Їжа і сон: що їсти, щоб краще спати


Опубліковано 23 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Їжа і сон: що їсти, щоб краще спати


Їжа і сон: що їсти, щоб краще спати

Photo: Freepik


Ми всі знаємо, як важливо для наших дітей (і для нас самих) добре висипатися. Так, ми намагаємося спати по 8 годин, не дивитися серіали до ночі і створювати спокійну атмосферу перед сном. Але чи відомо вам, що те, що ми їмо, також впливає на якість нашого сну? Коли справа доходить до спокійного сну, властивості їжі розкриваються геть по-новому.

«Діти в місті» підготували кілька веселих і смачних порад щодо того, що їсти, щоб добре спати.


Магія триптофану

Триптофан схожий на супергероя зі світу снів. Він допомагає виробляти серотонін і мелатонін, два сонливих гормони, які допомагають добре заснути.

Такі продукти, як індичка, курка, горіхи, насіння, тофу та молочні продукти, містять триптофан. Тож дайте дитині бутерброд з індичкою або посипте йогурт насінням для легкого перекусу наприкінці дня.


Магній – сонний мольфар

Магній – наче той заспокійливий чарівник для наших м'язів. Він допомагає м’язам розслабитися, знімає напругу. Магній прокладає м’язам стежинку до міцного сну.

Зелені листові овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння та банани є найкращими продуктами-джерелами магнію. Отже, приготуйте салат зі шпинату, пожуйте трохи мигдалю або насолоджуйтеся банановим смузі, щоб поринути в країну снів.


Читайте також: Як привчити дитину їсти менше солодощів


Остерігайтеся кофеїнових монстрів

Кава – це насолода. Шоколадка – це мрія. Але будь-що з цього перед сном – це помилка. Вони не дадуть нормально поспати ані вам, ані вашій дитині.

Уникайте перед сном кофеїну та інших стимуляторів — це піде тільки на користь. Прибережіть чашку кави чи шоколадний батончик для денних пригод. А краще, замініть те все бананами.



Photo: Freepik


Складні вуглеводи борються за сон

Складні вуглеводи схожі на воїнів сну. Вони підступно збільшують сонливий хімічний триптофан у нашому мозку.

Їхня секретна зброя – цільнозернові продукти, солодка картопля та бобові. Подавайте на вечерю трохи коричневого рису або ситний суп із сочевиці, і сон вашої дитини буде спокійним та міцним.


Серотонінові супергерої

Серотонін – це гормон щастя, який також допомагає добре засинати. Такі продукти, як банани, ананаси, ківі, помідори та горіхи, підвищують рівень серотоніну. Разом вони наче чудова команда супергероїв, які захищають наш сон від нічних жахів.

Тому перекусіть бананом або приготуйте дитині салат із тропічних фруктів для підвищення рівня серотоніну.



Photo: Freepik


Скажіть «ні» цукру та обробленим харчовим продуктам

Уявіть собі, як у животику гуляють та стрибають нахабні капосники, влаштовують там безлад, спричинять хаос і не дають заснути. Ці капосники – цукор і оброблені харчові продукти (запаковані продукти – снеки, консерви тощо).

Відмовтеся від солодких ласощів і жирних закусок перед сном. Замість цього візьміть свіжі фрукти, вони задовольнять жагу до солодкого, і не завадять спати.

Дотримуйтеся цих порад, і на вас з дитиною чекає цілющий і спокійний сон.


Читайте також: Здорове харчування для дітей: прості рецепти та ідеї страв






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук