Депресія у дітей та підлітків: як розпізнати та чим лікувати


Опубліковано 03 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Депресія у дітей та підлітків: як розпізнати та чим лікувати


Депресія у дітей та підлітків: як розпізнати та чим лікувати

Photo: Freepik


Депресія у дітей та підлітків досить складний, але поширений стан. За статистикою, близько 11% українців віком до 18 років переживають такий період. В умовах війни, серйозних втрат та потрясінь ця цифра може серйозно зрости.

«Діти в місті» поспілкувалися з відомим фахівцем, зібравши важливі поради для батьків.




Німецький лікар, PhD (доктор наук), автор каналу «Європейська психіатрія» на YouTube Софія Ротермель (Sofya Rotärmel)


розповіла, що у німецькомовних джерелах наводиться така статистика: до пубертатного віку (близько 13 років) частота депресій у дітей приблизно 3%, а з 13 до 17 років – близько 6%.


«Але це статистика у благополучній Німеччині. Звичайно ж, статистика в інших країнах може бути вищою. Особливо під час війни ця цифра буде набагато вищою. У дітей та підлітків депресія зазвичай проявляється досить масковано. Тому що ні дитина, ні підліток найчастіше не скаже батькам, що має депресію», - зазначає фахівець.


Як виявляти депресію?


Софія Ротермель зазначає, що насамперед потрібно звертати увагу на різку зміну поведінки дитини.


«Якщо за своїм характером дитина завжди замкнена, це не насторожує. Але якщо у дитини один темперамент, і раптово вона починає поводитись зовсім по-іншому, це привід для занепокоєння. Наприклад, починає замикатися в собі, знижується успішність в навчанні, порушується концентрація уваги, з'являється загальмованість. У цьому випадку можна думати про депресію», – пояснює лікар.


За її словами, ці симптоми є дуже неспецифічними. Це загальні розмиті симптоми, які, на жаль, можуть бути симптомом та проявом будь-якого захворювання чи розладу.


«Але ми орієнтуємось на класичні прояви депресії. Насамперед, це знижений настрій. У дітей депресія часто проявляється у вигляді заниженої самооцінки, почуття провини, самознищення, песимістичних планів та бачення майбутнього. Також може спостерігатись підвищена стомлюваність, дуже сильне обмеження контакту з однолітками. Дитина починає замикатися у собі, частіше сидить у своїй кімнаті, нічого не хоче робити, не ходить на гуртки», - додає фахівець.


Фізичні симптоми, як і у дорослих, можуть бути у вигляді порушення сну та фізичної слабкості.


Коли варто звертатися до фахівців



Photo: Freepik


Софія Ротермель рекомендує звертатися до дитячого психіатра, якщо змінюється особистість дитини. Можна також скористатися анкетами. Наприклад, шкалою Марії Ковач або адаптованою шкалою депресії Бекка для дітей та підлітків. Ці тести можна знайти та пройти онлайн.


«Нелікована депресія у дітей може тривати від 2 до 6 місяців. І вона є предиктором (передвісником) депресії у більш дорослому віці. Найчастіше, якщо у дитини так рано маніфестує депресія, це означає, що у дорослому віці швидше за все будуть повторні епізоди. Це треба відслідковувати та лікувати», - наголошує лікар.


За словами фахівця, на розвиток депресії у дітей може впливати:

  • важкі події у житті,
  • вплив сім'ї (депресивність у матері, насильство у сім’ї).


Вам може стати в нагоді наша стаття: Чому підлітки схильні до руйнування і як батьки можуть допомогти дитині?


Коли потрібно лікувати депресію


Депресія буває легкого, середнього та тяжкого ступеня. При легкому та середньому ступені можна намагатися лікувати це амбулаторно психотерапією, іноді призначаються якісь підтримуючі препарати.


«Тяжку депресію діагностують, коли дитина не справляється сама, у неї порушені всі сфери життя. Наприклад, вона не може вчитися, спілкуватися з людьми, у неї є самоушкодження. Найбільш насторожуюча ознака – це суїцидальні думки. Якщо дитина говорить про суїцид, це потрібно сприймати дуже серйозно і відразу ж звертатися за допомогою, вживати заходів», - наголошує Софія Ротермель.

Будь-які суїцидальні висловлювання – це пряме показання для лікування у стаціонарі.


Лікування



Photo: Freepik


Легкий та середній ступінь депресії лікується психотерапією. Насамперед, це когнітивно-поведінкова терапія. Також використовується міжособова терапія. Після спілкування з психологом дитина почувається вислуханою і прийнятою. Це дуже важливо, тому що часто діти відчувають себе покинутими та нікому непотрібними. У їхньому житті немає значного дорослого, який би їх прийняв і вислухав. Тому будь-який контакт та розмова дуже цінні для дитини.

Якщо дитина росте у повній сім'ї, може практикуватися також сімейна психотерапія. У такому разі робота проводитиметься з батьками та сім'єю в цілому.

При тяжкій депресії дітям допускається призначати препарати. Багато препаратів мають обмежувальний вік 12 років. З 12 до 17 років допустиме призначення антидепресантів із групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну.


«Обов'язково потрібно враховувати, що ці препарати у перші два-три тижні лікування можуть підвищувати суїцидальність у дітей та підлітків. Це активуючі препарати, які приймають уранці. У людини з'являється активність і бадьорість, але настрій ще залишається поганим. Поліпшення настрою досягається приблизно через чотири-шість тижнів прийому препарату. Коли людина в апатії починає приймати активуючий препарат, він дає їй сили, але настрій поки що поганий. І це якраз збільшує ризик суїциду, тому препарати рекомендується давати лише під наглядом фахівців. Часто призначають також якісь заспокійливі препарати, щоби у перші тижні лікування перекрити побічні дії антидепресантів», - пояснює лікар.


За словами фахівця, у тяжких випадках також допускається застосування антипсихотиків та комбінованої терапії. Усе це завжди вирішується індивідуально, оскільки загальних стандартних схем немає.


«Я завжди рекомендую дітям та підліткам рослинні препарати. Вони широко застосовуються у Німеччині. Це те, що можна купити без рецепта у будь-якій аптеці, у будь-якій країні. Вони досить добре можуть допомогти дітям. Наприклад, препарати звіробою. Це взагалі класика, тому що звіробій впливає на серотонін так само, як і антидепресанти згаданої групи, але набагато м'якше, бо там концентрація цих речовин набагато нижча. Тому дітям можна приймати препарати звіробою. Вони покращують сон, настрій та добре працюють при стресі та легких депресіях. На ніч можна приймати мелісу, валеріану чи мелатонін. Мелатонін – легкий препарат, це наш природний гормон. Попри це, дозування мелатоніну визначається індивідуально та не рекомендується безконтрольний прийом», – додає Ротермель.


Дуже важливо при депресіях стежити за порушеннями сну. За словами лікаря, сон – найважливіше, його треба берегти, він має бути регулярним.


«Якщо у дитини депресія, одразу ж дивимося на гігієну сну, дивимося, чи нічого не заважає спати, створюємо умови для спокійного сну. Головне, щоб людина весь день була активна, вдень не спала, дотримувалася режиму дня. Увечері можна випити трав'яний чай. Як тільки вирівнюється сон, зазвичай депресія значно зменшується. Часто достатньо розібратися з порушеннями сну, щоб пройшла депресія», - підбиває підсумок фахівець.


Читайте також: Як працювати з нічними кошмарами дітей та дорослих: поради психологів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук