Поради психіатра: як розпізнати та допомогти дитині на ранніх етапах думок про суїцид


Опубліковано 25 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Поради психіатра: як розпізнати та допомогти дитині на ранніх етапах думок про суїцид


Поради психіатра: як розпізнати та допомогти дитині на ранніх етапах думок про суїцид

Photo: Freepik


На превеликий жаль, в цьому році рівень суїцидів серед дівчат-підлітків є найвищим за останні 160 років. Дитячий і підлітковий психіатр Денис Угрин, який зараз мешкає та працює в Лондоні, розповідає, що з цим робити. Професор також ділиться, як розпізнати перші тривожні дзвіночки у власної дитини.

«Діти в місті» зібрали найцікавіше з його лекції, щоб батьки мали змогу побачити проблеми дитини.


Кризові показники психологічного здоровʼя серед дітей у Британії


Психіатр Денис Угрин розповідає, що у Великій Британії з 1860 р існує система заміру психологічних розладів. Певні періоди загострень та відлиг спостерігалися завжди. Рівно як і діти завжди були чутливі до сенсаційних заголовків, життя і поведінки зірок, тобто до всієї інформації, яку поширювали ЗМІ.

Але у 2018 р. (ще до пандемії ковіду) вчені побачили, що показники істотно змінилися. І це може вказувати не тільки на вплив модних соціальних медіа. Причинами такої зміни можуть також бути:

  • Розпад сім’ї – дорослі зараз легше і частіше розлучаються.
  • Жіночий цикл у дівчат починається набагато раніше, ніж 40 років тому.
  • Масова сексуалізація.


Про самоушкодження у дітей



Photo: Freepik


Проте, є надважливий момент, пов’язаний саме з соціальними мережами.

Самоушкодження (ще називають селфхарм) – найголовніший показник схильності до суїциду. І коли батьки це бачать, вони можуть допомогти дитині.

Як це працює? Насправді страх смерті – один з найбільших страхів живої людини. Селфхарм «допомагає» позбутися цього страху, зробити крок йому назустріч. Експериментально доведено, що діти, які завдавали собі шкоди, мають суттєво вищий поріг болю.

Але є діти, які мають схильність до самоушкоджень, але не проявляють її. Тобто фактично вони не прибігають до селфхарму, і цього не видно. Соціальні медіа можуть стати тригером для таких дітей. Якщо дитина побачить у соцмережах, як хтось завдає собі шкоди, це може підштовхнути і її саму зробити те ж саме.


Читайте також: Підлітки: соціальні зміни під час дорослішання


Анорексія


Ще один показник схильності до самоушкоджень – глобальна зміна харчової поведінки дитини. Мова йде не просто про корекцію дієти, а про повну відмову від їжі через будь-які причини.

Діти з анорексією майже стовідсотково мають депресію. Коли дитина відмовляється від їжі, до її організму, зокрема, не потрапляють ті елементи й структури, які потрібні для гарного настрою.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як налагодити контакт з підлітком: рекомендації психолога


Що робити батькам



Photo: Freepik


Часто проблеми дитини напряму пов’язані безпосередньо зі стосунками з батьками. Проте, дослідження показують, що зміна поведінки, зміна стосунків між дитиною і батьками дає позитивний результат.

Це відбувається тому, що насправді дитина не хоче себе вбивати. Тобто смерть – не є кінцевою метою. Кінцева мета – змінити своє життя на краще.

Батькам варто бути друзями та опорою для власної дитини, формувати довірливі стосунки й приділяти увагу.


Про все це і багато іншого психіатр Денис Угрин розповідає більш детально у новому епізоді подкасту «Простими словами»:



Video: Подкаст Простими словами





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук