Як налагодити контакт з підлітком: рекомендації психолога


Опубліковано 22 Червень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як налагодити контакт з підлітком: рекомендації психолога


Як налагодити контакт з підлітком: рекомендації психолога

Photo: Freepik


Підлітковий вік – це період, відомий значними фізичними, емоційними та когнітивними змінами, які іноді призводять до розриву у спілкуванні між батьками та їхніми дітьми. При цьому, міцний та здоровий зв’язок з батьками має важливе значення для добробуту та розвитку довірливих стосунків.



«Діти в місті» поспілкувалися з провідною психологинею дитячого центру розвитку та психології НУМО, магістеркою психології та членкинею УАКПТ Яною Чабай.


Експертка надала цінні рекомендації для батьків, які допоможуть подолати розрив і встановити міцні стосунки зі своїми дітьми-підлітками.




З якими труднощами стикаються батьки


За словами Яни Чабай, підлітки переживають етап формування власної особистості, що може викликати конфлікти з батьками. У підлітковому віці вони починають висловлювати власні думки і бажання, які можуть відрізнятися від того, що батьки вважають правильним.


«Підлітки можуть відчувати, що батьки їх не розуміють, а батьки зі свого боку, можуть бути не впевнені, як ефективно спілкуватися зі своїми дітьми. Різниця у поколіннях, сприйнятті світу і манері висловлювання може створювати бар'єри у спілкуванні дітей і батьків. Відтак, лише це може провокувати конфлікти, не кажучи вже, що підлітки проживають етап формування автономної особистості, прагнучи до незалежності та змін», - зазначає психологиня.


Вона зазначає, що саме через це можуть виникати конфлікти щодо правил, відповідальності та свободи. У підлітковому віці «діти» переживають емоційні зміни, пов'язані з підлітковими фізіологічними змінами, соціальним тиском та стресом. Це може впливати на їхню спроможність екологічно спілкуватися з батьками, що також створює дисбаланс у відносинах.


«Ну і як же без гаджетів. Підлітки можуть проводити багато часу перед екранами, занурені у соціальні мережі. Це може вплинути на якість комунікації в реальному житті та відносини з батьками», - підсумовує експертка.


Приватність та незалежність



Photo: Freepik


Психологиня пояснює, що у підлітковому віці діти починають дорослішати. А дорослішання - це відстоювання своїх кордонів, усвідомлення власної відповідальності, незалежності.


«Найкраще, якщо батьки не намагатимуться придушити незалежність дітей своїм впливом. А навпаки — прагнутимуть максимально підтримати автономність і приватність підлітка, залишаючи при цьому свій авторитет, як батьків. Тобто, намагатися усвідомити це, як дві абсолютно окремі речі, що можуть співіснувати, де є і незалежність з приватністю підлітка, і авторитет батьків», - зазначає Яна Чабай.


Читайте також: В Україні заснували проєкт для підтримки дівчат-підлітків


Як налагодити контакт


Психологиня радить використовувати метод «Активного слухання». Підлітки часто відчувають потребу в тому, щоб їх чули і розуміли. Важливо проявляти інтерес і емпатію до їхніх думок, почуттів і досвіду, не засуджувати їх та приймати їхні почуття.


«Найголовніше — не знецінювати їхні думки та переживання. Для нас щось може здаватися дрібничкою, а для підлітка — «катастрофою». Тому співпереживання, емпатія і розуміння - це найкраще, що ви можете зробити», - радить експертка.


Крім цього, можна пошукати спільні інтереси. Наприклад, ввечері можна дивитися фільми з попкорном, щосуботи ходити на теніс (або будь-який інший спорт), шопінг, в салони тощо. Тут вже потрібно відштовхуватися від вподобань кожної зі сторін. Також важливо показати, що ви цінуєте дитину як індивіда. Це може сприяти відкритому та довірливому спілкуванню.

За словами Яни Чабай, важливо також бути прикладом для дитини, оскільки поведінка батьків і спосіб спілкування впливають на підлітка.


«Демонструйте свою емоційну стійкість, ефективне вирішення конфліктів і здорову комунікацію, підкріплюйте позитивне мислення у взаєминах з підлітком. Зосереджуйтеся на сильних сторонах дитини або ж допоможіть їй їх знайти, підтримуйте дітей у розвитку і підкреслюйте їхні досягнення. Допоможіть підлітку зрозуміти, що ніхто не бездоганний, і що робити помилки - це нормально, бо саме помилки допомагають нам досягти успіху», - наголошує експертка.


Вплив однолітків



Photo: Freepik


Яна Чабай пояснює, що батькам не треба намагатися конкурувати за вплив з однолітками дитини. Замість цього треба усвідомлювати свою роль як дорослої людини, і роль друзів, соціуму тощо.


«Це абсолютно дві різні речі, які існують паралельно і не мають конкурувати між собою, не мають вступати в якусь суперечку. Найгірше, що батьки можуть зробити – це намагатися витіснити щось, щоб заповнити собою. Найкраще – підтримувати підлітка у його здорових інтересах, здоровій дружбі з іншими людьми, намагатися йому допомогти побудувати цю дружбу максимально здоровою, відкритою, екологічною. Тому батькам потрібно розділяти з дитиною труднощі налагодження контакту з однолітками», - пояснює психологиня.


Як залагоджувати конфлікти з підлітками


За словами експертки, важливо пам’ятати, що ми дорослі і маємо більший досвід, більш збалансовану нервову систему та гормональний фон. Тому нам легше проходити через труднощі чи конфлікти, ніж нашим дітям. Чудово, якщо батьки можуть зібратися, опертися на це все і намагатися поводитися максимально виважено, по-дорослому, далекоглядно. Важливо пам’ятати, що це хоч і дорослі, але діти.

У складних ситуаціях Яна Чабай пропонує звертатися до техніки дихання «квадрат». Ця техніка є простим і ефективним способом заспокоїти розум і тіло в стресових ситуаціях.


«Коли ви відчуваєте, що вас «накриває», і ви не можете перебувати в контакті з дитиною, пам'ятайте, що це абсолютно нормально. Найкраще, що ви можете зробити – зупинитися хоч на момент і видихнути, а потім взяти собі невеличку перерву, щоб заспокоїтися. Наприклад, сконцентруватися на своєму диханні. Для цього можна спробувати популярну вправу "Дихання по квадрату". Хоч це може звучати примітивно, але справді допомагає відновити баланс, аби мати змогу продовжити розмову», - дає пораду експертка.


Photo: з відкритих джерел


Вам може стати в нагоді наша стаття: Підлітки: соціальні зміни під час дорослішання


Яна Чабай закликала завжди пам'ятати, що підлітковий вік — це один із найважливіших і водночас найскладніших етапів у житті вашої дитини.


"Він повний труднощів, але також пройнятий неймовірною енергією й потенціалом. Підтримуйте вашу дитину, нагадуйте про її сильні сторони, допомагайте розвивати унікальні здібності та всіляко намагайтеся знайти спільну мову. Ваша любов, терпіння й розуміння — основні ключі до щастя вашої дитини на цьому непростому шляху", - підсумувала психологиня.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук