджети.

Найсприятніший вік, з якого дитина може сама перебувати на вулиці – 10 років. Це також закріплено у чинному законодавстві. Та все ж, до кожної дитини має бути свій підхід.

Головна особливість батьківської турботи у цьому питанні полягає у спокої. Коли батьки спокійно сприймають цей світ, то діти також будуть спокійні і врівноважені.



Video: Музей Міста


Безпека на дорозі: про що варто пам’ятати дітям та батькам


Раніше діти більше гуляли пішки, адже було значно менше автівок на дорогах. Сьогодні батьки знають, що автівок побільшало, тому тривожаться і не відпускають дітей самих. Виникає замкнене коло, не можна відпустити дитину, бо навколо багато авто, дитина не вчиться, як поводитися, коли навколо багато авто.

Найкращий інструмент – це власний приклад. Якщо змалечку батьки будуть правильно переходити дорогу, користуватися пішохідними переходами та світлофорами, то відпаде необхідність саме «навчати» цьому дитину. Вона звикне до цих правил, і користуватиметься ними.

  • Коли переходите дорогу, виймайте навушники, а телефон кладіть у кишеню.
  • Тримайтеся якомога правіше, коли йдете по тротуару. Раптом станеться нещасний випадок, дитина буде далі від проїжджої частини.
  • Правило «трьох поглядів» – коли переходите дорогу, дивіться спочатку ліворуч, потім праворуч, потім знову ліворуч, і тільки тоді переходьте.
  • Коли переходите дорогу, дивіться водієві авто просто в очі. Якщо дитина не бачить очей водія, то водій не бачить дитину.



Video: Музей Міста


Читайте також: Безпека на дорозі: корисні мультики і ігри, які вчать дітей ПДР


Підготовка дітей до громадського транспорту


Психологи радять добре підготуватися до першої самостійної поїздки громадським транспортом. Тут варто підходити як до тренувань: спочатку все пояснити, потім показати, після того перевірити та закріпити результат.

  • Спочатку варто подолати маршрут разом із дитиною.
  • Потім відправити дитину саму, і слідувати за нею.
  • І вже після того відпускати дитину саму.



Video: Музей Міста


Чи можна говорити на вулиці до незнайомців?


Коли дитина загубилася, перше, що вона має зробити, це повернутися на те місце, де востаннє бачила батьків.

Якщо батьків немає, варто звертатися до скупчення людей. Та найкраще – це звертатися до людей в формі. Це не обов’язково має бути поліцейський. Це може бути працівник банку або охоронець супермаркету.

Щодо особистої безпеки дитини, варто запам’ятати таке правило: дорослі спілкуються з дорослими, діти спілкуються з дітьми. Якщо дитині потрібна допомога, і вона звертається до дорослого, – це нормально. Якщо дорослий звертається до дитини з якимись питаннями – це має насторожити дитину.

Якщо незнайомець таки чіпляється до дитини, поліція радить одразу ж дзвонити 102 або кричати.



Video: Музей Міста


Виховуйте дітей і відповідально навчайте їх самостійно мандрувати містом. Тоді ви будете спокійні, бо знатимете, що вашим дітям нічого не загрожує. А дитина в цей час безпечно вивчатиме світ.


Вам може знадобитися наша стаття: Безпека на дорозі: прості правила дорожнього руху для дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук