Заборона гаджетів в школах: міжнародний досвід та ініціативи


Опубліковано 28 Липень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Заборона гаджетів в школах: міжнародний досвід та ініціативи


Заборона гаджетів в школах: міжнародний досвід та ініціативи

Photo: Freepik


Розвиток технологій змінив спосіб нашого життя, роботи та навчання. З появою гаджетів вся інформація світу тепер у нас під рукою. Інтеграція технологій в освіту мала покращити навчальний досвід і результати навчання. Проте останнім часом на міжнародному рівні зростає занепокоєння щодо потенційних недоліків надмірного використання гаджетів дітьми.

«Діти в місті» досліджували проблему та останні рішення на міжнародному рівні, які можуть привести до заборони гаджетів у школах.


Заява ЮНЕСКО


Як повідомляє The Guardian, міжнародна організація ЮНЕСКО, яка займається питаннями освіти, закликала заборонити використання мобільних телефонів у школах. На думку експертів організації, така заборона має покращити навчання та допомогти захистити дітей від кібербулінгу.

В ЮНЕСКО вважають, що використання мобільних телефонів впливає на зниження успішності дітей, а надмірне використання гаджетів негативно впливає на їхню емоційну стабільність. В організації впевнені, що попри цифрову революцію необхідно регулювати використання гаджетів. Особливо, коли мова йде про навчання. Технології мають допомагати в навчанні, а не шкодити добробуту школярів та студентів.

Особливу увагу закликають приділяти очному навчанню, яке останнім часом практично було замінено онлайн-навчанням.


Зазначимо, що з вересня українські школи повертаються до змішаного формату навчання - очне+дистанційне.


Аргументи для заборони гаджетів


Здоров’я та самопочуття

Надмірне використання гаджетів пов’язане з різними проблемами зі здоров’ям, зокрема напругою очей, поганою поставою та порушенням режиму сну. Обмеження часу за екраном може сприяти фізичній активності та покращенню загального здоров’я дітей.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Тримаємо себе у формі: яким спортом можна займатися з дітьми вдома


Соціальна взаємодія

Захоплення гаджетами може перешкоджати соціальній взаємодії віч-на-віч, впливаючи на здатність дитини розвивати навички міжособистісного спілкування та будувати стосунки.


Академічна успішність

Деякі дослідження свідчать про негативну кореляцію між надмірним часом перед екраном і академічною успішністю, оскільки надмірне використання гаджетів може заважати концентрації.


Світовий досвід



Photo: Freepik


У Китаї наразі встановлені обмеження на використання цифрових пристроїв у школах. Там діти можуть користуватися технологіями не більше 30% від усього часу, проведеного у навчальному закладі.

У Франції використання мобільних телефонів у школах заборонено з 2018 року. А у Нідерландах подібні обмеження введуть з 2024 року. Під заборону потраплять навіть смартгодинники. Подібні обмеження анонсували також у Фінляндії.

Згідно з аналізом ЮНЕСКО, кожна четверта країна з 200 аналізованих заборонила використання мобільних пристроїв у школах.

Втім, є країни, які ігнорують подібні ініціативи. Так, у Великій Британії пропозицію відкинула профспілка освіти, а в Україні заборону скасували у 2014 році, дозволивши дітям користуватися смартфонами. Однак, з 1 вересня у школах Львова також хочуть заборонити використання мобільних телефонів. Про це повідомили в управлінні освіти міста. Наразі це лише ініціатива відомства, покликана уникнути зайвого відволікання від навчального процесу


Читайте також: Складні відносини: як контролювати час, проведений дитиною з гаджетами


Аргументи на користь дозволу гаджетів


Варто зазначити, що гаджети приносять не лише шкоду, адже мають купу переваг, які дозволяють отримувати освіту мільйонам людей. Особливо, коли мова йде про складні обставини, як то пандемія чи війна. Є й інші переваги.


Освітнє значення

Гаджети можуть служити цінними освітніми інструментами, пропонуючи доступ до інтерактивних навчальних програм, електронних книг і навчальних відео, які покращують знання та навички дитини.


Цифрова грамотність

Використання гаджетів допомагає дітям опанувати навички цифрової грамотності, необхідні для успіху в сучасному світі, де технології є невід’ємною частиною різних аспектів життя.


Творчість і можливості для навчання

Певні гаджети, такі як планшети з художніми програмами та платформами кодування, можуть розвивати творчі здібності та надавати можливості для самостійного навчання.


Пошук золотої середини



Photo: Freepik


Використання відповідно до віку

Замість того, щоб накладати повну заборону, іноді краще встановити правила використання гаджетів відповідно до віку. Молодшим дітям може бути корисним мінімальний час перед екраном, тоді як старшим дітям можна надати більше свободи з навчальним контентом.


Якість над кількістю

Необхідно підкреслювати важливість якісного контенту та інтерактивного досвіду навчання над бездумним прокручуванням стрічки соцмереж або пасивним використанням медіа.


Встановлення меж

Визначте зони та час, в яких немає гаджетів. Наприклад, під час їжі, сімейних заходів і перед сном, щоб сприяти спілкуванню віч-на-віч.


Дискусія про те, чи слід забороняти дітям користуватися гаджетами, є складною, з вагомими аргументами обох сторін. Задача батьків та систем освіти знайти баланс між перевагами та недоліками використання гаджетів. У цифровому середовищі, що постійно розвивається, вирішальне значення має прагнення до гармонійної інтеграції технологій у життя.


Читайте також: Топ-7 правил для здоров'я очей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук