Виховання: припиніть робити це, або як виховати ввічливих дітей


Опубліковано 24 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Виховання: припиніть робити це, або як виховати ввічливих дітей


Виховання: припиніть робити це, або як виховати ввічливих дітей

Photo: Freepik


Як так стається, що серед дорослих трапляються справжні хами? Навряд чи їх такими виховали. Чи ні? Батьки прагнуть виховати ввічливих і шанобливих дітей. Щоправда, інколи ці благі наміри можуть дати зворотний ефект і призвести до небажаних результатів.

«Діти в місті» дізнавалися про новий погляд на виховання хороших манер у дітей. За допомогою цих порад у батьків є шанс виховати щиру ввічливість, засновану на повазі, а не на страху.


Перестаньте боятися власних дітей


Цілком природно хотіти виконувати кожне бажання дітей. Однак постійне підкорення їхнім вимогам може створити почуття правоти і посилити негативну поведінку. Але є велика різниця між «я хочу» і «потрібно». Тому не реагуйте кожного разу на істерики і сльози дитини.

Заохочуйте здорову різницю між бажаннями та потребами. Навчайте дітей цінності відстроченого задоволення. Вміння розрізняти справжні потреби від швидкоплинних бажань допоможе дітям у майбутньому.


Вам може сподобатися наша стаття: Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини


Досить виправдовувати дітей



Photo: Freepik


Виправдання поганої поведінки, мовляв, «усі діти такі», може ненавмисно посилити негативні дії. Дитина з кожним разом все більше вважатиме себе правою. Важливо усунути та виправити неправильну поведінку.

Встановлюйте чіткі межі і правила, засновані на любові та розумінні. Спрямуйте дітей до шанобливої поведінки. Чим довше ви будете виправдовувати дитину, тим складніше буде з нею порозумітися. Пам’ятайте, ваша роль як батьків полягає в тому, щоб задовольнити потреби дитини, а також навчити її відповідної поведінки.


Дозвольте іншим робити зауваження


У сучасному суспільстві існує тенденція, що батьки захищають своїх дітей від сторонньої критики чи зауважень. Однак важливо визнати цінність конструктивного зворотного зв’язку від інших дорослих.

Вчителі, тренери та наставники відіграють важливу роль у житті дитини. Дозвольте їм направляти та виправляти поведінку дитини. Встановіть відкриті лінії спілкування з цими людьми, щоб забезпечити послідовне керівництво та стежити за поведінкою та манерами вашої дитини в різних умовах.


Припиніть балувати дітей


Запитайте себе, чи допомагаєте ви своїм дітям розвивати навички та якості, необхідні, щоб стати відповідальними дорослими. Кожного разу, як просто так даєте гроші на забаганки, що ви в це вкладаєте?

Встановлення балансу між задоволенням забаганок і вихованням незалежності сприятиме їхньому розвитку. Це не заклик до обмеження дитини. Це натяк на формування адекватного сприйняття реальності – в житті далеко не все дається просто так.


Досить спрощувати дітям життя



Photo: Freepik


Це природно, що батьки хочуть полегшити життя дітей. Надзвичайно важливо навчати їх цінувати зусилля, терпіння та наполегливість.

Наприклад, щойно дитині стає нудно, не перемикайте її увагу смартфоном чи планшетом. Заохочуйте її терпіння під час складних ситуацій. Залучення дітей до домашніх справ виховує почуття відповідальності та вдячності за працю. Наголошуйте, що мрії та амбіції варті уваги, але без самовідданості та рішучості вони нічого не варті.


Виховання ввічливих дітей виходить за рамки дотримання суворих правил і формальностей. Зосередившись на повазі, терпінні та відповідальному отриманні бажаного, можна виховати справді ввічливих і шанобливих людей.


Читайте також: Особливості виховання: гіперопіка та її наслідки

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук