Одягаємо дитину на зимову прогулянку: практичні поради


Опубліковано 17 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Одягаємо дитину на зимову прогулянку: практичні поради


Одягаємо дитину на зимову прогулянку: практичні поради

Photo: Freepik


Зимова прогулянка надзвичайно важлива для зміцнення імунітету дитини. Зміна погодних умов, рухова активність та перебування на свіжому повітрі протидіють більшості зимових інфекцій, як то грип чи застуда.

«Діти в місті» підготували для вас основні правила, як одягти дітей на зимову прогулянку, щоб їм було комфортно та тепло.


Враховуйте особливості організму дитини

Діти мають більш швидкий теплообмін, ніж дорослі, бо їхня шкіра тонша, а потових залоз більше. Тому одяг має швидко і легко відводити надлишок тепла і вологи. Обирайте одяг, у складі якого є синтетичні матеріали.


Користуйтеся термобілизною

Носити дітям термобілизну потрібно на голе тіло, без бавовняних майок та футболок під нею. Так само як і дорослим. Термобілизну потрібно підбирати за характером поведінки дитини: чим вона активніша, тим більший відсоток синтетики має містити термобілизна, щоб нормально відводила надлишок тепла та вологи. Ідеальним поєднанням є вовна і поліестер.


Читайте також: Як звикнути до холодних температур та пережити зиму


Кілька шарів одягу

Насправді тепло зберігає не товщина одягу, а кількість повітря між волокнами. Ось чому дуті куртки такі теплі. Кілька шарів навіть доволі тонкого одягу створюють додаткове повітря між тканинами, за рахунок чого дитині буде тепло.



Photo: Freepik


Одяг має бути за розміром

Якщо одяг буде «на виріст», то він не зберігатиме під собою достатньо теплого повітря. Адже під нього задуватиме холодний вітерець. Якщо одяг буде занадто тісним, він стримуватиме рухи дитини, а також може зменшувати кровообіг. Це може призвести до переохолодження.


Правило «плюс один, мінус один»

Якщо дитина більшість часу буде сидіти в санчатах або мало рухатися, лікарі рекомендують вдягти на неї на один шар одягу більше, ніж на дорослого. Якщо ж дитина активна і рухлива, на неї варто одягати на одну річ менше, ніж на себе.


Не закривати ніс та рот шарфом

Іноді батькам здається, що якщо закрити ніс та рот дитини, то вона не буде вдихати холодне повітря, і це збереже її від застуди. Насправді все навпаки. Шарф стає вологим від дихання дитини, і потім вона вдихає не тільки холодне, але й вологе повітря. Це збільшує ризик застудних захворювань.



Photo: Freepik


Носити комфортне взуття

По-перше, взуття має бути не великим, але достатнім по розміру, щоб туди вмістилася ніжка у теплій шкарпетці. По-друге, підошва має бути рельєфною та не ковзкою, щоб уникнути падіння. Найбільша частина травмувань дітей взимку відбувається як раз через ковзке взуття.


Рукавички

З точки зору збереження тепла рукавички доцільніші за перчатки з роздільними пальчиками. По окремості пальці замерзають швидше. Якщо дитина активно борсається в снігу, ліпить сніговиків та кидає сніжки, варто підібрати водонепроникні рукавички.


Не забувайте про безпеку

На дитячому одязі має бути якомога менше шнурків, мотузок та петель, якими дитина може зачепитися за гілки дерев або інші предмети. Добре, якщо на одязі будуть світловідбивні елементи. Взуття дітей молодшого віку краще обирати не шнуроване, а на липучках.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як впоратися з ожеледицею та переохолодженням узимку: поради від МОЗ






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук