5 порад, як зберегти дружбу на все життя


Опубліковано 09 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  5 порад, як зберегти дружбу на все життя


5 порад, як зберегти дружбу на все життя

Photo: Freepik


Важливість дружніх стосунків на все життя неоціненна. Міцна дружба – це про підтримку, радість та почуття причетності. Друзі – це сім’я, яка завжди поруч. Звичайно, дитяча дружба має свої нюанси. Вона не така міцна та глибока, як у дорослих. Однак, доволі часто саме дитяча та підліткова дружба зберігається на все життя.

«Діти в місті» зібрали поради, якими ви можете поділитися зі своїми дітьми. Ці поради дозволять їм побудувати по-справжньому міцні стосунки з однолітками.


Читайте також: Важливість дружби: як допомогти дітям знайти близьких людей


Співчуття та доброта


Для побудови міцних і довірливих стосунків важливо бути доброзичливим та емпатичним. Зверніть увагу на розвиток емпатії та емоційного інтелекту. Діти, які добре розбираються у своїх почуттях та почуттях оточуючих, легше заводять та підтримують стосунки з людьми.

Навчіть дітей розуміти точку зору інших, співпереживати їхнім почуттям і проявляти цікавість під час спілкування. За словами психологів, саме емпатія має вирішальне значення для підтримки стабільних та здорових стосунків.


Комунікабельність та ефективне спілкування



Photo: Freepik


Багатьом людям непросто завести друзів через те, що вони мають недостатньо розвинені навички спілкування. Тобто, не вміють розпочати розмову, презентувати себе, щиро розпитати людину про її захоплення. Ба більше, активне спілкування є ключем до збереження дружби.

Розвивайте у ваших дітей ці навички, якщо хочете, щоб їм було простіше заводити знайомства та будувати дружні стосунки. Можна прокачувати ці навички за допомогою різних вправ вдома, або відправити дитину на тематичні гуртки.


Якість над кількістю


Іноді діти прагнуть мати якомога більше друзів. Втім, справжніх друзів не може бути багато. Пояснюйте дитині, що якісна дружба важливіша, ніж кількість друзів. Заохочуйте витрачати час і зусилля на розвиток міцних зв’язків, заснованих на спільних цінностях, довірі та взаємній повазі.


Важливість підтримки


Справжні друзі знаходяться поруч з нами і в щасті, і в складні часи. Розповідайте дитині про важливість підтримки у будь-яких ситуаціях. Міцна дружба розвивається завдяки взаємній підтримці та розумінню. Тому наголошуйте, що дитина має право очікувати від своїх друзів такої самої поведінки.


Особисті кордони та право на індивідуальність



Photo: Freepik


У підлітковому віці більшість дітей прагнуть проявити свою індивідуальність. Водночас, саме в цьому віці вони прагнуть належати до якоїсь соціальної групи. І дуже засмучуються, коли не можуть знайти собі компанію. Пояснюйте дитині, що разом з пошуком спільного важливо поважати відмінності друзів. Це значить, що друзям не обов’язково ставати близнюками та мати ідентичні інтереси та вподобання. Повага до відмінностей веде до більш гармонійних і тривалих дружніх стосунків.


Допоможіть дітям побудувати міцні дружні зв’язки, адже це основа їхнього щасливого дорослішання.


Вам може сподобатися наша стаття: Поради батькам: як допомогти дитині знайти друзів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук