Виховання дітей із СДУГ: стратегії зосередженості та організації


Опубліковано 21 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Виховання дітей із СДУГ: стратегії зосередженості та організації


Виховання дітей із СДУГ: стратегії зосередженості та організації

Photo: Freepik


Виховання дитини з синдромом дефіциту уважності та гіперактивності (СДУГ) супроводжується труднощами, які вимагають індивідуальних стратегій для досягнення успіху. Доволі довго цей розлад вважали вигаданою хворобою, а всі проблеми скидали на погане виховання.

Варто наголосити, що СДУГ включений до Міжнародного класифікатора хвороб до підрозділу «Поведінкові та емоційні розлади, що починаються в дитячому та підлітковому віці». Цей недуг призводить до того, що дитині фізично складно всидіти на місці, концентруватися на навчанні або контролювати свої емоції.

Дітям зі СДУГ вкрай необхідна підтримка батьків. «Діти в місті» зібрали ефективні стратегії, які допоможуть батькам виховувати зосередженість і організованість у дітей зі СДУГ.


Розуміння СДУГ


За статистикою, на СДУГ страждає близько 5% дітей. Раніше це вважалося лише дитячою проблемою, але зараз відомо й про приблизно 3% дорослих, які мають цей розлад.


Наразі у цього синдрому виділяють чотири напрямки:

  • Дефіцит уваги. Дитина не вміє довго концентруватися на завданнях, часто забуває свої речі в різних місцях. Таким дітям надзвичайно трудно дається навчання у школі.
  • Гіперактивність. Таким дітям важко всидіти на місці. Вони відрізняються занадто активною поведінкою – постійно бігають, стрибають, крутяться на місці. В підлітковому та дорослому віці з’являється постійне відчуття внутрішньої тривоги.
  • Імпульсивність. Нездатність відкладати якісь дії, які хочеться зробити прямо зараз. Через це дитина робить те, що їй хочеться, не замислюючись про наслідки. Такі діти часто провокують бійки або ображають інших дітей. Вони не вміють чекати та слідувати правилам.
  • Емоційна нестабільність. Ця ознака виділяється порівняно нещодавно. Оскільки вона перетинається з іншими діагнозами, доволі часто дітям зі СДУГ ставлять помилкові діагнози.


Існує кілька різновидів СДУГ:

  • переважно неуважний;
  • переважно гіперактивно-імпульсивний;
  • комбінований.


Батькам, дітям яких поставили цей діагноз, важливо мати повне розуміння СДУГ. Для цього необхідно вивчати авторитетні медичні джерела, щоб розуміти неврологічну основу СДУГ та його вплив на фокус і організацію.

Крім того, необхідно визнати, що досвід кожної дитини зі СДУГ є унікальним і потребує індивідуальних стратегій.


Читайте також: Добірка сервісів та платформ, які спеціалізуються на психологічній допомозі українцям


Стратегії, які можуть допомогти



Photo: Freepik


Є багато стратегій, які можна використовувати, щоб поліпшити ситуацію та корегувати поведінку.

Візуалізація розкладів та завдань. Створюйте розклади, які окреслюють щоденні завдання та дії. Це допоможе дитині орієнтуватися та слідувати графіку. Використовуйте візуальні елементи, наприклад, контрольні списки або діаграми, щоб надати чітку дорожню карту для виконання завдань.

Передбачувані переходи. Використовуйте таймери або зворотний відлік, щоб сигналізувати про майбутні переходи з одного завдання на інше. Це зводитиме до мінімуму сюрпризи та хвилювання.

Розбиття завдань на групи. Розділяйте завдання на менші, керовані кроки, щоб уникнути відчуття перевантаження.

Кольорове кодування. Запровадьте систему кольорового кодування для організації шкільного приладдя, завдань і заходів.

Виокремлення зон та місць. Виділіть окремі зони для різних видів діяльності. Наприклад, для домашніх завдань або ігор. Це мінімізує безлад і відволікання.

Заспокійливі вправи. Виконуйте вправи на глибоке дихання, щоб заспокоїти розум і зосередитися.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Добірка дитячих ігор для зняття напруження


Заохочення. Відзначайте маленькі досягнення дитини, підвищуючи її впевненість.

Конструктивний зворотний зв’язок. Пропонуйте зворотний зв’язок і давайте вказівки без критики, зосереджуючись на успіхах і досягненнях.

Спільне вирішення проблем. Співпрацюйте з вашою дитиною, щоб знайти рішення, які працюють для неї.



Photo: Freepik


Психологи запевняють, що СДУГ у дорослому віці можна перетворити на свою перевагу, адже такі люди дуже активні, схильні до вивчення нових речей. Вони не вивчають щось глибоко, але цікавляться багатьма речами з різних сфер. Вони багато встигають, спілкуються з людьми та подорожують. Тому, при правильному ставленні до цього розладу та коригуванні моментів, які заважають, такі люди живуть повноцінним та насиченим життям.


Виховання дітей із СДУГ вимагає розуміння, співчуття та ефективних стратегій для тренування зосередженості та організованості. Якщо батьки розуміють нюанси цього розладу та знають, як з ним працювати, вони допоможуть своїм дітям долати труднощі та використовувати свої сильні сторони.


Зверніть увагу на нашу статтю: Гіперактивність і що з нею робити: поради мамам непростих дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук