Допомога новоспеченим батькам: які виплати діють в Україні


Опубліковано 19 Грудень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Допомога новоспеченим батькам: які виплати діють в Україні


Допомога новоспеченим батькам: які виплати діють в Україні

Photo: Freepik


Батьківство приносить радість, але воно також супроводжується фінансовими обов’язками. В Україні діють різноманітні державні програми та виплати, спрямовані на підтримку матерів і татусів у забезпеченні своїх сімей.

«Діти в місті» дізнавалися, на які пільги можуть розраховувати батьки в Україні.


Виплати після народження дитини


Попри війну, Міністерство соціальної політики продовжує виплачувати допомогу після народження дитини. Ці виплати не залежать від того, чи працюють батьки.


Наразі ця виплата складає 41 280 грн, з якої:

  • 10 320 грн — виплачують одразу;
  • 860 грн – виплачують раз на місяць протягом трьох років.

Виплати на дитину можна оформити у відділі соціального захисту або в додатку «Дія», замовивши послугу єМалятко.


Допомога одиноким матерям та батькам



Photo: Freepik


Якщо мати або батько виховують дитину самостійно, вони мають право на допомогу від держави. Розмір допомоги дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму для дитини та середньомісячним сукупним доходом сім’ї із розрахунку на одну особу.

Щоб оформити допомогу, необхідно звернутися до органу соціального захисту або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання.


Читайте також: «Буду мамою»: в Україні створений корисний сервіс для вагітних жінок


Декретна відпустка


Відтепер вагітні жінки в Україні самостійно вирішуватимуть, коли саме відправлятися у декретну відпустку. Якщо жінка почуває себе добре, вона може піти у декрет пізніше 30 тижня вагітності. Відповідний закон ухвалили в МОЗ.

Варто зазначити, що раніше жінка визнавалася лікарем тимчасово непрацездатною після 30 тижня вагітності. Цей лікарняний автоматично потрапляв до роботодавця. Якщо жінка хотіла продовжити працювати, вона втрачала дні відпустки та частину допомоги.

Відтепер жінка сама вирішуватиме, коли йти у відпустку. Для цього потрібно буде подати заяву у лікаря, який спостерігає за вагітністю. Стандартний термін декретної відпустки сьогодні становить 126 календарних днів. Якщо під час пологів були ускладнення, до відпустки додається ще 14 днів.

Завдяки цьому законопроєкту, жінка може перенести частину допологової відпустки на післяпологовий період.


Бебі-бокси


Photo: Freepik


В Україні продовжують видавати новоявленим батькам пакунок малюка, в який входять товари першої необхідності для новонароджених. Батьки можуть забрати бебі-бокс або ж отримати грошову компенсацію за нього.

До пакунка малюка входять дитячі речі першої потреби, підгузки, пелюшки, дитячий одяг, ковдра, матрац, засоби для купання, іграшки та інші необхідні дрібниці.

Якщо батьки хочуть отримати цю допомогу грошима, вони мають право на компенсацію у розмірі 6816 гривень.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Безкоштовні послуги та фінансова допомога для новоспечених батьків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук