Ігротерапія без іграшок: добірка від МОН


Опубліковано 24 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Ігротерапія без іграшок: добірка від МОН


Ігротерапія без іграшок: добірка від МОН

Photo: Freepik


Для дитини гра – це комфортний спосіб навчитися проживати власні емоції у нових для неї ситуаціях. За допомогою ігор діти здобувають нові навички, вчаться долати стрес, тренуються, долають особисті і соціальні бар’єри. В умовах війни робота з емоціями особливо важлива.

«Діти в місті» діляться з вами іграми, які рекомендує МОН України. Це корисні ігри без іграшок, в які можна гратися в укритті або під час вимкнень електрики.


Цуцик сушиться



Photo: Діти в місті


Ця гра на розслаблення добре знімає тривогу. Вам знадобляться плед, ковдра, рушник або светр.

Хай дитина уявить себе маленьким цуциком після купання. Спочатку загорніть дитину у ковдру або рушник, і обережно починайте розтирати. Промовляйте, що ви обтираєте цуцика, щоб він був сухим-сухим. Після цього зніміть ковдру, подивіться на дитину, і скажіть, що рушник зовсім не допоміг, і цуцик все ще вологий.

Запитайте, чи не знає дитина, як сушаться песики? Як ні, то нагадайте, що вони все з себе обтрушують. Можете навіть показати. Хай дитина обтрусить з себе всі-всі-всі уявні крапельки з маківки аж до самого кінчика грайливого хвостика.


Канапка



Photo: Діти в місті


Коли дитина перевтомилася, їй допоможе ця гра. Покладіть дитину на подушку або складену в кілька разів ковдру. Це буде уявний хліб на тарілочці. Далі «намазуємо» масло на хліб – обережно-обережно розгладжуємо тіло дитини. Не тисніть занадто сильно, хай дитині буде приємно, а не боляче. Зверху кладемо ще один плед або подушку – це буде наш шматок сиру. Ще раз стискаємо-намазуємо.

Після цього бутерброд потрібно з’їсти. Для цього стискайте дитину з обох боків крізь подушки чи плед. Супроводжуйте це словами «ам-ам-ам» або «яка смакота». Після завершення дайте дитині деякий час полежати.


Читайте також: Зимові канікули: ігри з дітьми у дворі


Паперові сніжки



Photo: Діти в місті


Надлишок агресії може призвести до перепадів настрою, погіршення апетиту тощо. І тут в нагоді стануть паперові сніжки.

Спочатку сніжки потрібно зробити. Хай дитина сама мне та стискає папір. Під час тактильної взаємодії з папером у дитини будуть залучені нервові закінчення на пальчиках та долоньках.

Коли сніжки будуть готові, можна влаштувати «бій». Якщо не хочете привчати дитину кидати сніжки в людей, то можна зробити ціль, і відточувати майстерність прицільного влучання.


Хатинка



Photo: Діти в місті


Щоб повернути дитині відчуття безпеки та зняти тривогу, облаштуйте їй власне місце – Хатинку. Тут дитина може сховатися і побути на самоті, коли їй страшно, складно або тривожно.

Це може бути велика коробка, ковдра на двох стільцях, стіл з великою скатертиною – будь-що. Головне, щоб дитина розуміла, що тут її безпечне місце, її особисте місце, де її не турбуватимуть.


Повітряна кулька



Photo: Діти в місті


Корисна гра, яка навчить дитину відновлювати власні кордони.

Скажіть дитині, щоб вона уявила себе повітряною кулькою. Потім хай ця кулька почне «надуватися», хай дитина уявляє, що стала більшою. Запропонуйте дитині «політати» по кімнаті. Хай вона літає, натикається на різні предмети і летить в інший бік.

Повторіть це кілька разів. Тільки хай дитина «надувається» до різних розмірів, і покаже вам, як літає велика кулька, а як маленька, з якою швидкістю, по якій траєкторії тощо.


Вам може сподобатися наша стаття: Ігри для вивчення англійської мови






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук