Наука про сон: переконайтеся, що ваша дитина отримує достатньо відпочинку


Опубліковано 10 Листопад 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Наука про сон: переконайтеся, що ваша дитина отримує достатньо відпочинку


Наука про сон: переконайтеся, що ваша дитина отримує достатньо відпочинку

Photo: Freepik


Сон є надзвичайно важливим для розвитку дитини. Він впливає на фізичне здоров’я, когнітивні здібності та емоційну стійкість. Сон — це динамічний процес, який відповідає за складні біологічні процеси. Не дарма при багатьох захворюваннях лікарі в першу чергу наголошують на гігієні сну. Для дітей достатньо висипатися ще важливіше, ніж для дорослого організму, який вже сформувався.

«Діти в місті» зібрали для вас прості поради, які допоможуть створити середовище, сприятливе для спокійного сну.


Вирішальна роль сну в розвитку дитини


Photo: Freepik


Розвиток дитини значною мірою залежить від кількості та якості сну, який вона отримує. Розуміючи багатогранну роль сну в когнітивному дозріванні та емоційній рівновазі, ми бачимо глибокий вплив оптимального відпочинку на навчальну успішність і загальний стан здоров’я дитини. Сон має вирішальний вплив на ріст, імунну функцію та емоційну стійкість.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як поліпшити сон в умовах війни


Вимоги до сну в різному віці


Наукові дослідження говорять про зміну потреб у сні дітей на різних етапах розвитку. Тому радимо перевіряти рекомендовану тривалість сну у кожному віці та корегувати графік, відповідно до цих порад.


Загальні рекомендації:

  • новонароджені — 14-17 годин на добу,
  • немовлята від 4 місяців до року – 12-16 годин,
  • 1-2 роки – до 14 годин,
  • 3-5 років — не менше 10 годин,
  • діти шкільного віку (6-12 років) – 9-12 годин,
  • підлітки (діти 13-18 років) – не менше 8 годин.


Цикли сну


У царстві сну є різні цикли, які керують припливами та відпливами нічного відпочинку. Існує швидкий та нешвидкий сон.

Спочатку відбувається перехід від неспання до сну. Ця фаза триває кілька хвилин. М'язова активність знижується, настає розслаблення. Після цього наступає дещо глибша стадія сну, коли частота серцевих скорочень сповільнюється, а температура тіла знижується. Ця фаза готує тіло до більш глибокого сну.

Під час циклу швидкого сну відбувається підвищення мозкової активності. Саме у цей час люди бачать яскраві сновидіння. Цей етап є ключовим для когнітивних процесів, емоційної регуляції та консолідації пам'яті.

Протягом ночі мозок циклічно проходить ці стадії кілька разів, кожна з яких унікально впливає на загальну якість сну.


Створення ідеального місця для сну


Photo: Freepik


Для гарного і спокійного сну важливо багато деталей. Це і навколишнє освітлення, оптимальна температура та шумоізоляція. Крім того, важлива і підготовка до сну. Це включає в себе регуляцію часу біля екрана та правильне харчування.

Важливо пам’ятати, що комфортний сон відбувається у приміщенні з температурою близько 21 градуса. Якщо в кімнаті спека, то сон може бути неспокійним. Не забувайте давати сигнал внутрішньому годиннику організму за допомогою світла. Приглушуйте світло, коли збираєтеся вкладати дитину спати.

Обов’язково купіть зручний матрац і подушки, які відповідають віку вашої дитини. Вибирайте постільну білизну з дихаючих матеріалів, щоб регулювати температуру та сприяти безперервному сну.


Типові проблеми зі сном


Батьки часто стикаються з типовими проблемами зі сном, такими як нічні пробудження або небажання засинати.

  • Нічні пробудження. Якщо ваша дитина часто прокидається вночі, шукаючи розради, поступово заохочуйте методи самозаспокоєння. Це може включати в себе взаємодію з улюбленою м’якою іграшкою або впровадження заспокійливої процедури перед сном.
  • Стійкість перед сном. Встановіть послідовний розпорядок дня, який сигналізує про наближення кінця дня. Це може включати такі дії, як читання книги, теплу ванну або виконання вправ на розслаблення.
  • Вплив екранного часу. Обмежте час перед екраном, особливо за годину до сну. Синє світло, що випромінюється екранами, може перешкоджати виробленню мелатоніну, гормону, який має вирішальне значення для сну.
  • Денний сон. Відрегулюйте денний сон дитини відповідно до вікових рекомендацій. Переконайтеся, що денний сон не заважає нічному. Контролюйте та адаптуйте тривалість сну.


Читайте також: Денний сон: основні правила для малюків


Лікування розладів сну


Попри всі наші зусилля, у дітей можуть виникати розлади сну. У деяких випадках постійні проблеми зі сном можуть вимагати консультації спеціаліста. Якщо ваша дитина продовжує відчувати значні труднощі із засипанням, збереженням сну або якщо ви спостерігаєте незвичайну поведінку під час сну, подумайте про те, щоб звернутися за професійною допомогою.


Зверніть увагу на нашу статтю: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів


На завершення варто сказати, що пріоритет сну вашої дитини – це інвестиція в її загальне здоров’я та благополуччя.


Читайте також: Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук