Як розпізнати селфхарм та самоушкодження у підлітків: поради психолога


Опубліковано 30 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як розпізнати селфхарм та самоушкодження у підлітків: поради психолога


Як розпізнати селфхарм та самоушкодження у підлітків: поради психолога

Photo: Freepik


Підлітковий вік є складною фазою розвитку, яка відзначається емоційними підйомами та падіннями. Останнім часом у батьків виникає занепокоєння щодо самоушкодження серед підлітків, яке набуло популярності у соцмережах та масовій культурі.



«Діти в місті» поспілкувалися з провідною психологинею дитячого центру розвитку та психології НУМО, магістеркою психології та членкинею УАКПТ Яною Чабай.


Експертка надала цінну інформацію та практичні поради для батьків, які мають справу з проблемами самоушкодження у дітей.





Розуміння самоушкодження


Самоушкодження або селфхарм — це дія, коли люди навмисно завдають собі шкоди, щоб впоратися з емоційним болем, стресом або внутрішнім хвилюванням. Важливо розуміти, що самоушкодження — це не просто пошук уваги, це прояв глибинної емоційної боротьби.

Найчастіша форма самопошкодження – порізи на шкірі або роздряпування шкіри гострими предметами. Втім, селфхарм може проявлятися у виді опіків або кусання себе, стрибками з висоти або навмисною участю в бійках. Також селфхармом вважається переїдання або недоїдання, надмірні фізичні навантаження з метою заподіяння собі шкоди, видирання волосся.


Поширення серед підлітків


За словами Яни Чабай, ця проблема стала дуже поширеною за останні роки через емоційний стрес у підлітків.


«Якщо бути точнішою, сучасне суспільство провокує у дітей та підлітків значний психологічний стрес: навчальний тиск, конфлікти в сім'ї, соціальні труднощі тощо. Селфхарм може виникати як спроба знайти спосіб впоратися з цими емоційними труднощами та привернути до себе увагу», - зазначає психологиня.


Вона наголошує, що соціальний тиск та ідеали краси, які поширюються через соціальні мережі та рекламу, можуть призвести до негативного сприйняття власного тіла. Це може викликати почуття незадоволення собою. Деякі підлітки можуть сприймати селфхарм як спосіб контролю над тілом чи спробу досягнути «ідеалу».


«Підлітки переживають інтенсивний емоційний стрес через навчання, взаємини з однолітками, сімейні труднощі тощо. Підлітки, які стикаються з депресією, тривожністю, самотністю чи іншими ментальними проблемами, можуть використовувати самопошкодження як спосіб впоратися зі своїми внутрішніми конфліктами», - пояснює Яна Чабай.


Деякі підлітки, за її словами, можуть використовувати самопошкодження, щоб привернути увагу рідних та оточуючих, оскільки саме в цей період їхнього життя вони по-особливому відчувають брак підтримки.


Читайте також: Поради психіатра: як розпізнати та допомогти дитині на ранніх етапах думок про суїцид


Що робити батькам



Photo: Freepik


Сучасним батькам необхідно вміти розпізнавати знаки, які можуть свідчити про селфхарм.

Це можуть бути незрозумілі травми (порізи, опіки або синці) на ділянках, які можна легко приховати. Постійні перепади настрою або навіть ізоляція від близьких також можуть свідчити про проблеми. Зважайте також на ситуації, коли підліток вдягається не по погоді. Можливо, він намагається приховати під довгими рукавами порізи.


Яна Чабай наголошує, що селфхарм є серйозною проблемою, яка потребує допомоги спеціаліста.


«В разі виявлення такої поведінки в дитини або підлітка, необхідно звернутися до психолога або психіатра для належної підтримки та лікування», - підсумовує психологиня.


Чого не варто робити



Photo: Freepik


У соціальних мережах та на форумах підлітки часто обговорюють самоушкодження, а також реакцію батьків та близьких. Варто зазначити, що дуже розповсюдженою реакцією, за словами підлітків, є агресія, образи, крик та навіть фізичне покарання. Діти жаліються один одному на те, що батьки погрожують їм поліцією, психіатричною лікарнею тощо.

При цьому, реакцією на покарання, як правило, є ще більше самоушкодження.

Якщо ви помітили у вашої дитини порізи, у жодному разі не можна карати чи звинувачувати дитину. Навпаки, у цей момент вона потребує ще більшої підтримки та безумовної любові батьків.

Консультація медичного працівника має вирішальне значення для усунення будь-яких фізичних наслідків самоушкодження та забезпечення загального благополуччя. А професійні терапевти, які мають досвід роботи з підлітками, можуть спрямувати їх до більш здорових механізмів подолання стресу.


Боротьба з самоушкодженнями у підлітків є делікатною проблемою, яка вимагає співчуття, розуміння та оперативних дій. Пам’ятайте, що роль батьків полягає в тому, щоб створити світ, у якому підлітки знайдуть більш здорові способи впоратися зі своїми емоціями та побудують міцну основу для свого майбутнього.


Вам може сподобатися наша стаття: Депресія у дітей та підлітків: як розпізнати та чим лікувати






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук