Мелатонін — чарівний гормон сну


Опубліковано 17 Травень 2023 о 13:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Здоровʼя >  Мелатонін — чарівний гормон сну


Мелатонін — чарівний гормон сну

Photo: freepik.com


Мелатоніном називають спеціальний гормон, який виробляється шишкоподібною залозою. Вона знаходиться у центральній частині мозку. Гормон допомагає регулювати режими сну, а також бере участь у синхронізації біоритмів. Загалом мелатонін бере участь у великій кількості процесів гормональної та імунної систем організму, тому важливо, щоб він синтезувався достатньою мірою.


Важливість мелатоніну


Перші згадки про мелатонін датуються 1958 роком. Спочатку вважалось, що гормон можна використовувати для лікування хвороб шкіри, втім після численних досліджень вчені змогли виявити й інші корисні властивості. У 2014 році стало відомо, що мелатонін є не тільки в організмі людей та тварин, але й у мікроорганізмів та рослин.

Гормон сну виробляється нашим організмом протягом усього дня, втім переважна його кількість (понад 70%) генерується саме в темний час доби. З роками вироблення гормону зменшується, через що люди похилого віку страждають від порушення біоритмів і проблем зі сном.

Порушення синтезу мелатоніну може виникати й через інші фактори: зокрема, різку зміну часових поясів, звичку засинати з увімкненим світлом, перед екраном телевізора тощо.


Щоб нормалізувати режиму сну та неспання, варто вживати спеціальні засоби — препарати мелатоніну від перевірених брендів (наприклад, від виробника Now Foods*), які випускають у вигляді капсул або таблеток.


Мелатонін виконує одразу кілька важливих функцій:

  • допомагає нормалізувати режим сну та неспання;
  • поліпшує психоемоційний стан людини;
  • поліпшує стан при хворобі Альцгеймера;
  • має антиоксидантні властивості та уповільнює процес старіння;
  • посилює імунні функції організму;
  • нормалізує гормональний стан та процес обміну речовин в організмі.


Властивості мелатоніну й досі активно вивчають вчені. Наразі досліджується питання взаємодії цього гормону з процесом боротьби з зайвою вагою. Наразі відомо, що гормон допомагає стимулювати вироблення сполучної тканини, яка своєю чергою стимулює процес спалювання зайвого жиру. Для профілактики ожиріння бажано приймати мелатонін разом із кальцієм, який підвищує ефективність дії.


Нестача мелатоніну


Нестача гормону може по-різному проявлятись у кожного. Найчастіше виникає проблема із постійною сонливістю протягом дня. Нерідко людина відчуває тривожність перед сном, має безсоння або переривчастий сон. Також нестача мелатоніну може призводити до проблем з концентрацією, погіршенням пам’яті та зниження когнітивних функцій.

У разі нестачі мелатоніну в організмі людина може відчувати розлади настрою, підвищену дратівливість та тривогу. Нерідко порушується й циркадний ритм, через що виникає втома вдень, порушується апетит та нерівномірно розподіляється енергія протягом дня. Виникають й проблеми з імунною системою, через що підвищується ризик різних захворювань.


Як боротись з нестачею мелатоніну в організмі?


Найефективнішим засобом є синтетичний мелатонін у формі лікарського препарату. Його бажано приймати за 30-60 хвилин до сну. Такі харчові добавки допомагають вчасно заснути та покращити якість сну. Втім дуже важливо ретельно дотримуватись рекомендацій і в жодному разі не перевищувати дозу. Також не слід забувати, що вживання препарату слід попередньо узгоджувати з лікарем, оскільки самолікування може заподіяти шкоду здоров’ю. Під час консультації лікар має оцінити стан пацієнта та за потреби призначити додаткові дослідження, на основі яких розробляється подальший план лікування.

Крім синтетичного мелатоніну, існують й інші варіанти підтримку здорового сну та циркадного ритму. Зокрема, варто додати до свого харчування вишню, ягоди годжі, насіння льону, горіхи, хліб з кукурудзяного борошна. Втім не слід забувати, що в таких продуктах міститься незначна кількість мелатоніну, тому вони виконують більш профілактичну задачу, аніж лікувальну.

Щоб налагодити процес засинання та циркадні ритми загалом рекомендується щодня вести активний спосіб життя, не забуваючи про прогулянки, фізичні вправи та тренування. Щоденна активність у комбінації зі свіжим повітрям роблять справжні дива.


*Самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів потрібно проконсультуватися з лікарем.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук