Небезпечність діареї та способи її швидкого усунення


Опубліковано 27 Жовтень 2023 о 14:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Здоровʼя >  Небезпечність діареї та способи її швидкого усунення


Небезпечність діареї та способи її швидкого усунення

Photo: anc.ua


Рідкі водянисті випорожнення, які повторюються не менш як 3 рази на добу, називають діареєю. Також до симптомів розладу відносять судоми, біль в животі, нудота, різкі позиви до туалету чи неконтрольована дефекація. Підвищення чи зниження температури тіла, домішки крові у калових масах, блювота та запаморочення часто свідчать про інфекційну причину захворювання. Основу лікування складають ентеросорбенти та протидіарейні ліки як Смекта*. Про всі методи нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту розповімо далі. 


Причини та особливості


Діарея може виникати як у випадку споживання несвіжих продуктів чи немитих овочів, так і при потраплянні до організму різноманітних патогенів. Причиною гострої форми найчастіше є бактеріальні та вірусні інфекції – ротавірус, норовірус чи бактерії Salmonella, Campylobacter, Shigella або Escherichia coli. Також збудниками можуть бути паразити: ентамеби, криптоспоридії, гардії. В деяких випадках причина порушення криється у нападах тривожності. Гостра діарея може продовжуватися від декількох днів до 3 тижнів. Хронічна діарея продовжується довше 3 тижнів і може бути викликана хворобами кишківника, паразитами чи медичними засобами.


Основні захворювання, які спричиняють розлади шлунку, є:

  1. синдром подразненого кишківника;
  2. алергія чи харчова непереносимість певних речовин;
  3. виразковий коліт, хвороба Крона;
  4. хронічні інфекції;
  5. профіцит гормонів щитоподібної залози.

Також причиною можуть виявитися лікарські засоби, однак такі випадки є радше винятком. У вигляді шлункових розладів дають про себе знати підвищена чутливість чи передозування медикаментів.


Як швидко позбутися діареї


Зазвичай гостра діарея лікується протягом 2-3 днів з використанням ентеросорбентів. Ці препарати допомагають зв’язати та вивести з організму токсини, а також позбутися здуття та проносу. Найчастіше використовуються Лоперамід, Смекта та активоване вугілля для покращення травлення. Якщо діарея викликана бактеріями, вживати засоби від проносу заборонено, оскільки з каловими масами відбувається виведення патогенів з організму. Чим довше вони залишаються, тим більш згубною є їх дія. Бактеріальна інфекція усувається за допомогою антибіотиків, які повинен призначити лікар. Діарея вірусного походження, як при ротавірусі, для одужання потребує певного часу. Лікування відбувається симптоматично, попередньо узгодивши дії з лікарем. Важливо запобігти зневодненню, яке є найнебезпечнішим наслідком розладів шлунку. Для відновлення водно-електролітного балансу відразу з моменту початку діареї необхідно вживати мінеральні комплекси та регідратанти. Розчин для регідратації можна приготувати самостійно, змішавши 1 літру води з 18 грамами цукру та 3 грамами харчової солі.



*самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів необхідно проконсультуватися з вашим лікарем






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук