Чи варто купувати матовий захист екрана для телефона


Опубліковано 25 Вересень 2023 о 18:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Оглядові статті >  Чи варто купувати матовий захист екрана для телефона


Чи варто купувати матовий захист екрана для телефона

Photo: allo.ua


Захист екрана смартфона — поширена практика, і користувачі вдаються до різних типів покриттів. Особливо популярним варіантом вважається матове скло, яке, крім запобігання подряпинам, несе низку додаткових «фішок». Розбираємося, чи варто використовувати подібний протектор екрана.


Плюси матових захисних екранів


Матове покриття відрізняється від глянцевого шорсткою поверхнею, яка розсіює світло. Це створює ефект, який має кілька переваг.


Більше ніяких слідів від пальців і плям


Одна з головних переваг матового скла: воно не залишає видимих відбитків. Не доведеться постійно протирати смартфон від жирних розводів, які можуть заважати перегляду контенту і дратувати, якщо ви перфекціоніст. 


Читаність в умовах яскравого освітлення


Матовий захист екрана допомагає уникнути відблисків і віддзеркалень від сонячного світла або джерел освітлення, які також можуть ускладнювати видимість. На відміну від звичайного скла, яке посилює відбивний ефект і створює додаткові відблиски, матове покриття розсіює світло, підвищуючи видимість інтерфейсу під сонячними променями.


Покращення ігрових можливостей


Під час інтенсивних ігор на смартфоні пальці часто потіють, через що вони ковзають і з'їжджають по гладкому екрану. Матове покриття вирішує цю проблему, забезпечуючи надійне захоплення навіть під час тривалих ігрових сесій.

Завдяки шорсткій текстурі пальці не ковзають по поверхні. Це забезпечує краще зчеплення і дає змогу точніше керувати сенсорним екраном смартфона.


Мінуси матових стекол


Попри всі перераховані плюси, матовий захист має і свої недоліки, які можуть вплинути на якість зображення і сприйняття кольорів. 


Зниження контрастності та насиченості


Через дифузне розсіювання світла матовий екран затінює пікселі, які підсвічують матрицю. У результаті цього відтінки стають блідішими та менш насиченими, а чорний колір втрачає свою глибину. Це може бути неприємно для очей і погіршити враження від перегляду фото, відео або іншого контенту.


Зниження різкості зображення і розмивання тексту


Матова фактура створює ефект зернистості, який розмиває межі пікселів та літер. Це може зробити текст менш читабельним, а зображення — не таким детальним, особливо за маленького розміру шрифту або високої роздільної здатності екрана.


Зниження яскравості


Оскільки покриття розсіює світло, максимальна яскравість екрана смартфона знижується приблизно на 15–20%. У темний час доведеться збільшувати яскравість екрана, що вплине на тривалість автономної роботи.


Висновки


Використання матового захисного скла має як плюси, так і мінуси. З одного боку, воно покращує зчеплення з пальцями та захищає екран від забруднень. З іншого — зображення стає менш контрастним і різким. Перед покупкою варто зважити всі за й проти та вибрати варіант, який більше підходить під ваші вподобання.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук