Що нового чекає на українців в ЄС: оновлення 2023 року


Опубліковано 06 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Що нового чекає на українців в ЄС: оновлення 2023 року


Що нового чекає на українців в ЄС: оновлення 2023 року

Photo: Freepik


Через активні бойові дії в Україні мільйони українців залишаються жити за кордоном. Як відомо, правила перебування та надання підтримки українським біженцям з часом змінюються. «Діти в місті» зібрали найважливіші зміни у тих країнах, де перебуває найбільше громадян України.


Розподілення біженців


У Фінляндії заявили, що готові прийняти українських біженців, які перебувають в Естонії. Зазначається, що в Естонії наразі перебуває близько 60 тис. українців, що дуже багато для невеликої країни. У зв’язку з цим, Фінляндія готова відкрити двері для тих, хто хоче переїхати до них.


Більш детально про допомогу та проживання у Фінляндії можна дізнатися тут.


Нові пільги та допомога



Photo: Freepik


Швейцарія готується надати безкоштовне житло для українських біженців. Також їх забезпечать їжею та засобами гігієни. Розміщувати людей, які біжать від війни, планують на військових базах у Фрайбурзі, Буре та Дюбендорфі.

У США будуть виплачувати українським біженцям пенсію та сплачувати за них медичну страховку. Мова йде про соціальну пенсію, яка виплачується малозабезпеченим сім’ям. У 2023 році пенсія складатиме мінімум 914 доларів щомісяця на одного або 1371 долар на подружжя.

Крім того, українці в США зможуть розраховувати на фінансову підтримку (тимчасову допомогу), медичне страхування та допомогу з продуктами харчування.


Хорватія виплачуватиме українським біженцям одноразову грошову допомогу у розмірі 460 євро. На неї зможуть розраховувати українці, які проживають у країні та мають там статус тимчасового захисту. Допомога призначається після співбесіди та аналізу ситуації кожної окремої людини/родини. Звертатися за допомогою необхідно в Центри соціального захисту населення.

У Будапешті продовжили безкоштовне користування громадським транспортом для українців до 31 березня. Для цього достатньо мати з собою документ, що посвідчує особу.


Міжнародний сервіс Airbnb знову надаватиме безкоштовне житло для українців у Польщі. Ця пропозиція діятиме для тих, хто зупинився у Варшаві та приїхав в країну після початку війни. Допомогу надаватимуть лише жінкам з дітьми або чоловікам вразливих категорій.

Щоб звернутися за допомогою, необхідно написати на електронну пошту: iompolandprykhystok@iom.int або зателефонувати на номер: +48 22 490 20 44.


Читайте також: Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Біженцям, які осіли в Італії, виплачуватимуть одноразову допомогу в розмірі 150 євро. Отримати її зможуть люди з низьким доходом – ті, чиї доходи не перевищують 20 тис. євро на рік за податковий період 2021 року.


Подати заяву можна через онлайн-сервіс 150 euro - Domanda.


Німеччина збільшила суму виплат для українських біженців з 1 січня 2023 року.


Нові суми допомоги:

  • повнолітні - 451 євро (зараз 404 євро);
  • діти 14-17 років - 420 євро (зараз 376 євро);
  • діти 6-13 років - 348 євро (зараз 311 євро);
  • діти до 5 років - 318 євро (зараз 285 євро).


Скасування пільг



Photo: Freepik


Деякі країни через велике навантаження на свої бюджети почали скасовувати різноманітні пільги, які раніше діяли для українців.

Так, у Словаччині скасували безкоштовний проїзд у громадському транспорті. З 2023 року право на пільговий проїзд матимуть лише школярі, особи, що їх супроводжують у дорозі, а також офіційно працевлаштовані українці (протягом 2 місяців після оформлення статусу тимчасового захисту).

У Чехії зменшили грошову допомогу новим біженцям, які прибуватимуть до країни. Відтепер, українцям виплачуватимуть не 5 тис. крон на людину, а допомогу у розмірі прожиткового мінімуму - 4 860 крон на дорослого та 3 490 крон на дитину.

В Ірландії з українців братимуть плату за харчування та прання. Це стосується тих біженців, які проживають у готелях та інших місцях розміщення. Відтепер вони повинні будуть сплачувати за харчування 10 євро на день за себе та по 5 євро за дітей. Відмова може розглядатися як відмова від розміщення.


Зверніть увагу на нашу статтю: Better Time Stories: новий книжковий проєкт для українських дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук